Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #11



Στην καθιερωμένη στήλη αυτού του ιστολογίου επιχειρούμε τη γύρα μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που σιγά-σιγά ρίχνουν την αυλαία τους για το 2022. Τελευταίος σταθμός: Γαλλία.

Γαλλία

Η τελευταία αγωνιστική της saison régulière αποδείχθηκε καθοριστική. Η ήττα της Basket Landes από την ESB Villeneuve (85-80) και η νίκη, μετά από παράταση, της Lyon επί της Union Hainaut (76-74) άλλαξαν την τελική κατάταξη της βαθμολογίας και επηρέασαν τη διαμόρφωση των ζευγαριών στη φάση των πλέι-οφ και ειδικά στα ημιτελικά. Εκεί, λοιπόν, η Villeneuve πέταξε στα σκουπίδια το πλεονέκτημα έδρας που κέρδισε με την κατάκτηση της 2ης θέσης, αφού ηττήθηκε δύο φορές από την 3η της βαθμολογίας Lyon. Και η Basket Landes (4η τελικά) έπεσε πάνω σε μια φορμαρισμένη Bourges (1η), που από τον Οκτώβρη και μετά μετρούσε στο Prado μόνο νίκες (25 σερί εντός έδρας για φέτος σε Γαλλία και Ευρώπη). Και μολονότι οι μαχήτριες Λανδέζες οδήγησαν τη δική τους ημιτελική σειρά στο 3ο παιχνίδι, στους τελικούς της LFB μέτρησαν τις δυνάμεις και τις… διαθέσεις τους η Bourges και η Lyon.

Νικήτρια στο… μέτρημα αναδείχθηκε πανηγυρικά η Bourges, που κατέκτησε τον 15ο τίτλο της πλούσιας ιστορίας της. Δεν άφησε στη Lyon κανένα περιθώριο να αμφισβητήσει τα πρωτεία της στη φετινή LFB και καθάρισε τη σειρά με 3-0. Αρκετές παίκτριες συνέβαλαν με την απόδοσή τους στη νίκη της ομάδας τους, αλλά η τριπλέτα ψηλών (Kr., Mann, I. Rupert, I. Yacoubou) είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικά η Yacoubou ήταν ασταμάτητη στο πρώτο (και πιο κλειστό από τα τρία) ματς και ταλαιπώρησε όσο καμία την άμυνα της Lyon σημειώνοντας 23 πόντους. 


Βέβαια καμία από τις τρεις αυτές παίκτριες δεν θα συνεχίσει του χρόνου στη Bourges. Η Yacoubou έκλεισε στην Tarbes, η Mann θα παίξει στη Basket Landes, ενώ η Rupert έβαλε πλώρη για τη Virtus Bologna, που προχώρησε ήδη σε μερικές πολύ εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα πρωταγωνιστήσει την προσεχή χρονιά σε Ιταλία και Ευρώπη. Επομένως, για να ξαναγυρίσουμε στα της Γαλλίας, η Bourges που επιστρέφει στην Ευρωλίγκα Γυναικών θα χρειαστεί να χτίσει την ομάδα της από την αρχή, δεδομένου ότι και η Elin Eldebrink αποχωρεί για τη Σουηδία και η Endi Miyem δεν βρίσκεται στην καλύτερή της κατάσταση (φέτος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς με προβλήματα τραυματισμού).


Όσο για τη Lyon, στους τελικούς ήταν απογοητευτική. Johannès και Allemand φάνηκαν κουρασμένες και εκτός κλίματος, οι ψηλές της ομάδας (A. Chartereau, M. Badiane, H. Ciak, K. Alexander, C. Burdick) δεν στάθηκε δυνατό να τροφοδοτηθούν σωστά και έχασαν κάθε μονομαχία στο ζωγραφιστό, η μπάλα σπάνια κυκλοφορούσε όπως έπρεπε, τα σουτ έβρισκαν πρώτα σίδερο και η μόνη που διασώθηκε, προσπαθώντας όσο άντεχε κι αυτή, ήταν η Σέρβα A. Crvendakić, που είδε και απόειδε με τη φετινή αλλοπρόσαλλη εικόνα της Lyon και είπε να τραβήξει για άλλες μπασκετικές πολιτείες, κάπως πιο στέρεες και πιο προσγειωμένες (Perfumerías Avenida). 


Εκ του αποτελέσματος, πάντως, φαίνεται ότι παρά τον τίτλο του 2019 η Lyon τα τελευταία χρόνια τα κάνει όλα λάθος, με πιο σοβαρό ίσως αυτό της επιλογής των προπονητών (Valéry Demory τα προηγούμενα χρόνια, Pierre Vincent φέτος), που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν το εκρηκτικό δίδυμο που θα μπορούσαν να σχηματίσουν στα γκαρντ η Marine Johannès και η Julie Allemand. Πλαισιώνοντάς τες φυσικά και με τις ανάλογες παίκτριες από δίπλα. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο των λιονταρίνων!

Ιούνιος 2022

Σχόλια