Σκάνδαλο αλά... γαλλικά


Παραμονές του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2023 και είχαμε κιόλας την πρώτη αναταραχή.


Η είδηση

Ήταν 21 του Μάη, παραμονές του τρίτου και τελευταίου τελικού της LFB ανάμεσα στη Lyon και τη  Villeneuve d' Ascq, όταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας L' Équipe ανησύχησε τους γάλλους φιλάθλους. Το προπονητικό επιτελείο της Εθνικής Γαλλίας, έλεγε ο τίτλος του άρθρου, έτοιμο να κλείσει την πόρτα στη Marine Johannès. Ο λόγος; Η επιθυμία της παίκτριας να μεταβεί αμέσως μετά τη λήξη του γαλλικού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιό της με τις New York Liberty, και άρα να μην παρουσιαστεί στη συγκέντρωση της EDF την 24η Μαΐου, όπως είχε οριστεί, αλλά μια εβδομάδα αργότερα, την 1η του Ιούνη.


Τα δεδομένα

1. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του WNBA, που άρχισαν να εφαρμόζονται χαλαρά από πέρσι, αυστηρότερα από φέτος, οι παίκτριες, αμερικανίδες και μη, που επιθυμούν να παίξουν στη λίγκα, οφείλουν να παρουσιάζονται στις ομάδες τους με την έναρξη του training camp. Σε όποια καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο να ενσωματωθεί (λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων σε άλλα πρωταθλήματα λ.χ.) επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο για κάθε μέρα της προετοιμασίας που χάνει. Σε περίπτωση που μια παίκτρια επιλεγεί από την ομάδα της στην τελική 11άδα, τότε πρέπει να είναι παρούσα στο πρώτο ματς της σεζόν, ειδάλλως και πάλι της επιβάλλεται πρόστιμο και η ποινή της μπορεί να φθάσει μέχρι και τον αποκλεισμό της από τη λίγκα.

2. Σε αντίθεση με τους άνδρες, η συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στο WNBA και τη FIBA δίνει στις γυναίκες παίκτριες ένα περιθώριο μόλις δύο εβδομάδων, για να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες σε περίπτωση διεθνούς διοργάνωσης. Που σημαίνει ότι, με παράδειγμα το επικείμενο Ευρωμπάσκετ που ξεκινά στις 15 Ιουνίου, μία Ευρωπαία ή νατουραλιζέ παίκτρια που θέλει να παίξει σε ευρωπαϊκή εθνική ομάδα, δεν μπορεί να αποχωρήσει από το WNBA νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, 15 δηλαδή μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά! Για τους άνδρες το αντίστοιχο όριο είναι στις τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή τις 28 ολόκληρες ημέρες!

3. Γνωρίζοντας όλα τα προηγούμενα η γαλλική ομοσπονδία μπάσκετ (εφεξής FFBB), ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, ενημέρωσε τις γαλλίδες παίκτριες, ειδικά αυτές που γυροφέρνουν το WNBA, ότι υποχρεούνται να παρουσιαστούν στην προετοιμασία της EDF δίχως καμία καθυστέρηση. Προειδοποίησε μάλιστα όσες δεν το κάνουν ότι όχι μόνο δεν θα υπολογίζονται για την ομάδα που θα διεκδικήσει το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του Ισραήλ και της Σλοβενίας, αλλά και ότι κινδυνεύουν με αποκλεισμό και από την ολυμπιακή ομάδα των Αγώνων στο Παρίσι 2024.

4. Τον Μάρτιο 2023 οι New York Liberty προσφέρουν στη Marine Johannès νέο συμβόλαιο (1+1 χρόνος) με ετήσιες αποδοχές γύρω στα 65.000 δολάρια. Η head-coach Sandy Brondello διαμηνύει στην παίκτρια ότι την υπολογίζει στο ροτέισιον και ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Στο μεταξύ, οι Liberty έχουν προχωρήσει σε εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις, καπαρώνοντας τις "ελεύθερες" Breanna Stewart (από τις Storm), Courtney Vandersloot (από τις Sky) και Jonquel Jones (από τις Sun). Με άλλα λόγια, βλέπουν βάσιμα... τίτλο! Όλα αυτά κάνουν φυσικά τη Johannès να δεχτεί το συμβόλαιο και να κλείσει προνομιακή θέση στο ρόστερ των Liberty!


Επιπλοκές και αστοχίες

Και κάπου εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες! Η τρίμηνη σχεδόν διαπραγμάτευση μεταξύ Liberty-παίκτριας-FFBB οδηγείται σε αδιέξοδο, ο γάλλος προπονητής Jean-Aimée Toupane εμφανίζεται ανένδοτος στην απόφασή του να κόψει όποια παίκτρια δεν είναι συνεπής στο ραντεβού της προετοιμασίας, η team manager Céline Dumerc και η γαλλική ομοσπονδία συστρατεύονται με την επιλογή του και η Johannès ετοιμάζει βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη!

Αναμενόμενα, η εξέλιξη αυτή ταράζει τους γάλλους (και όχι μόνο) φιλάθλους, οι οποίοι εξανίστανται, και μοιραία η συνέντευξη τύπου που συνοδεύει την πρώτη επίσημη προπόνηση της Εθνικής Γαλλίας στις 24 Μαΐου περιστρέφεται γύρω από τη μεγάλη απούσα. Είμαστε 14 χρόνια χωρίς τίτλο, υπενθυμίζει αμήχανα η Dumerc. Ο στόχος είναι μόνο ο τίτλος και θέλουμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αμύνεται ο Toupane. Το WNBA προσπαθεί να επεκταθεί και πιέζει τις παίκτριες. Οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τη διάρκεια της Ευρωλίγκας και να επιστρέφουν νωρίτερα οι παίκτριές τους [από την Ευρώπη]. Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι δύσκολο, σιγοντάρει ο πρόεδρος της FFBB Jean-Pierre Siutat, υπογραμμίζοντας και τη διάσταση της διελκυνστίνδας που παίζουν εδώ και καιρό FIBA και WNBA.

Στον αντίποδα, θέση υπέρ της παίκτριας παίρνουν τα αφεντικά της Lyon, ο Tony Parker και ο Nicolas Batum (ο δεύτερος βάλλει κατά της FFBB), όπως και η Sandrine Gruda. Αν ήμουν στη θέση της ομοσπονδίας, λέει με τόλμη, θα της επέτρεπα να έρθει μια βδομάδα μετά. Και αποκάλυψε ότι και η ίδια ζήτησε λίγες μέρες ρεπό, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. Στο πλευρό της Johannès τάσσεται και σύσσωμη σχεδόν η κοινή γνώμη σε Γαλλία και Ευρώπη και το τουίτερ παίρνει... φωτιά.



Και στο κέντρο όλου αυτού του χαμού, η μικρή Marine, που ξεσπά σε κλάματα μετά τον τελευταίο τελικό της LFB, αποφεύγοντας (εσκεμμένα;) στην απονομή να έρθει σε επαφή με τον Siutat.


Κι ενώ στην αρχή μένει μακριά από δηλώσεις, στην Αμερική, όπου παίζει τα πρώτα της παιχνίδια με τις Liberty, σπάει τη σιωπή της

Κατά τη γνώμη μου, μου στέρησαν την παρουσία μου στην Εθνική Γαλλίας. Δεν νομίζω ότι ήμουν υπερβολική στις απαιτήσεις μου και όλη η υποστήριξη που δέχομαι από τον κόσμο το αποδεικνύει. [...] Πιστεύω ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση και να κάνω και τα δυο. [...] Είμαι πολύ απογοητευμένη. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή δεν ήταν δική μου, η ομοσπονδία διάλεξε να μην με καλέσει. [...] Είμαι στην Εθνική από το 2016 και ποτέ δεν απέρριψα κλήση. [...] Δεν θέλω να σκέφτομαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ώρα, αν ακολουθηθούν οι νέοι κανόνες, από τη στιγμή που απουσιάζω από το Ευρωμπάσκετ, δεν θα είμαι καν στην επιλογή για τους Ολυμπιακούς. Προφανώς, ελπίζω η ομοσπονδία να αναθεωρήσει.


JojoGate;

Τι έχει συμβεί τελικά; Είναι ο Toupane το πρόβλημα και ο τρόπους που διαχειρίζεται μια παίκτρια που είχε συνηθίσει διαφορετικά; Σε τέτοια απόγνωση βρίσκονται οι Γάλλοι, που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, ακόμα και να αποκλείσουν το πιο εμπορικό προϊόν που διαθέτουν, την παίκτρια-κράχτη, προκειμένου να αποφύγουν έναν ακόμη χαμένο τελικό; Άραγε, θα τα καταφέρουν; Υπάρχει κάτι άλλο από την πλευρά της Johannès που δεν έχουμε μάθει ακόμα; Κάποιες παράλογες απαιτήσεις, για παράδειγμα, ή μια συμπεριφορά που ενόχλησε; Ή μήπως η διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία της, εντός και εκτός Ευρώπης, έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητική και δύσκολα διαχειρίσιμη από τη γαλλική ομοσπονδία που θέλει να ελέγχει τα πάντα;

Ίσως κάποια στιγμή να μάθουμε. Ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα Ευρωμπάσκετ χωρίς το αγαπημένο μας... διαβολάκι χάνει τη γλύκα του. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι υπόλοιπες παίκτριες και ομάδες θα μας χαρίσουν πολλές και καλές αγωνιστικές συγκινήσεις.



Ιούνιος 2023


Σχόλια