Στον δρόμο για το Σίδνεϊ



Τον Φλεβάρη του 2022 είχαμε και τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία (22 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου). Ας τα συνοψίσουμε — ετεροχρονισμένα και πάλι!

Αποχωρήσεις και αποκλεισμοί

Πρώτα αποχώρησε η Λευκορωσία. Δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στον προκριματικό Όμιλο της Οσάκα και τέθηκε εκ των πραγμάτων εκτός τελικής φάσης.

Ύστερα, είχαμε την επιπλοκή με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Κληρώθηκε στον Όμιλο της Ουάσιγκτον, όμως οι Αμερικάνοι δεν δέχτηκαν στο έδαφός τους αθλήτριες που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με τα εγκεκριμένα στη χώρα τους εμβόλια. Τελικά οι αγώνες της Ρωσίας με το Βέλγιο και το Πουέρτο Ρίκο (οι Αμερικανίδες αρνήθηκαν να παίξουν μαζί τους) δόθηκαν με ελαφρά χρονική απόκλιση στο Santo Domingo της Δομινικανής Δημοκρατίας. Οι Ρωσίδες κέρδισαν τις Πορτορικάνες εύκολα (68-102), πήραν, από κοινού με το Βέλγιο, το εισιτήριο για την Αυστραλία, αλλά —φευ!— ο πόλεμος της Ουκρανίας τις επέστρεψε άρον-άρον στη Μόσχα, με την επίσημη βούλα της FIBA. Στη θέση της τιμωρημένης Ρωσίας επιλέχθηκε τελικά το Πουέρτο Ρίκο!

Σίδνεϊ, όπως Τόκιο

Τελευταίο χτύπημα, η αποχώρηση της Νιγηρίας. Τερμάτισε 2η στον Β' Όμιλο του Βελιγραδίου, νικώντας μέχρι και τη Γαλλία (67-65), αλλά η Ομοσπονδία της χώρας προέβη λίγους μήνες αργότερα σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση, να αποσύρει τις ομάδες της σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Έτσι, τη θέση της Νιγηρίας κατέλαβε το Μάλι που είχε τερματίσει 4ο και καταϊδρωμένο στον ίδιο εκείνο όμιλο του Βελιγραδίου.


Και στο Σίδνεϊ;

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αυστραλίας προκρίθηκαν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στα προκριματικά, εκτός από τη Βραζιλία, που ήταν η μεγάλη χαμένη αυτής της ιδιότυπης προκριματικής διαδικασίας. Οι Βραζιλιάνες συμμετείχαν στον Α' Όμιλο του Βελιγραδίου, μαζί με τις Σερβία, Αυστραλία και Κορέα, ηττήθηκαν στο κρίσιμο ματς από τις Κορεάτισσες (74-76) κι έμειναν τελευταίες, 13ες και… παραπονεμένες.

Κάρλα, η μασκότ

Έτσι, στο Σίδνεϊ, θα βρεθούν οι εξής δώδεκα (12): ΗΠΑ, Αυστραλία, Σερβία, Κορέα, Κίνα, Γαλλία, Μάλι, Καναδάς, Ιαπωνία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βέλγιο και Πουέρτο Ρίκο.

Μία ομάδα από την Αφρική, μία από την Ωκεανία, τρεις από την Αμερική, τρεις από την Ασία και τέσσερις (μόνο) από την Ευρώπη. Χωρισμένες σε δύο ομίλους των έξι (6) ομάδων.

Χαρές και πανηγύρια

Φυσικά και στεκόμαστε στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, στην παρθενική της παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, που επιτεύχθηκε τόσο λόγω της αποχώρησης της Λευκορωσίας από τη διαδικασία όσο και χάρη στη νίκη της επί της Ιαπωνίας (87-82), με πρωταγωνίστρια —ποιαν άλλη;— τη Jonquel Jones που τελείωσε το ματς με ένα από τα συνηθισμένα της double-double (36 π., 23 ρ.).


Μια νέα αρχή

Με το άνοιγμα του νέου ολυμπιακού κύκλου αρκετές ομάδες ανασυντάχθηκαν και προχώρησαν σε αλλαγή προπονητών. Για τις ευρωπαϊκές ομάδες τα έχουμε γράψει. Σε ό,τι αφορά τις άλλες, επιβεβλημένη φάνηκε πως ήταν η αποχώρηση της Lisa Thomaidis από τον πάγκο του Καναδά, η θητεία της οποίας κρίνεται ως μάλλον αποτυχημένη, καθώς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ταλέντο των καναδών παικτριών και να οδηγήσει την ομάδα της στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της. Στη θέση της ανέλαβε ο Ισπανός Victor Lapeña, που έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση.

Ένας Ισπανός στον Καναδά

Σε αντίθεση με τη Thomaides, ο Tom Hovasse αποχώρησε από τον πάγκο της Ιαπωνίας όντας πλήρως επιτυχημένος. Έφτασε τις Γιαπωνέζες μέχρι τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και, το κυριότερο, τις έκανε να παίξουν πανέμορφο μπάσκετ, με ταχύτητα και ωραίες συνεργασίες. Θα συνεχίσει το έργο του στην ομάδα ανδρών της Ιαπωνίας, ενώ το προπονητικό πόστο ανέλαβε ο, άπειρος και χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στο βιογραφικό του, Toru Onzuka.

Πίσω στο 2002

Αλλαγή είχαμε και στον πάγκο της Κορέας, με τη Sun-Min Jung να αναλαμβάνει τις προπονητικές τύχες της ομάδας. Παλιά δόξα του κορεάτικου μπάσκετ γυναικών, η Jung έχει περάσει και από το WNBA (Seattle Storm, 2003), αλλά στη μπασκετική ιστορία έχει μείνει για μερικές αξέχαστες εμφανίσεις της με την Εθνική ομάδα της χώρας της. Ξεχωρίζουν οι 42 πόντοι, με τους οποίους φιλοδώρησε τη Λιθουανία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας (2002), συμβάλοντας σε μια πολύτιμη νίκη της ομάδας της (76-74) που την οδήγησε στην 8άδα εκείνης της διοργάνωσης (η Κορέα κατετάγη 4η, χάνοντας στον μικρό τελικό από την Αυστραλία).



Η επιστροφή;

Στις 31 Μαρτίου 2016 η Αυστραλή Lauren Jackson (1981) ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση. Ένας επίμονος τραυματισμός στο γόνατο ήταν η αιτία που την κρατούσε συχνά εκτός γηπέδων, ώσπου την έστειλε τελικά… σπίτι της.

Υπήρξε πρώτη επιλογή στο WNBA draft του 2001 (μόλις η τρίτη μη αμερικανίδα παίκτρια που το έχει καταφέρει από το 1997 και δώθε — οι άλλες δύο ήταν η θεόρατη Πολωνή Margo Dydek το 1998 και η Βελγίδα Ann Wauters το 2000), αγωνίστηκε για 16 σεζόν στις Seattle Storm, παράλληλα με την καριέρα της σε διάφορα κλαμπς σε Αυστραλία, Κορέα, Ρωσία, Ισπανία και Κίνα. Κέρδισε τα πάντα: τίτλους WNBA, Ευρωλίγκες, εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, ολυμπιακά μετάλλια και, φυσικά, το ιστορικό εκείνο χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας, το 2006, με την εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Όπως και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις και βραβεία, με πιο σημαντική την είσοδό της στο αμερικάνικο Hall of Fame το 2021. Μετά την αποχώρησή της από το μπάσκετ αφιερώθηκε στις σπουδές της (Σπουδές Φύλου) και στην οικογένειά της και απέκτησε δύο παιδιά.

Από πρέσβειρα σε παίκτρια;

Ώσπου τον Απρίλη του 2022 έκανε τον γύρο του διαδικτύου η είδηση της επιστροφής της στα γήπεδα για λογαριασμό των Albury Wodonga Bandits, ομάδας της ημιεπαγγελματικής λίγκας NBL1 East. H Jackson δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, άρχισε να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της, μέχρι που η Sandy Brondello την περιέλαβε στην προεπιλογή της Εθνικής Αυστραλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Σίδνεϊ.

Θα γίνει η ολική επαναφορά; Μένει να το δούμε…

Ιούλιος 2022

Σχόλια