Η νέα προσπάθεια της Εθνικής



Συμπεράσματα από την προσπάθεια της Εθνικής Γυναικών για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2023 που θα γίνει στη Σλοβενία και το Ισραήλ. Και μια θερινή προετοιμασία ενόψει της συνέχειας.

Το πρώτο παράθυρο

Ο Νοέμβριος στάθηκε γλυκός για την Εθνική Ομάδα. Ξεκινούσε τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά με δύο απαιτητικά ματς στον Ζ' Όμιλο. Με τη Μ. Βρετανία εκτός έδρας (66-73) και την Πορτογαλία εντός (64-57). Και παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε με νέο προπονητή, τον Πέτρο Πρέκα, πέτυχε να ολοκληρώσει το πρώτο παράθυρο με δύο νίκες, που ήρθαν δύσκολα αλλά μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμες για τη συνέχεια. Μόνο αρνητικό σημείο το ψαλίδισμα της διαφοράς νίκης στον αγώνα με την Πορτογαλία (προηγηθήκαμε και με 20 πόντους στις αρχές του γ' δεκαλέπτου) με την οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, θα κονταροχτυπηθούμε για την πρωτιά του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση. Χωρίς βέβαια να υποτιμούμε την παρουσία της Μ. Βρετανίας στον όμιλο, που όμως βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση, αφού ξεκίνησε με δύο ήττες, από την Ελλάδα στο Μάντσεστερ και την Εσθονία στο Ταλίν.


Σίγουρα, για την Εθνική μας το προσεχές εντός έδρας ματς με τη Μ. Βρετανία στο παράθυρο του Νοεμβρίου και το ακόμα μεταγενέστερο με την Πορτογαλία εκτός έδρας τον Φεβρουάριο θα κρίνουν την τελική έκβαση. Επόμενο ραντεβού, λοιπόν, στις 24 και 27 Νοεμβρίου κάπου στην Ελλάδα — ο Χρήστος Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στο Web Radio της ΕΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το παράθυρο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.



Το καμπ προετοιμασίας

Καμπ προετοιμασίας έκανε και στο παρελθόν η Εθνική δίνοντας παράλληλα και φιλικούς αγώνες (στη Λετονία και την Κίνα το 2014, στην Κίνα το 2021). Αλλά φέτος η θερινή προετοιμασία της ομάδας συνοδεύτηκε και από μια ευχάριστη καινοτομία της ΕΟΚ, καθώς θέσπισε ειδικό τουρνουά για την Εθνική Γυναικών στη μνήμη της Βάσως Μπεσκάκη (14-16 Ιουνίου).


Προηγουμένως η Εθνική ταξίδεψε στη Σλοβενία για δύο ματς με την Κροατία και την οικοδέσποινα. Το ματς με τη Σλοβενία, ειδικά, που μεταδόθηκε μέσω live streaming, αποδείχθηκε ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί το ντουέτο Δικαιουλάκος-Καλτσίδου, που ανέλαβε τις προπονητικές τύχες της σλοβενικής ομάδας από τον περασμένο Νοέμβρη, βρέθηκε αντιμέτωπο με την ελληνική ομάδα. Ούτε γιατί, μετά την αποβολή του Π. Πρέκα (στο ημίχρονο λόγω διαμαρτυριών προς τους διαιτητές), καθήκοντα head-coach ανέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα, η Τούλα Καλέντζου. Αλλά και επειδή σε αυτό το παιχνίδι πήραμε μια γεύση από το μέλλον, ως προς την τακτική αντιμετώπιση που θα πρέπει να αναμένουμε στην άμυνα από τις… σοβαρές αντίπαλες ομάδες.

Οι Σλοβένες είχαν σαφείς οδηγίες να παίζουν δυναμικό hedge out σε όλα τα pick ’n’ roll (για να κοπεί η πάσα στο ζωγραφιστό) κι έκαναν triple-double κάθε φορά που η Φασούλα άγγιζε την μπάλα στο ποστ. Αποτέλεσμα: η ψηλή μας τελείωσε το ματς μόνο με 3 πόντους (ένα καλάθι και μια βολή)! Από την άλλη, όμως, βρήκε αρκετό χώρο η Σπανού που σημείωσε 22 πόντους.


Τα τρία φιλικά στην Αθήνα, στο ΓΑΚ Περιστερίου, σημαδεύτηκαν από τη συσσωρευμένη κούραση των διεθνών μας, κάτι που αποτυπώθηκε στα τελικά σκορ των ματς. Μια νίκη επί της Κροατίας (88-71) και δυο ευρείες και πεντακάθαρες ήττες από τη νεανική Σερβία (61-79) και την πλήρη Πολωνία (64-95) ήταν ο απολογισμός του τουρνουά.

Ασφαλώς το προπονητικό επιτελείο έβγαλε τα συμπεράσματά του, παρά τις ελλείψεις στο ρόστερ (Νικολοπούλου, Σπυριδοπούλου, τα κορίτσια από τα κολλέγια) αλλά και την κούραση των παικτριών από τα συνεχόμενα παιχνίδια στο τέλος μιας μακράς σεζόν και από το περιορισμένο ροτέισον που εφάρμοσε (κατ' ανάγκην ίσως) ο Π. Πρέκας και οι συνεργάτες του. Σίγουρα η εικόνα της ομάδας στην άμυνα θα πρέπει να προβληματίσει, καθώς τα κενά και η κακή συνεργασία ειδικά στο pick ’n’ roll ήταν παραπάνω από εμφανή. Όπως αλγεινή ήταν η εικόνα στον τομέα των ριμπάουντ.


Ως προς το τουρνουά το ίδιο ήταν μια άψογη διοργάνωση, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό μπάσκετ γυναικών. Βρέθηκε αρκετός κόσμος στο γήπεδο, ίσως όχι τόσος όσο περίμενε η ΕΟΚ, αλλά ήταν εκεί αρκετοί άνθρωποι του χώρου, κάμποσοι φίλαθλοι, αλλά και πολλά κορίτσια από τις υποδομές των σωματείων. Η ΕΡΤ, πάντως, δήλωσε και πάλι απούσα, ευτυχώς όμως το live streaming της ΕΟΚ έδωσε εικόνα από το γήπεδο, καθώς και μια αρκετά συμπαθητική περιγραφή των αγώνων.


Νικήτρια του τουρνουά αναδείχθηκε η Πολωνία (3-0), δεύτερη η Σερβία (2-1), τρίτη η Ελλάδα (1-2) και στην τελευταία θέση η Κροατία που έμεινε χωρίς νίκη.


Την πρώτη μέρα του τουρνουά, εξάλλου, η ΕΟΚ σε μια μικρή αλλά όμορφη και άκρως συγκινητική εκδήλωση τίμησε τη μνήμη της Βάσως Μπεσκάκη στο πρόσωπο των οικείων της παρουσία φιλάθλων, ανθρώπων της Ομοσπονδίας αλλά και των τεσσάρων ομάδων που συμμετείχαν στο τουρνουά.

Ιούνιος 2022

Σχόλια