Από τους ομίλους στα μπαράζ



Ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων σε Τελ-Αβίβ και Λουμπλιάνα με εκπλήξεις, αλλά πρωτίστως ευχάριστα νέα για την Εθνική μας.

Μία νίκη αρκεί, φτάνει να είναι η σωστή! 

Το Ευρωμπάσκετ δεν μας ξεκίνησε καθόλου καλά. Συνεχίζοντας τις κακές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος, οι παίκτριές μας παρουσιάστηκαν στο εναρκτήριο ματς με το Μαυροβούνιο ανέτοιμες και κατά πολύ κατώτερες, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα ματς που η ομάδα το είχε σημαδέψει ως το πιο κρίσιμο απ’ όλα. Πολλά λάθη και χαμένα ριμπάουντ (16 επιθετικά πήραν οι Μαυροβούνιες), αστοχία στα σουτ, κακές επιλογές στην επίθεση (ειδικά στη δ΄ περίοδο που η ομάδα πλησίασε στο σκορ και επιχείρησε την ανατροπή), αλλά κυρίως μια τρύπια, εντελώς όμως, άμυνα. Η 19χρονη Marija Leković και τα άλλα γκαρντ του Μαυροβουνίου έκαναν ό,τι ήθελαν τις δικές μας περιφερειακές, οι διεισδύσεις στο κέντρο της άμυνας και τα επιτυχημένα λέι-απ έπεφταν βροχή και, κάπως έτσι, αποδείχτηκε ότι μία Φασούλα (15 π.) δεν είναι ποτέ αρκετή, ειδικά όταν η Σπανού (15 π., 11 ρ.) επιδίδεται στο γνωστό ανοικονόμητο παιχνίδι της με τα απανωτά άστοχα τρίποντα (τελείωσε το ματς με 1/7).


Αλλά αυτή η ομάδα το 'χει κάνει… χούι να μας τρελαίνει κάθε φορά. Γιατί στο επόμενο ματς με τη Λετονία στο παρκέ δεν βγήκαν οι παίκτριες της πρεμιέρας, αλλά κάποιες άλλες, μεταλλαγμένες. Η άμυνά μας (αυτή η ίδια άμυνα που μας έκανε περήφανους τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν) δούλεψε στο έπακρο, η Χριστινάκη καθάρισε σχεδόν όλα τα ριμπάουντ (στο 22ο λεπτό είχε γράψει κιόλας double-double στη στατιστική), τα λάθη μειώθηκαν στο ελάχιστο (μόλις 9 σε όλο το παιχνίδι) και οι επιθέσεις της ομάδας ήταν πολύ πιο στοχευμένες, αφού εκμεταλλευτήκαμε την υπεροχή μας στο ποστ και αποφύγαμε τα περιττά τρίποντα που μας πληγώνουν. Σε γενικές γραμμές, έγινε φανερό σε αυτό το ματς εκείνο που υποψιαζόμαστε καιρό τώρα: πως η αγωνιστική βελτίωση της ομάδας περνά μέσα από την θετική απόδοση των περιφερειακών μας παικτριών.


Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική, όπου τα πάντα ήταν ανοιχτά. Κι αυτό γιατί, εκτός από εμάς, που παραδοσιακά επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο, είχαμε αυτή τη φορά και την Ισπανία που είπε να μας μιμηθεί. Η ήττα που γνώρισαν οι Ισπανίδες στην πρεμιέρα από τη Λετονία, σε συνδυασμό με τη δική μας νίκη στη δεύτερη αγωνιστική, είχε κάνει τον όμιλο... κουλουβάχατα. Και οι τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την έκβαση των τελευταίων αγώνων, μπορούσαν να βγουν από πρώτες και να πάνε κατευθείαν στη Λουμπλιάνα μέχρι τέταρτες και να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής. Στη δυσχερέστερη θέση ήταν η αφεντιά μας, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Ισπανία, αλλά τελικά τα πράγματα μας τα απλοποίησε το Μαυροβούνιο που νίκησε τη Λετονία  (61-58) και μας τοποθέτησε αυτομάτως στις θέσεις που οδηγούν στο μπαράζ. 

Έτσι το ματς με την Ισπανία μετατράπηκε σε διαδικαστική υπόθεση για εμάς (τι δεύτερες, τι τρίτες!), όχι όμως για τις Ισπανίδες που καίγονταν για τη νίκη και την πρωτιά του ομίλου. Ηττηθήκαμε, λοιπόν (76-60), αλλά κάναμε καλή εμφάνιση (όπως και καλό ροτέισιον ξεκουράζοντας τις βασικές μας), χωρίς βέβαια να αποφύγουμε τα λάθη (19 έναντι 4) και τα χαμένα ριμπάουντ. Το πιο μελανό σημείο της απόδοσής σας, ωστόσο, ήταν ο τόσο προβλέψιμος και τελικά λανθασμένος τρόπος που προσπαθήσαμε να τροφοδοτήσουμε τη Φασούλα. Η Raquel Carrera έκανε πάρτι απέναντι στην ψηλή μας, καθώς με καλή άμυνα και πέντε κλεψίματα την κράτησε χαμηλά στο σκορ (10 π.). Βοήθειες στο μαρκάρισμά της έδωσαν και οι άλλες Ισπανίδες, που συνολικά απέτρεψαν έντεκα πάσες να φτάσουν στην ψηλή μας. Εμφανίστηκε, όμως, η καλή Παυλοπούλου σε αυτό το ματς (13 π., 7 ασ.) και αυτό ίσως να ήταν το μόνο κέρδος. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το 50% στα τρίποντα (7/14) – τελικά όταν παίζεις χωρίς πίεση, μπαίνουν όλα ή έστω τα μισά!


Κι έτσι στο μπαράζ μάς περιμένει η Τσεχία. Φιλόδοξη και άκρως νεανική, και γι' αυτό πολύ επικίνδυνη. Πολλοί βλέπουν αυτό το ματς ως μια τεράστια ευκαιρία για την Εθνική μας να φτάσει και πάλι στην 8άδα και να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Προολυμπιακό Τουρνουά της επόμενης χρονιάς. Εμείς, όμως, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα το τσεχικό μπάσκετ, ξέρουμε ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε ποντικοπαγίδα. Μακάρι να μην πέσουμε στη… φάκα!



Πρώτες και περιμένουν!

Το Βέλγιο και η Γαλλία είναι οι μόνες αήττητες ομάδες του τουρνουά μέχρι στιγμής. Οι Γαλλίδες, ωστόσο, για άλλη μια φορά προβληματίζουν με την απόδοσή τους, ειδικά απέναντι σε ομάδες που επιστρατεύουν τη ζώνη για να τις αντιμετωπίσουν. Όσο για το Βέλγιο παίζει για την ώρα το καλύτερο μπάσκετ, με τις Meesseman, Allemand και Vanloo να ζωγραφίζουν στο παρκέ, όμως το ερώτημα για τον Rachid Méziane είναι αν μπορούν οι αναπληρωματικές του παίκτριες να βοηθήσουν στα κρίσιμα ματς που έρχονται και μάλιστα, καταπώς φαίνεται, με ζόρικες ομάδες. Θα δούμε.


Εξαιρετικές εμφανίσεις κάνει η Ουγγαρία, που πρώτευσε στον Δ΄ Όμιλο, αφού νίκησε τη Σερβία στην τελευταία αγωνιστική (81-75). Κι ας έχασε στο buzzer από την Τουρκία. Περιμένουν λοιπόν και οι Ουγγαρέζες την αντίπαλό τους στα προημιτελικά. Και φυσικά ξεκουράζεται και η Ισπανία, που έφτασε στα προημιτελικά, αν και με κάπως ανορθόδοξο τρόπο.


Τελευταίες κι επιστρέφουν!

Το Ευρωμπάσκετ αποχαιρετούν η Λετονία και η Τουρκία, που έκαναν από μία νίκη, αλλά στο τελευταίο κρίσιμο ματς έχυσαν τη γαρδάρα με το γάλα. Η Λετονία έχασε από το Μαυροβούνιο (61-58), ενώ η Τουρκία, με πολύ κακή εμφάνιση, ηττήθηκε από τη Σλοβακία (66-80), για την οποία καθάρισαν η Terézia Páleníková και η αρχηγός Barbora Wrzesiński. 

Μας αποχαιρετούν, επίσης, και μάλιστα χωρίς νίκη, οι δύο οικοδέσποινες, το αξιόμαχο Ισραήλ και η… ελληνική Σλοβενία, που πλήρωσε την... απειρία, την έλλειψη ύψους και το γεγονός ότι η Teja Oblak ήταν απελπιστικά μόνη στη θέση της point-guard. Ωστόσο, οι Σλοβένες πάλεψαν όλα τα ματς και σχεδόν όλα τα έχασαν στο τέλος. Ειδικά στο παιχνίδι με τη Γαλλία, το προπονητικό δίδυμο Δικαιουλάκου-Καλτσίδου έβαλαν σε εφαρμογή το ελληνικότατο σχέδιο της ματς-απ ζώνης (με τα τρικς και τις παγίδες), που δυσκόλεψε και πάλι τις Γαλλίδες, χωρίς όμως την πολυπόθητη επιτυχία στο τέλος (πολύ θα το ευχαριστιόταν, φαντάζομαι, η Καλτσίδου, αν κατάφερνε, έστω και ως προπονήτρια, να τις κερδίσει τις Γαλλίδες — κι ας παραμένουν ακόμη φίλες μας!).




Στα μπαράζ για μια θέση στον ήλιο...

Για το Ελλάδα-Τσεχία είπαμε. Fingers crossed και συνεχίζουμε… 

Μια θέση στα προημιτελικά θα διεκδικήσουν, επίσης, το Μαυροβούνιο και η Ιταλία. Θα κάνουν άλλη μια υπέρβαση οι Μαυροβούνιες; Είναι έτοιμες οι Ιταλίδες για το μεγάλο άλμα ή θα πνιγούν πάλι από το άγχος τους; 


Η Γερμανία και η Σλοβακία. Τα ύψη των Γερμανίδων προκαλούν δέος (η Lisa Thomaidis κατεβάζει συχνά στον άσσο την 192 εκατοστών Leonie Fiebich), αλλά έχουν δείξει αρκετές φορές την απειρία τους μέχρι τώρα. Από την άλλη, αν η Σλοβακία σουτάρει καλά και παίξει έξυπνα, έχει μεγάλη τύχη σε αυτό το ματς. 

Τέλος, η Σερβία και η Μ. Βρετανία. Οι Σέρβες λογικά, εύκολα ή δύσκολα, θα υπερκεράσουν το εμπόδιο των Βρετανίδων, αλλά η αστάθεια που δείχνουν στο παιχνίδι τους κάνει τη βλοσυρή Marina Maljković να τραβάει τα μαλλιά της. Από την άλλη, οι Βρετανίδες δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Ιούνιος 2023

Σχόλια