Λίγο πριν τα προημιτελικά



Τελείωσαν και τα μπαράζ και έχουμε την πλήρη εικόνα των προημιτελικών. Το Ευρωμπάσκετ τώρα ξαναρχίζει.

Απογοήτευσαν και πάλι

Αυτή τη φορά έμοιαζε πως ήταν η σειρά τους. Αλλά στο πρώτο κρίσιμο ματς οι Ιταλίδες εμφανίστηκαν ξανά κατώτερες των περιστάσεων. Πραγματοποίησαν τη χειρότερή τους εμφάνιση σε αυτό το τουρνουά και έχασαν δίκαια και καθαρά από το ψυχωμένο Μαυροβούνιο. Οι παίκτριες της Jelena Skerović ήταν άριστα διαβασμένες, εξουδετέρωσαν πλήρως το παιχνίδι της Cecilia Zandalasini, που σημείωσε μόνο έξι πόντους και μοίρασε μόλις δύο ασίστ. Και ξέρουμε πως κάθε φορά που η Zandalasini υπολειτουργεί, η Ιταλία έχει πρόβλημα.


Τελικό σκορ: 63-49. Το περίεργο εδώ δεν είναι ότι το Μαυροβούνιο έβαλε 63 πόντους, αλλά ότι δέχτηκε μόνο 49! Αλλά τι παραπάνω να περιμένεις δηλαδή, όταν η καλύτερή σου παίκτρια στο παρκέ είναι η Mariella Santucci (8 π., 8 ρ., 4 ασ., 4 κλεψ.);

Με τρεις νίκες λοιπόν (απέναντι στην Ελλάδα, τη Λετονία και φυσικά την Ιταλία στο χιαστί) το ταπεινό Μαυροβούνιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την ισχυρή Γαλλία. Ναι, όλα μπορούν να συμβούν σε ένα Ευρωμπάσκετ, πολύ περισσότερο αν το 'χεις με τα ακροβατικά (όπως η Bozica Mujović εδώ), αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: οι Γαλλίδες δεν θα έχουν πρόβλημα να περάσουν στη ζώνη των μεταλλίων.


Το δικό μας… μαύρο άλογο πάντως επιστρέφει πίσω νωρίς.



Πλήρης επιστροφή

Δώδεκα χρόνια είχαν να εμφανιστούν σε Ευρωμπάσκετ οι Γερμανίδες, από εκείνο της Πολωνίας το 2011, και στη Σλοβενία επέστρεψαν ολοκληρωτικά. Αφού νίκησαν στον Γ’ Όμιλο τη Σλοβενία και τη Μ. Βρετανία και δυσκόλεψαν για 30φεύγα λεπτά τη Γαλλία στην πρεμιέρα, ήρθε η σειρά να ξεπαστρέψουν και την τίμια Σλοβακία. Η Leonie Fiebich ήταν εξαιρετική και πάλι, αν και στο πρώτο μισό του παιχνιδιού πάσαρε περισσότερο και απέφευγε τις επιθετικές πρωτοβουλίες. Στην επανάληψη όμως έδειξε γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσπέκτα του ευρωπαϊκού μπάσκετ γυναικών. Τελείωσε το ματς με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ, την ώρα που η Marie Gülich κυριάρχησε στη σλοβακική ρακέτα με 26 πόντους και με ποσοστό 76.5% στα δίποντα.


Η Σλοβακία προσπάθησε, αλλά το παιχνίδι της με τα πολλά μακρινά σουτ φάνηκε μονοδιάστατο. Δεν ήταν κι εύκολο το έργο που είχαν οι Σλοβάκες, όμως, ειδικά όταν απέναντί τους είχαν να αντιμετωπίσουν αθλητικά κορμιά και μακριά χέρια. Και το πράγμα δυσκόλεψε κι άλλο από την εντυπωσιακή ευστοχία των Γερμανίδων: 56.1% στο δίποντο, 47.4% στο τρίποντο. Τελικό σκορ: 79-69.

Και τώρα σειρά έχουν οι Ισπανίδες, που έφτασαν στη Λιουμπλιάνα ορεξάτες και μάλιστα πήγαν να δουν και το ματς. Το διασκέδασαν κιόλας!

Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η αναμέτρηση. Για να δούμε τι θα σκαρφιστεί το προπονητικό επιτελείο της Ισπανίας για να εξουδετερώσει την πανύψηλη, αλλά άπειρη σε τέτοιες διοργανώσεις Γερμανία, που όμως δείχνει να βαδίζει με ορμή προς τη ζώνη των μεταλλίων. 26 χρόνια πάντως είχαν οι Γερμανίδες να βρεθούν σε προημιτελική φάση Ευρωμπάσκετ! Λέτε να το πάνε μέχρι τέλους;


Είπε…

Ο σλοβάκος προπονητής Juraj Suja δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: Η Γερμανία είναι μια εκπληκτική ομάδα. Το ύψος σε συνδυασμό με την αθλητικότητα των γερμανίδων παικτριών είναι μοναδικό κι έχουν σπουδαίο μέλλον. Θα ήθελα να τις παρακολουθήσω, όταν θα έχουν και τις αδελφές Sabally. Όλες, από τη θέση 2 ώς τη θέση 5, είναι πάνω από 1.90μ. και είναι πραγματικά δύσκολο για την αντίπαλη ομάδα να βρει σε ποιο σημείο του παιχνιδιού μπορεί να υπερτερήσει.



Επέζησαν και συνεχίζουν

Ζορίστηκαν ξανά οι Σέρβες σε αυτό το τουρνουά και χρειάστηκε να ιδρώσουν πολύ απέναντι στις αθλητικές Βρετανίδες. Βγήκαν νικήτριες όμως χάρη στην εμπειρία τους και το ανταγωνιστικό τους πνεύμα, αλλά και γιατί στο δ’ δεκαλεπτο η Tina Krajsnik και η Jovana Nogić έδωσαν πολύτιμες λύσεις σε άμυνα και επίθεση.


Έφερνε κάπως στο δικό μας ματς με την Τσεχία αυτό το παιχνίδι. Η Μ. Βρετανία ξεκίνησε καλά, φαινόταν να ελέγχει το παιχνίδι οδηγώντας στο σκορ, αλλά οι Σέρβες της κολλούσαν σαν… στενός κορσές. Προς το τέλος του γ’ δεκαλέπτου προσπέρασαν στο σκορ, οι Βρετανίδες άρχισαν να πηγαίνουν σε κακές επιλογές κι, ενώ η Temi Fagbenle (20 π., 7 ρ., 3 ασ., 3 κλεψ.) ήταν σε καλή βραδιά, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν πειστικά την υπεροχή της απέναντι στις Σέρβες στο ποστ. Η διαφορά εμπειρίας και ποιότητας φάνηκε στο τέλος και διαμόρφωσε το αποτέλεσμα: Τελικό σκορ: 66-60.

Συνέχεια με το φαβορί. Θα συνεχίσει την επέλασή του σε αυτό το Ευρωμπάσκετ το Βέλγιο ή θα του βάλουν φρένο οι πρωταθλήτριες Σέρβες;


Διευκρίνιση

Εντάξει, είπαμε το Σερβία-Μ. Βρετανία έμοιαζε με το Ελλάδα-Τσεχία, αλλά στην εξέλιξη και μόνο. Γιατί, κατά τα άλλα, το δικό μας παιχνίδι και ποιοτικότερο ήταν και πολύ πιο διασκεδαστικό, έστω κι αν εμάς μας πλήγωσε. Να τα λέμε κι αυτά!



Το μπλουζάκι

Και πάλι η Marina Maljković δεν μας απογοήτευσε. Τα t-shirts που φοράει σε κάθε παιχνίδι είναι το δικό της… statement!


Ιούνιος 2023

Σχόλια