Εμείς και οι άλλες

Και νά που φτάσαμε στην πιο λαχταριστή στιγμή της χρονιάς! Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Σλοβενία και Ισραήλ. 15 έως 25 Ιουνίου. 4 όμιλοι, 15 ομάδες και... εμείς!


Εμείς

Στο Ισραήλ και τον Α' Όμιλο μάς έριξε η κληρωτίδα του Μαρτίου, παρέα με το ταπεινό Μαυροβούνιο, την απρόβλεπτη Λετονία και τη φιλόδοξη πάντα Ισπανία. Ο στόχος ένας: να κάνουμε έστω μία νίκη, να ξορκίσουμε το 0-3 της προηγούμενης διοργάνωσης και να εξασφαλίσουμε μία θέση στο μπαράζ της 19ης Ιουνίου.

Εύκολο; Κάθε άλλο! Όχι μόνο επειδή στο Ευρωμπάσκετ το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει έτσι κι αλλιώς —όλες οι ομάδες τον ίδιο στόχο έχουν, να μην επιστρέψουν πίσω νωρίς—, αλλά και γιατί οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της εθνικής μας προβληματίζουν.


Τις αδυναμίες της τις βλέπουμε από καιρό και τις έχουμε επισημάνει. Πάρα πολλά λάθη (απόρροια της προσπάθειας για πιο γρήγορο και ελεύθερο παιχνίδι), προβλέψιμες επιθέσεις στο ποστ, μέτρια γκαρντ που εμφανίζουν ακόμη και αδυναμία στον χειρισμό της μπάλας (ως λύση έχει επιλεγεί ένα σκαλοπάτι στο κατέβασμα της μπάλας με την παίκτρια που παίζει στη θέση 4), πολύ κακό ποσοστό στο σουτ από απόσταση, κακές αμυντικές περιστροφές, έλλειψη ύψους στην περιφέρεια. Ειδικά για τα σουτ, η στατιστική των προκριματικών είναι ενδεικτική: 30/113 τρίποντα σε 6 ματς (4/22 για τη Σπανού, 6/21 για τη Σταμολάμπρου και, στον αντίποδα, 4/7 για τη Νικολοπούλου, την πιο εύστοχη των προκριματικών, η οποία όμως έπαιξε μόνο στα δύο πρώτα ματς, αφού μετά δεν ήταν καν στις κλήσεις — γιατί άραγε;).

Η απογοητευτική εικόνα φάνηκε τόσο στο τελευταίο παράθυρο των προκριματικών (Φλεβάρης 2023), όπου νικήσαμε δύσκολα την Εσθονία και χάσαμε από την Πορτογαλία (χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε την πρωτιά του ομίλου), όσο και στα πρόσφατα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας. Στο τελευταίο μάλιστα ματς, στο 2ο Τουρνουά Βάσω Μπεσκάκη, σ' ένα κατάμεστο από φιλάθλους κλειστό του Αμαρουσίου, γνωρίσαμε μία από τις βαρύτερες (ίσως τη βαρύτερη) ήττες της ιστορίας μας. 93-40 από την Ιταλία, 53 ολόκληροι πόντοι διαφορά, με πολύ κακό μπάσκετ. Άουτς!

Η ευχή όλων μας να δείξουμε πολύ καλύτερη εικόνα στα παιχνίδια του ομίλου και να είμαστε αρκούντως ανταγωνιστικές απέναντι σε απαιτητικές αντίπαλες συνοδεύει την ομάδα μας στο ταξίδι της προς το Τελ-Αβίλ. Αδιαπραγμάτευτη φυσικά θα είναι και η δική μας στήριξη.



Οι άλλες

Είναι ένα Ευρωμπάσκετ χωρίς αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η Γαλλία φάνταζε από την αρχή να έχει το προβάδισμα, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Johannès (αλλά και την απουσία της Gabby Williams) μένει να δούμε την αντίδραση των γαλλίδων παικτριών. Ανανεωμένη είναι και η Ισπανία, που όμως δείχνει να βρίσκεται σε καλό αγωνιστικό δρόμο. Από την ισπανική αρμάδα απουσιάζει η Astou Ndour, αλλά επιστρέφει μετά από έξι χρόνια η Alba Torrens, ενώ η Raquel Carrera, που θα επωμιστεί μεγάλο μέρος του ποστ παιχνιδιού των Ισπανίδων, φαίνεται πιο φορμαρισμένη από ποτέ. Μέχρι στιγμής πολύ καλή προετοιμασία έχει κάνει και το Βέλγιο, που άλλαξε προπονητή, αφού ανέλαβε ο Γάλλος Rachid Méziane.

Η ανανεωμένη Σερβία είναι ένα μυστήριο, όπως και η Τουρκία που θα εμφανιστεί με νέα νατουραλιζέ, την ογκώδη Teaira McCowan. Σε καλή κατάσταση δείχνει να είναι η νεανική Τσεχία, η οποία όμως θα πρέπει να βρει τρόπο να κρύψει την αδυναμία της στη θέση 5 μετά την απουσία της Julia Reisengerová. Αντίθετα, στο 5 εμφανίζεται δυνατή η Ουγγαρία, που θα έχει στη διάθεσή της την πανύψηλη Bernadett Határ. Οι Ουγγαρέζες έκαναν κάποιες εμφατικές νίκες στην προετοιμασία τους και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα παρουσιάσουν στον Δ' Όμιλο.


Το κενό στη θέση 5 θα ταλαιπωρήσει, απ' ό,τι φαίνεται, τη Σλοβενία, αφού θα παίξει χωρίς τη Sante Evans, ενώ δεν θα έχει στα γκαρντ ούτε την... αμετροεπή Nika Barić, η οποία έκανε μια αμφιλεγόμενη ανάρτησή στα social media και αποπέμφθηκε από την ομάδα με συνοπτικές διαδικασίες. Η έτερη οικοδέσποινα, το Ισραήλ, θα δώσει μάχη στον πολύ δύσκολο Β' Όμιλο και ίσως καταφέρει να τον αναστατώσει — ίσως και όχι!

Απογοήτευση από τη Γερμανία, που επιστρέφει μετά από χρόνια σε τελική φάση. Οι αδελφές Sabally, Satou και Nyara, επέλεξαν τις χλιδάτες σάλες του WNBA, γύρισαν την πλάτη τους για άλλη μια φορά στην εθνική τους ομάδα και ίσως στέρησαν από το σύνολο της νεόκοπης κόουτς Lisa Thomaidis την ευκαιρία να κάνει μια καλή πορεία στη διοργάνωση. Η βελτιωμένη Leonie Fiebich, ωστόσο, θα είναι παρούσα, όπως και η έμπειρη Marie Gülich, επομένως ποτέ δεν ξέρεις.

Σε πλήρη διάταξη κατεβαίνει και η Μ. Βρετανία που είδε κι έπαθε να πάρει την πρόκριση μετά τις δύο ήττες από την Ελλάδα, αλλά έστω και στο τέλος τα κατάφερε. Δεν εξελίσσεται και τόσο καλά η προετοιμασία των Βρετανίδων βέβαια, όμως στον Γ' Όμιλο που κληρώθηκαν όλα είναι ανοιχτά. Η Λετονία, που θα την βρει στο διάβα της η Εθνική μας, είναι απρόβλεπτη. Οι Kitija Laksa και Anete Steinberga θα τραβήξουν το... κουπί, το πλεονέκτημά τους είναι τα μεγάλα κορμιά που διαθέτουν, αλλά αρκετές φορές στο παρελθόν τις Λετονές τις έχει προδώσει το χέρι τους. Ελπίζουμε να μην το βρουν απέναντί μας.


Η απουσία της Jelena Dubljevic για το Μαυροβούνιο είναι ένα πλήγμα (αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση), αλλά, πρώτον, οι Μαυροβούνιες τα πάνε καλά στα Ευρωμπάσκετ και, δεύτερον, κληρώθηκαν με εμάς στον όμιλο. Άρα, όλα είναι πιθανά. Δεν θα λέγαμε το ίδιο για τη Σλοβακία, ωστόσο, που φαντάζει ως ο αδύναμος κρίκος στον Δ' Όμιλο.

Για το τέλος, αφήσαμε την Ιταλία. Χρόνια τώρα οι Ιταλίδες ψάχνουν να φτάσουν μακριά στη διοργάνωση, αλλά πάντα κάπου σκαλώνουν. Φέτος, με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει, μοιάζει να είναι η στιγμή τους. Αν είχαμε να διαλέξουμε το μαύρο άλογο του τουρνουά, επομένως, θα ήταν αυτές. Φτάνει να το αποδείξουν.




Tip-off

Ξεκίνημα λοιπόν στις 15 Ιουνίου, με πρώτο ματς αυτό της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο. Do or die, και για τις δυο ομάδες...

Ιούνιος 2023

Σχόλια