Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #9



Στην καθιερωμένη στήλη αυτού του ιστολογίου επιχειρούμε τη γύρα μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που σιγά-σιγά ρίχνουν την αυλαία τους για το 2022.


Ρουμανία

Ίδρωσε η Sespi, αλλά τα κατάφερε εντέλει να διατηρήσει τα ηνία στο ρουμανικό πρωτάθλημα. Βρέθηκε να παίζει στους τελικούς απέναντι στην Arad (3η θέση στην κανονική περίοδο), που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από αξιόμαχη, καθώς οδήγησε τη σειρά στο 5ο και καθοριστικό παιχνίδι. Η Sespi, ωστόσο, που φάνηκε φέτος να χάνει αρκετά από την περσινή της δυναμική (το είδαμε και στο Γιούροκαπ αυτό), εμφανίστηκε έτοιμη και κέρδισε τη σειρά και μαζί έναν ακόμη τίτλο στη Ρουμανία. Για την ακρίβεια, κατέκτησε το νταμπλ, καθώς νωρίτερα στη σεζόν είχε κερδίσει τη Satu Mare στον τελικό Κυπέλλου.

Στη Ρουμανία βρήκε το μπασκετικό της καταφύγιο για φέτος η Κατερίνα Σωτηρίου. Μεταγράφηκε στη Satu Mare τον Γενάρη του 2022, από την ισπανική Movistar Estudiades με την οποία αγωνίστηκε στο α΄ μισό της σεζόν τόσο στη LFEndesa όσο και στο Γιούροκαπ. 


Δεν κέρδισε κάποιον τίτλο στη Ρουμανία, μολονότι στον τελικό Κυπέλλου η Satu Mare έφτασε κοντά, ούτε κατάφερε να παίξει στους τελικούς του πρωταθλήματος, αφού η ομάδα της δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τη 2η θέση της κανονικής περιόδου και το πλεονέκτημα έδρας και ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Arad. Ωστόσο, η αρχηγός της Εθνικής μας αποχωρεί από τη Ρουμανία με το χάλκινο μετάλλιο της ρουμανικής λίγκας, αλλά και με συμμετοχή σε 15 ματς πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου, με περίπου 7 πόντους και 4 ριμπάουντ ανά μέσο όρο.


Ρωσία

Έπρεπε να γίνει ένας πόλεμος κι ένας οικονομικός αποκλεισμός για να χάσει παιχνίδι στο ρωσικό πρωτάθλημα η UMMC. Με ρόστερ που περιλάμβανε μόνο τις Ρωσίδες παίκτριες και τη Λευκορωσίδα Mariya Papova, η αποδυνάμωση του πρώην… θεριού της Αικατερινούπολης έφερε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη ρωσική λίγκα. Πρώτη ήττα της UMMC από την MBA στα μέσα Μαρτίου, νέα ήττα από τη Spartak στα προημιτελικά και άλλες τρεις από την Dynamo Kursk στη σειρά των τελικών. Και κάπως έτσι, ενώ η UMMC πήγαινε ντουγρού για τον 14o σερί τίτλο της (από το 2009 κι εξής), έμεινε στο τέλος με άδεια χέρια. Αλλαγή πρωταθλητή, λοιπόν, στη Ρωσία με την Kursk να βάζει τέλος στην παντοκρατορία της Ekaterinburg και να κατακτά τον τίτλο (1-3), ακριβώς όπως κέρδισε και το Κύπελλο Ρωσίας φέτος, επικρατώντας της Nika Siktivkar (της Raisa Musina) με 65-61.


Μένοντας στη Ρωσία, βέβαια, ας αναφερθούμε και στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την αναγκαστική αλλαγή στα ρόστερ των ομάδων. Η φυγή των περισσότερων ξένων (Αμερικανίδων και άλλων Ευρωπαίων) παικτριών ήταν άμεση, μία όμως ξέμεινε πίσω παρά τη θέλησή της. Ο λόγος για την Britney Griner που κατά την αναχώρησή της στα τέλη Φλεβάρη βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας να έχει στην κατοχή της ποσότητα χασισέλαιου, συνελήφθη κι έκτοτε κρατείται στις ρωσικές φυλακές. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Μάιο και απ’ ό,τι φαίνεται η υπόθεση αυτή θα κρατήσει για καιρό. Λέγεται ότι, αν κριθεί ένοχη, η Griner αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 10 ετών!

Το WNBA, πάντως, δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε ηχηρή ένδειξη συμπαράστασης και αντίδρασης —κάποιες σποραδικές δηλώσεις από ορισμένες παίκτριες και παράγοντες ακούγονται βεβαίως— αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην παρασκηνιακή πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της παίκτριας που επιθυμούν να διατηρήσουν ένα χαμηλό προφίλ, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις που έχουν ως βασικό στόχο την έκδοση της παίκτριας στις ΗΠΑ. Διαδικασία καθόλου εύκολη, η οποία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη διεθνή συγκυρία με τον ουκρανικό πόλεμο και τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Ας υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι μιλάμε για μια παίκτρια που είναι διεθνής με τις ΗΠΑ, έχει ολυμπιακές συμμετοχές και μετάλλια, είναι από τις πιο προβεβλημένες παίκτριες του WNBA και των Phoenix Mercury και έχει ήδη συμπεριληφθεί ανάμεσα στις 25 καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών στην αμερικανική λίγκα.


Βέλγιο

Νέα πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Kangoeroes Mechelen και φαίνεται πως η Castors Braine έχει βρει τον μπελά της στο βελγικό πρωτάθλημα. 


Η ομάδα του Frédéric Dusart πήγαινε για τον 8ο τίτλο της συλλογής της, είχε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας με την 1η θέση της κανονικής περιόδου, αλλά στη σειρά των τελικών, δύο φορές, η Mechelen τής έσπασε την έδρα. Και να φανταστεί κανείς ότι η Braine έκανε μόνο μία ήττα μέσα στη σεζόν από τη Namur. Αλλά τι να το κάνεις; Έχασε τα δύο τελευταία, και πιο κρίσιμα, ματς από τα Καγκουρό της Laure Resimont και των αδελφών Massey.

Απρίλιος 2022

Σχόλια