Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #7


Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία και… τέλος. Άλλη μια ευρωπαϊκή μπασκετική σεζόν μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τουρκία

Χρειάστηκε να περιμένει αρκετά μέχρι να μάθει ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει στους τελικούς, αλλά ακόμη κι έτσι έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες σε έναν ακόμη τίτλο και τέταρτο συνεχόμενο. Ο λόγος για τη Fenerbahçe, η οποία πέτυχε τρεις απανωτές ήττες επί της Galatasaray κι ολοκλήρωσε άλλη μια επιτυχημένη σεζόν δίχως μάλιστα να γνωρίσει καμία ήττα. Στα αξιοσημείωτα των τελικών είναι η μηδενική συμμετοχή της Ιταλίδας Cecilia Zandalasini που φέτος είδε τον ρόλο της στην ομάδα της Fenerbahçe να συρρικνώνεται αισθητά, ειδικά μετά την ενσωμάτωση της δυναμικής Alina Iagupova. Γι' αυτό και φημολογείται έντονα ότι θα αποχωρήσει.


Στην τρίτη θέση του τουρκικού πρωταθλήματος τερμάτισε η Nesibe Aydin, που με πρωταγωνίστριες τις Αμερικανίδες Ruthy Hebard και Shey Peddy (και άξιες συμπαραστάτριες τη Λευκορωσίδα Katsiaryna Snytsina, την Ουγγαρέζα Zsófia Simon και κάποιες ακόμη Τουρκάλες παίκτριες) ζόρισε αρκετά την ευρωλιγκάτη Galatasaray οδηγώντας τη μεταξύ τους ημιτελική σειρά σε πέμπτο παιχνίδι.


Ρουμανία

Αήττητη ήταν όλη τη χρονιά η Sepsi, αλλά στους τελικούς του ρουμάνικου πρωταθλήματος τα… χρειάστηκε απέναντι στη μαχητική Satu Mare. Τέσσερα απαιτητικά παιχνίδια, μία πύρρεια νίκη στο α΄ ματς με έναν μόλις πόντο διαφορά (69-68), μία πεντακάθαρη ήττα στο γ΄ και μια τελευταία δύσκολη νίκη στο δ΄. Τρεις νίκες, μία ήττα και πέμπτος συνεχόμενος τίτλος για τη Sepsi, όλα με τον Βόσνιο Zoran Mikes στον πάγκο.


Καμία διαφοροποίηση ως προς την αγωνιστική παρουσία της Πηνελόπης Παυλοπούλου, η οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως αλλαγή του βασικού πόιντ-γκαρντ της ομάδας παίζοντας γύρω στα 10 λεπτά ανά παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τελευταίο κρίσιμο ματς η Παυλοπούλου έπαιξε κάτι λιγότερο από έξι λεπτά μένοντας χωρίς πόντο (0/4 δίποντα, 0 ασίστ, 0 ριμπάουντ).


Ιταλία

Πέντε παιχνίδια χρειάστηκαν για να αναδειχθεί η πρωταθλήτρια στη φετινή LegaBasket Femminile.

Η Venezia είχε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στην κανονική περίοδο της ιταλικής λίγκας, κέρδισε τα δύο πρώτα ματς της σειράς των τελικών, αλλά στο Σκίο η ομάδα του Γάλλου Pierre Vincent εμφανίστηκε αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. 90-89 στο γ΄ ματς και νίκη, με 25 πόντους της Sandrine Gruda (φημολογείται ότι από του χρόνου θα παίζει στη Lyon), 67-65 στο δ΄, και πάλι νίκη, με τρίποντο στο buzzer σχεδόν, της Βελγίδας Kim Mestdagh, τέσσερα (4) δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του ματς.


Έτσι έμελλε όλα να κριθούν στη Βενετία. Όπου οι γηπεδούχες δεν άφησαν κανένα περιθώριο στη Schio. Με ένα παραγωγικό β΄ δεκάλεπτο, στο οποίο πέτυχαν 20 πόντους και δέχτηκαν μόλις 8, πήραν κεφάλι στο σκορ και δεν ξανακοίταξαν πίσω (72-58). 18 πόντους πέτυχε για τις Βενετσιάνες η Αμερικανίδα Natasha Howard και από 15 οι Angela Carangelo και Francesca Pan, που λογικά θα βρίσκονται στην τελική 12άδα της Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ που μας έρχεται και θα τεθούν αντιμέτωπες της Εθνικής μας στον Β΄ όμιλο της Βαλένθια. Η 23χρονη Pan μάλιστα αναδείχθηκε MVP των τελικών.


Γαλλία

Πρωτοτύπησαν τη φορά αυτή οι Γάλλοι ή εν πάσει περιπτώσει οι συνθήκες τούς εξώθησαν να μην ακολουθήσουν τη συνήθη πεπατημένη στον τρόπο ανάδειξης της φετινής πρωταθλήτριας και να υιοθετήσουν έναν διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης της LFB. Η οποία περιλάμβανε έναν γύρο πλέι-οφ με διπλά παιχνίδια και ένα φάιναλ-φορ στο Μπουρζ. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για να γυρίσουν όλα τούμπα!

Κατεξοχήν θύμα του νέου αυτού φορμάτ έπεσε η Bourges. Η Tarbes δεν μπόρεσε να "κατέβει" στα πλέι-οφ λόγω απανωτών κρουσμάτων Covid, οι Berruyères είχαν να παίξουν επίσημο παιχνίδι πάνω από έναν μήνα, παρ’ όλα αυτά στον ημιτελικό απέναντι στη Montpellier, δύο δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους (73-72). Μέχρι που ένα γλίστρημα, μια πάσα και ένα λέι-απ της Myisha Hines-Allen έφεραν την ανατροπή και μαζί την πρόκριση της BLMA στον τελικό. Τελικό σκορ: 73-74. Ή αλλιώς: το νούμερο 4 της saison régulière έριξε στο καναβάτσο το νούμερο 1!



Απροσδόκητο αποτέλεσμα είχαμε και στον άλλο ημιτελικό. Μπορεί στα πλέι-οφ η Lyon να "έριξε" κατοστάρες στην ευρωκουπάτη Charleville (121 και 117 πόντους σημείωσε στα δύο ματς), απέναντι όμως στην έξυπνη και στοχευμένη άμυνα της Landes τα βρήκε σκούρα. Ας ρίξουμε στην εξίσωση και την πνευματική ανετοιμότητα με την οποία εμφανίστηκαν, και πάλι σε ένα νοκ-άουτ παιχνίδι, οι παίκτριες του Valéry Demory και ειδικά η Marine Johannès. Αλλά και, στον αντίποδα, την εξαιρετική εμφάνιση της Καναδέζας Katherine Plouffe που με τους 15 πόντους, τα 11 ριμπάουντ και κυρίως το καθοριστικό κλέψιμο που έκανε στην τελευταία φάση της αναμέτρησης έγειρε τελικά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας της Λάνδης. Τελικό σκορ: 73-77. Ή αλλιώς: το νούμερο 3 της saison régulière έστειλε στο σπίτι του το νούμερο 2!


Και κάπως έτσι BLMA και Basket Landes έφτασαν να κοντράρονται για τον τίτλο της φετινής σεζόν σε ένα ματς που, το ξέραμε από πριν, θα ήταν ντέρμπι. Και αν για τις γαζέλες του Μονπελιέ η συμμετοχή στον τελικό δεν ήταν κάτι το ασύνηθες (είχαν παίξει και τη σεζόν 2018-2019 κόντρα στη Lyon), για τις παίκτριες της Λάνδης αυτή ήταν μια πραγματικά ιστορική στιγμή, καθώς ποτέ πριν δεν είχαν βρεθεί να διεκδικούν την κούπα της πρωταθλήτριας. Και όχι μόνο τη διεκδίκησαν, αλλά και την πήραν!

Σε έναν αμφίρροπο στην εξέλιξή του τελικό οι Λανδέζες κατάφεραν να κερδίσουν τις αντιπάλους τους ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή τους στο β΄ ημίχρονο του ματς και κάνοντας μια εκπληκτική εμφάνιση στο φινάλε της αναμέτρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 22 πόντους που έβαλε η Landes στο δ΄ δεκάλεπτο οι 17 σημειώθηκαν στα 5 τελευταία λεπτά, όταν το υπέρ της 55-54 διαμορφώθηκε στο τελικό 72-64!


Κορυφαία παίκτρια της Λάνδης ήταν η Valérianne Vukosavljević (16 π.), πρώην Ayayi, με την οποία συμβαίνει το εξής εντυπωσιακό: από το 2016 και δώθε με όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται σε Γαλλία ή στο εξωτερικό έχει κερδίσει μόνο τίτλους (BLMA-2016, ESBV-2017, Bourges-2018, USK Praha-2019/2020, Landes-2021).


Τα φώτα όμως ήταν αλλού…

Το είχε ανακοινώσει. Αυτή θα ήταν η τελευταία της σεζόν ως παίκτριας. Αλλά, όπως παραδέχτηκε και η ίδια στην κάμερα του διαδικτυακού καναλιού της L’Équipe που μετέδωσε τον τελικό, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ολοκλήρωνε την καριέρα της με έναν ακόμη τίτλο – και μάλιστα τον πιο αναπάντεχο απ’ όλους!


Η Céline Dumerc αγωνίστηκε 21 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, πέτυχε ένα τρίποντο (όταν το παιχνίδι είχε καβαλήσει την κόψη του ξυραφιού) και μοίρασε 5 ασίστ. Κατέκτησε τον έβδομο τίτλο της καριέρας της, και μάλιστα στο γήπεδο που μεσουράνησε στη Γαλλία, το Prado της Μπουρζ. Και, την ύστατη ώρα, μας απέδειξε και πάλι, πως δεν χρειάζεται να είσαι πρώτο μπόι για να δείξεις την αξία της προσωπικότητάς σου: την ώρα της απονομής, στην ιστορικότερη στιγμή της ομάδας της, η αρχηγός της Basket Landes παραχώρησε την κούπα στην Καναδέζα συμπαίκτριά της Miranda Ayim για να τη σηκώσει. Ήταν και για εκείνη το τελευταίο ματς της καριέρας της.


Ένας ταυτόχρονος διπλός αποχαιρετισμός σε δύο παίκτριες που συνέδεσαν τα τελευταία πέντε χρόνια το όνομά τους με την πορεία της συμπαθέστατης ομάδας από τη Λάνδη προς την κορυφή. Μιας ομάδας με υπέροχους φιλάθλους! 

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαΐου 2021!

Και λίγους μήνες μετά η Dumerc ανακάλεσε την απόφασή της!


Και στην Ευρωλίγκα;

Η νίκη της Basket Landes οριστικοποίησε και τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη Γαλλία στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν. Landes και Montpellier, ως πρωταθλήτρια και κυπελλούχος αντίστοιχα, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους. Αν δοθεί στη Γαλλία και τρίτη θέση, αυτή θα πάει στην πρωταθλήτρια της saison régulière Bourges. Μεγάλη χαμένη φυσικά η Lyon. Μετά από δύο σεζόν που λίγο έλειψε να περάσει το κατώφλι του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας, του χρόνου θα αρκεστεί στο Γιούροκαπ. Χωρίς τη Johannès, επομένως, η προσεχής Ευρωλίγκα Γυναικών, χωρίς και τη Julie Allemand, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – αφού βιάστηκε να υπογράψει, νωρίς-νωρίς, για την επόμενη τετραετία με τη Lyon αποχωρώντας από τη Montpellier με την οποία αγωνίστηκε φέτος.

Μάιος 2021

Σχόλια