Coupe de France



Στη δεύτερη εκατοντάδα αναρτήσεων, πρώτη-πρώτη φιγουράρει μια διοργάνωση που λατρεύουμε να παρακολουθούμε. Παρίσι, Coupe de France. Και, ναι, γράφτηκε ιστορία!


Με λίγα λόγια

Από το 1990, στην πρώτη της φορά, μέχρι και το 2021, η Bourges μετρούσε 11 κατακτήσεις στο Κύπελλο Γαλλίας, τις περισσότερες από κάθε άλλη γαλλική ομάδα, και φέτος φιλοδοξούσε να προσθέσει άλλη μία στην ήδη γεμάτη τροπαιοθήκη της. Αλλά τον δρόμο της προς τον 12ο τίτλο τής τον έκοψε τελικά η Basket Landes.

Ας το ξαναπάρουμε από την ανάποδη… 

Το 2020-21 έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, πετυχαίνοντας στην πρεμιέρα και την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση (επί της Bourges). Με το τέλος της ίδιας σεζόν στέφθηκε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, πρωταθλήτρια Γαλλίας. Και φέτος η Basket Landes πέτυχε μια ιστορική νίκη στον τελικό του Coupe de France, στην κατάμεστη (κοντά 15000 φίλαθλοι) Accor Arena στο Bercy του Παρισιού.

Να το πούμε και αλλιώς; Είναι δυνατόν να παίζει σε έναν τελικό η Valérianne Vukosavljević (που επέστρεψε υγιής και ορεξάτη από την εγκυμοσύνη της) και να μην κερδίσει η ομάδα της στο τέλος; Jamais!




Το παιχνίδι

Quel match! Quel final! Quelle follie! Αναφωνούσαν ξετρελαμένοι οι σχολιαστές του διαδικτυακού καναλιού της L’Équipe που μετέδιδε τον τελικό. Και πώς να μην ξετρελαθείς με αυτό το ντέρμπι που διήρκεσε 50 ολόκληρα λεπτά! Δύο παρατάσεις, αλλά και πάλι η νίκη κρίθηκε στο νήμα. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ματς που έπαιξα στην καριέρα μου, δήλωσε πασιχαρής στην κάμερα της L’Equipe η Céline Dumerc, που στα μπασκετικά της τελειώματα κατακτά τον έναν τίτλο μετά τον άλλο.

Η Bourges μπήκε καλύτερα στο ματς, αλλά με το τέλος του α΄ δεκαλέπτου η Landes ισορρόπησε το παιχνίδι φέρνοντάς το στα μέτρα της για όλο το υπόλοιπο α΄ ημίχρονο (39-34). Στην επανάληψη η Bourges εμφανίστηκε πιο αποφασιστική και στο τέλος του δ΄ δεκαλέπτου κρατούσε την τύχη στα χέρια της, αλλά η Elin Eldebrink αστόχησε στο τελευταίο σουτ (69-69). Αλλαγή σκηνικού στην α΄ παράταση με τη Landes να ξεφεύγει με 77-71 ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη, αλλά η Bourges επανήλθε και ισοφάρισε με σπουδαίο τρίποντο της Iliana Rupert (79-79). Μαζί βάδιζαν οι ομάδες και στη β΄ παράταση, ώσπου κάποια μεγάλα καλάθια από τη Regan Magarity και τη Marine Fauthoux έβαλαν το νερό στο αυλάκι και χάρισαν τη νίκη στη Landes. Τελικό σκορ: 91-88. Ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση στην 37χρονη ιστορία του θεσμού.


MVP του τελικού αναδείχθηκε η Σουηδή Regan Magarity της Landes, που σε 37.26 λεπτά παιχνιδιού πέτυχε 24 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ. Στον δε δείκτη της αποτελεσματικότητας (efficiency) άγγιξε το εντυπωσιακό νούμερο 31!


Είπε…

Τελείωσε το ματς με μόλις 3 πόντους σε 16.36 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος όμως της αναμέτρησης η Céline Dumerc ρωτήθηκε σε τι διαφέρει αυτός ο τίτλος από τα πέντε προηγούμενα Κύπελλα Γαλλίας που έχει κερδίσει στην καριέρα της ως παίκτρια της Bourges. Είναι γι’ αυτούς, είπε δείχνοντας τους εκστασιασμένους Λανδέζους που είχαν κάνει το μακρύ ταξίδι από τα νοτιοδυτικά της Γαλλίας προς το Παρίσι και γέμισαν μια ολόκληρη κερκίδα στην Arena του Bercy. Ενώ τα προηγούμενα ήταν για εσένα;, απόρησε η δημοσιογράφος. Ναι, λίγο, γέλασε η Dumerc, αλλά αυτό είναι για όλους τους άλλους!


Απρίλιος 2022

Σχόλια