Ένα μεγάλο μπασκετικό καλοκαίρι


Επίλογος στη θέση ενός προλόγου.

Στα προσεχώς

Με την ανάδειξη της πρωταθλήτριας στη Ligue Féminine de Basket (LFB) ολοκληρώθηκε μια ακόμη συναρπαστική χρονιά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ γυναικών. Μια μακρά σεζόν που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και μας έφτασε μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα;


WNBA

Τη σκυτάλη από τις αρχές Μαΐου έχει ήδη πάρει το WNBA που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τις ανανεωμένες Las Vegas Aces να ηγούνται της βαθμολογίας (έχοντας πλέον στον πάγκο τους την Becky Hammon που επέστρεψε στο μπάσκετ γυναικών) και τις Connecticut Sun να ακολουθούν συνεχίζοντας την καλή παράδοση που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια. Με τη Sylvia Fowles να παίζει την τελευταία της χρονιά στις Minnesota Lynx, τη Diana Taurasi να διανύει τη 17η σεζόν της στις Phoenix Mercury (αν και το 2015 απείχε από τη λίγκα) και τη Sue Bird στα 42 της σχεδόν να είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία παίκτρια αυτή τη στιγμή στη λίγκα παίζοντας για τις Seattle Storm. Α, και με τη Brittney Griner να παραμένει ακόμα στη φυλακή, κάπου στη Ρωσία.


Στην Αμερική βρίσκονται και κάμποσες Ευρωπαίες (λ.χ. οι Emma Meesseman και Julie Allemand στις Chicago Sky, οι Marine Johannès και Lorela Cubaj στις New York Liberty, η Awak Kuier στις Dallas Wings), όπως και κάποιες Ασιάτισσες (η Γιαπωνέζα Rui Machida, που εντυπωσίασε το προηγούμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στις Washington Mystics και οι πανύψηλες Κινέζες Li Yueru και Xan Hu στις Chicago Sky και New York Liberty, αντίστοιχα).


Εθνικές ομάδες

Παράλληλα, οι εθνικές ομάδες γυναικών σε αρκετές χώρες συμμετέχουν σε καμπ προετοιμασίας και δίνουν φιλικούς αγώνες. Μέσα σε αυτές και η δική μας Εθνική που βρέθηκε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας για δύο ματς με Σλοβενία και Κροατία (ηττήθηκε και στα δύο) και, παράλληλα, ετοιμάζεται να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Τουρνουά αφιερωμένο στη μνήμη της Βάσως Μπεσκάκη (14-16 Ιουνίου) με τη συμμετοχή της Κροατίας, της Σερβίας και της Πολωνίας.


Σε λίγο, επίσης, θα αρχίσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και οι μικρές εθνικές ομάδες. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη φετινή U20 με την Ιωάννα Χατζηλεοντή και την Έλενα Μποσγανά (μεταξύ άλλων) στο ρόστερ, που θα διεκδικήσει την άνοδο στην Α’ Κατηγορία στο τουρνουά των Σκοπίων (9-17 Ιουλίου). Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον Α’ Όμιλο με τις Τουρκία, Ουκρανία, Ελβετία και Αλβανία.


Πιο… τυχερές η U18 και U16 που θα αγωνιστούν στην Α’ Κατηγορία των διοργανώσεών τους. Οι Νεάνιδες στο Ηράκλειο της Κρήτης (6-14 Αυγούστου), στον Β’ Όμιλο απέναντι στις Τσεχία, Βέλγιο και Λετονία. Οι Κορασίδες στο Ματοσίνιος της Πορτογαλίας (19-27 Αυγούστου) στον απαιτητικό Δ’ Όμιλο ενάντια στις Γαλλία, Τσεχία και Δανία.

Κάπου ενδιάμεσα έχουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17, που θα διεξαχθεί στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας (9-17 Ιουλίου) με τη συμμετοχή, από ευρωπαϊκής πλευράς, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας.


Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Για να καταλήξουμε αισίως στο μεγάλο ραντεβού του Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο Σίδνεϊ. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διοργάνωση στην Τενερίφη, η Εθνική μας αυτή τη φορά δεν θα είναι παρούσα (ούτε καν η χάλκινη το 2018 Ισπανία!), αλλά θα είναι εκεί όλες οι άλλες — πλην βεβαίως της Ρωσίας και, εσχάτως, της Νιγηρίας.


Εμείς, από τη δική μας διαδικτυακή γωνίτσα, θα προσπαθήσουμε να τα παρακολουθήσουμε όλα. Και φυσικά θα προετοιμαστούμε για όλα.

Καλό μας μπασκετικό καλοκαίρι, λοιπόν!

Ιούνιος 2022

Σχόλια