Νέα σεζόν σε Ευρωλίγκα και Γιούροκαπ


Επιστροφή στο καθιερωμένο σύστημα διεξαγωγής για την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ Γυναικών και η αρχή γίνεται πάντα από την καλοκαιριάτικη κλήρωση των ομίλων.

Ευρωλίγκα

16 ομάδες, 2 όμιλοι, 15 παιχνίδια στην κανονική περίοδο, πλέι-οφ και φάιναλ φορ.

Ισορροπημένοι όμιλοι, αν και ο Α΄ ίσως να έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αφού περιλαμβάνει τις περσινές φιναλίστ της διοργάνωσης (UMMC, Avenida) και μία υποψήφια για το φάιναλ-φορ (USK Praha).

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα συνάντηση μέλλεται να συμβεί στον Β΄ Όμιλο, όπου κληρώθηκαν μαζί η Uni Girona και η Basket Landes. Στα μεταξύ τους παιχνίδια θα δούμε να αγωνίζονται στο ίδιο παρκέ η Laia Palau και η Céline Dumerc, η οποία εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης πήρε πίσω την απόφασή της να εγκαταλείψει την ενεργό δράση κι επιστρέφει για μια (τελευταία;) σεζόν με τη συμπαθέστατη ομάδα από τη Λάνδη της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Εκεί, στο Éspace Mitterrand, περιμένουμε να δούμε (επιτέλους!) και τους ενθουσιώδεις φιλάθλους της Basket Landes, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκας!


Μόνη εκκρεμότητα, η διεξαγωγή των προκριματικών (21-23 Σεπτεμβρίου), όπου έξι ομάδες (η τουρκική Kayseri, η ουγγρική Szekszard, η ρουμανική Sepsi, η γαλλική Bourges, η ιταλική Schio και η ισπανική Valencia) θα διεκδικήσουν τις δύο ανοιχτές θέσεις των ομίλων.

Ο προκαθορισμένος διαχωρισμός (καθ’ υπαγόρευση του Γιούροκαπ) σε δύο περιφέρειες, ανατολική και δυτική, αδικεί κατάφωρα τον δεύτερο προκριματικό όμιλο. Τρεις ομάδες (Bourges, Schio, Valencia) με ρόστερ Ευρωλίγκας, αλλά οι δύο θα βρεθούν στο Γιούροκαπ!


Γιούροκαπ

57 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, αλλά στους ομίλους έχει θέση μόνο για τις 48. Εξ’ ού και τα διευρυμένα προκριματικά που θα διενεργήσει η FIBA, προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα.

Εκεί θα βρεθούν όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ελληνικές ομάδες: ο ΠΑΟΚ (του Κ. Κεραμιδά και της Π. Παυλοπούλου) που θα τεθεί αντιμέτωπος με την τουρκική Elazig, η Ελευθερία Μοσχάτου που θα αντιμετωπίσει την πολωνική Bydgoszcz και η Νίκη Λευκάδας (στη δεύτερη συμμετοχή της) που θα πέσει πάνω στην ουγγρική Peac. 23 και 30 Σεπτεμβρίου οι δύο προκριματικοί αγώνες.

Απευθείας στους ομίλους τοποθετήθηκαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Στον απαιτητικό Α΄ όμιλο ο πρώτος (μαζί με την πολωνική Polkowice, στην οποία επέστρεψε η Άρτεμις Σπανού), στον πιο βατό Ε΄ όμιλο ο δεύτερος.

Αναλυτικά οι 12 όμιλοι:


Εκτός από τις ομάδες που δεν θα καταφέρουν να μπουν στην Ευρωλίγκα από τα εκεί προκριματικά, προσέχουμε την παρουσία της γαλλικής Lyon (της M. Johannès και λοιπής κομπανίας), της ιταλικής Bologna (των C. Zandalasini και Ivana Dojkić) και της CBK Mersin (πρώην Çukurova) με τις εντυπωσιακές μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι (Yvonne Turner, Tiffany Hayes, Chelsea Gray, Shavonte Zellous, Temi Fagbenle, Quanitra Holingsworth). Αυτές οι ομάδες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη διοργάνωση της νέας σεζόν.

Το γεωγραφικό άνοιγμα που έκανε φέτος το Γιούροκαπ είναι εντυπωσιακό. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ομάδα από την Αγγλία, οι πρωταθλήτριες London Lions (της J. Leedham-Warner, που επιστρέφει στην ενεργό δράση ύστερα από την εγκυμοσύνη της), ενώ έχουμε ομάδες και από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο αλλά και τη Σερβία (ο Ερυθρός Αστέρας επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μάλιστα κληρώθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού).

Ως προς το σύστημα διεξαγωγής: προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και από τη φάση των 32 και μετά αρχίζουν οι διπλοί νοκ-άουτ. Έτσι από τις 48 ομάδες θα μείνουν οι 4, στις οποίες θα προστεθούν και άλλες 4 από την Ευρωλίγκα (αυτές που θα καταλάβουν την 5ή και 6η θέση των ομίλων) για τη φάση των πλέι-οφ. 

And the new adventure begins!

Αύγουστος 2021

Σχόλια