Ένα παράθυρο με εκπλήξεις



Με δύο παράθυρα να απομένουν ακόμα, σίγουρα είναι νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο και ενδιαφέροντα αποτελέσματα είχαμε τον Νοέμβρη του 2021 και σημαντικές κατοπινές εξελίξεις που επηρεάζουν σημαντικά κάποιους ομίλους. Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκαν και οι δύο πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια των ομίλων της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2023: Λουμπλιάνα και Τελ-Αβίβ (15-25 Ιουνίου).

Αποκλεισμοί

Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν άφησε χωρίς συνέπειες τη διαδικασία. Η FIBA απέβαλε από τα προκριματικά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφήνοντας τους ομίλους ΣΤ' και Θ' με τρεις ομάδες. Έτσι στο παιχνίδι της πρόκρισης μπαίνουν δυναμικά και άλλες: η Δανία και το Μαυροβούνιο στον ΣΤ' Όμιλο, η Ολλανδία και η Τσεχία στον Θ', ομάδες που είχαν όλες ηττηθεί από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού.


Περί προπονητών

Σε αυτά τα προκριματικά αρκετές ομάδες εμφανίστηκαν ανανεωμένες με νέα προπονητικά επιτελεία και διαφοροποιήσεις στη φιλοσοφία τους. Για παράδειγμα, τις τύχες της ταλαντούχας Ολλανδίας ανέλαβε η Γαλλίδα Julie Barennes (head coach της Basket Landes και μια από τις πιο επιτυχημένες προπονήτριες στη γαλλική λίγκα), ενώ ο Sharon Drucker (γνωστότερος από το μπάσκετ ανδρών, με θητεία και στην Ελλάδα) βρέθηκε στον πάγκο του Ισραήλ.


Αλλαγές είχαμε και στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου: η Εθνική Γαλλίας έχει νέο προπονητή τον Jean-Aimé Toupane (με βοηθό του την Cathy Melain), η Ισπανία τον Miguel Méndez και το Βέλγιο τον Γάλλο Valéry Demory. Όσο για τη Σλοβενία η Ομοσπονδία της χώρας επιστράτευσε τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο που έχει ως βοηθό του τη Στέλλα Καλτσίδου.


Ελληνική παρουσία υπάρχει και στον πάγκο της Δανίας με την Ελένη Καφαντάρη επίσης σε ρόλο βοηθού. Φυσικά αλλαγή τιμονιέρη έχουμε και στη δική μας Εθνική, με τον Πέτρο Πρέκα (βοηθό τα τελευταία χρόνια του Δικαιουλάκου σε ομάδες της Ευρωλίγκας) να αναλαμβάνει να μας οδηγήσει, αισίως ελπίζουμε, μέχρι την τελική φάση, έχοντας δίπλα του ως συνεργάτες την Τούλα Καλέντζου, τον Γιώργο Τσεμπέρη και τον Δημήτρη Πέρδικο.

Πιο πρόσφατη η αλλαγή στον πάγκο της Τσεχίας. Μετά το πρώτο παράθυρο η Romana Ptáčková (head coach της Hradec Králové) αντικατέστησε τον Σλοβάκο Štefan Svitek.


Εκπλήξεις και αυτοχειρίες

Οι αλλαγές στις ομάδες οδήγησαν και σε αρκετά απρόσμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, την ήττα της Γαλλίας από την Ουκρανία (90-71), που προηγείται πλέον στον Β' Όμιλο με 2-0 νίκες, λίγοι την περίμεναν. Όπως, ίσως, και την εντός έδρας ήττα της (ψιλοαδιάφορης θα λέγαμε, αφού ως οικοδέσποινα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση) Σλοβενίας από την Τουρκία (62-78), που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση την Πολωνία στον Δ' Όμιλο. Ή τη νίκη της Εσθονίας επί της Μ. Βρετανίας (72-69), στον Ζ' Όμιλο, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Α' Όμιλος, όπου ξεχώρισαν η νίκη της Βοσνίας επί του Βελγίου (87-81), που συνοδεύτηκε από ένα εντυπωσιακό double-double της Jonquel Jones (44 π., 22 ρ., 55 βαθμοί στην αποτελεσματικότητα!), και στη β' αγωνιστική η ήττα της Γερμανίας από το Βέλγιο με μεγάλη διαφορά πόντων (84-55), αποτέλεσμα που πιθανότατα βγάζει εκτός τελικής φάσης τις φιλόδοξες Γερμανίδες.

Τέλος, στον Η' Όμιλο είχαμε τη δραματική ήττα της Σλοβακίας από την Ιταλία (66-69), ένα ματς που έχασαν οι Σλοβάκες μέσα από τα χέρια τους στα τελευταία δευτερόλεπτα.



Στιγμές

Μετά την ήττα της Εσθονίας από την Πορτογαλία η 40χρονη Merike Anderson, εμβληματική μορφή του εσθονικού μπάσκετ γυναικών, ανακοίνωνε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση στο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας της, απέναντι στη Μ. Βρετανία. Εξήντα (60) ώρες αργότερα, το τελευταίο της ματς στο Ταλίν συνοδεύτηκε από την απρόσμενη νίκη της Εσθονίας (#62 στην κατάταξη της FIBA) επί των Βρετανίδων (#21) με 72-69. 


Το φύλλο αγώνα έγραψε σε εκείνο το παιχνίδι 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ για την εσθονή αρχηγό σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Ιούνιος 2022

Σχόλια