Ένα απολαυστικό τριήμερο


Έναρξη επιτέλους για την Ευρωλίγκα Γυναικών. Έστω και σε σύντομη, εξαιρετικά συμπυκνωμένη, εκδοχή, όπως υπαγορεύουν οι πολύπαθοι καιροί μας. Έξι αγωνιστικές όλες κι όλες για τη φετινή regular season, με τις τρεις πρώτες να πραγματοποιούνται στο διάστημα 1-4 Δεκεμβρίου. Και με τους μπασκετικούς λογαριασμούς μας να παραμένουν ακόμη ανοιχτοί…

Η επιστροφή 

Μετά από έναν χρόνο αναγκαστικής εξορίας στο Γιούροκαπ, που μάλλον καλό τής έκανε, η Perfumerías Avenida επέστρεψε δυναμικά φέτος στη μεγάλη διοργάνωση. Δύο πειστικότατες νίκες, με καλές διαφορές, επί της Nadezhda Orenburg (42-70) και της Dynamo Kursk (74-89) κι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την πρωτιά του Α΄ ομίλου. Στρωτό μπάσκετ για τις Σαλμαντίνες με γερή και πιεστική άμυνα, με τις Tiffany Hayes, Katie Lou Samuelson και την Ολλανδέζα "new-kid-on-the-block" Emese Hof να ηγούνται στο σκοράρισμα. Η αλήθεια είναι πως η Avenida διαθέτει πολλές λύσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά και, αν καταφέρει να εκμεταλλευθεί αυτή την πολυφωνία της, είναι ικανή να φθάσει μέχρι και το Final Four. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να βγει πρώτη σε αυτόν όμιλο ώστε να αποφύγει τη διασταύρωση με το… τέρας της Αικατερινούπολης.


Η Kursk, από την άλλη, εμφανίστηκε, για άλλη μια χρονιά, κατώτερη του αναμενομένου. Έλλειψη χημείας και άναρχο μπάσκετ από παίκτριες που περισσότερο βασίζονταν στα ατομικά τους προσόντα παρά στην ομαδική προσπάθεια. Η Αμερικανίδα Arike Ogunbowale είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια αυτής της ομάδας, ενώ η Stephanie Mavunga, από τις τοπ περφόρμερς της περσινής χρονιάς, δείχνει εκτός κλίματος. Θετική η παρουσία της Raisa Musina, που είπε να εγκαταλείψει τον ρόλο του κομπάρσου στην υπερπλήρη UMMC και να πάει σε μια ομάδα στην οποία θα έχει επιτέλους ικανό αγωνιστικό χρόνο. Στην Kursk βρίσκεται και μια ακόμη ελπίδα του ρωσικού μπάσκετ, η 15χρονη Anastasiia Kosu (μας είχε εντυπωσιάσει στο περασμένο U16), η οποία πήρε και τα πρώτα της λεπτά συμμετοχής στη διοργάνωση στο ματς απέναντι στην Avenida.

Όσο για τη Nadezdha του νευρώδους (στα όρια του ενοχλητικού μερικές φορές) Σλοβάκου προπονητή Maroš Kováčik πέτυχε μια σπουδαία νίκη (74-77) απέναντι στην Kursk και πήρε προσώρας κεφάλι στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Χρειάστηκε βέβαια να κάνει μια μεγάλη ανατροπή με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μισό αυτού του παιχνιδιού, για να καλύψει τη διαφορά των 13 πόντων με την οποία έχανε στο ημίχρονο και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του γ΄ δεκαλέπτου. Το σάλπισμα της νίκης σήμανε από τα χεράκια της Elina Babkina, η οποία τέλειωσε το ματς με 5/6 τρίποντα, 19 πόντους και 7 ασίστ.


Στον όμιλο αυτόν παίχτηκαν μόνο δυο αγωνιστικές, καθώς η τουρκική Izmit Belediyespor που φιλοξενούσε τη φούσκα, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί χτυπημένη από την Covid-19. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας.


Ο κακός χαμός!

Αυτό γίνεται στον Β΄ Όμιλο! Η Lyon πέτυχε δύο νίκες, η USK Praha δύο επίσης, η Fenerbahçe άλλες δύο και η δύσμοιρη Gdynia καμία. Η Lyon κέρδισε τη Fenerbahçe (70-84), η Fenerbahçe νίκησε την Praha (70-77) και η Praha επικράτησε της Lyon (80-79). Η Lyon είναι πρώτη, η Praha δεύτερη, η Fenerbahçe τρίτη. Για την ώρα. Γιατί αυτός ο όμιλος παραμένει ορθάνοιχτος και όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική του δεύτερου γύρου. Τι θα καθορίσει την τελική κατάταξη; Απ’ ό,τι φαίνεται, οι απουσίες και οι ατυχίες.

Η Lyon και η Gdynia έπαιξαν πλήρεις σε αυτή την φούσκα, αλλά η Fenerbahçe δεν είχε σε δύο ματς τη Jasmine Thomas κι έχασε και το άλλο της point-guard, την Τουρκάλα Olcay Çakır, που είχε έναν ανατριχιαστικό τραυματισμό στο κεφάλι στη διάρκεια της τρίτης αναμέτρησης με τη Lyon. Η Praha, από την άλλη, έπαιξε και τα τρία παιχνίδια χωρίς την Ισπανίδα María Conde και εκτός από το κουτσουρεμένο της ροτέισιον (με οκτώ παίκτριες είναι στημένη να παίζει και φέτος) είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού, λόγω του γενικού λοκντάουν που είχε επιβληθεί στην Τσεχία και το οποίο έληξε μόλις προ δεκαημέρου. Ακόμα κι έτσι, όμως, αν δεν είχαν φορτωθεί νωρίς με φάουλ η Veronika Voráčková (με τα χέρια-κουτάλες στην άμυνα) και η Brionna Jones στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Fenerbahçe, ίσως η Praha να επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη με τρεις νίκες. Και αντίστροφα: αν δεν "ξυπνούσε" η Teja Oblak στο β΄ ημίχρονο με τη Lyon, ίσως να γυρνούσε μόνο με μία και είχε μπει ήδη σε περιπέτειες.

Πάντως, σε γενικές γραμμές και αν εξαιρέσουμε το ματς της Lyon με τη Gdynia (89-57), όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια αυτού του ομίλου ήταν συναρπαστικά. Καταπληκτικές ατομικές εμφανίσεις από αρκετές παίκτριες και των τεσσάρων ομάδων (θα τα δούμε αναλυτικότερα σε επόμενο ποστ), άμυνες για σεμινάριο, υποδειγματικές τακτικές, σασπένς, ένταση, ανατροπές – με μια λέξη: Απόλαυση!

Αν έπρεπε πάντως να κρατήσω ένα παιχνίδι θα ήταν αυτό της USK Praha απέναντι στη Lyon – ή μήπως θα 'πρεπε να πω απέναντι στη Marine Johannès;




Όλα για τη δεύτερη θέση

Σε έναν όμιλο που περιλαμβάνει την UMMC, λογικά και αναμενόμενα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ποια ομάδα θα καταλάβει την προνομιούχα δεύτερη θέση του ομίλου. Κι όπως υποπτευόμασταν εξαρχής, δυο είναι οι ομάδες που θα κονταροχτυπηθούν μέχρι το τέλος. Στον πρώτο ιταλοϊσπανικό πόλεμο, λοιπόν, νικήτρια αναδείχθηκε η Girona που κατάφερε να πετύχει μια σημαντική νίκη επί της Schio (85-81). Καταλυτική, για πολλοστή φορά στην καριέρα της, η εμφάνιση της Sonja Vasić, ενώ απρόσμενα θετική ήταν η συνεισφορά της Λιθουανής Giedrė Labuckienė που άντεξε στο ματσάρισμα με τη Sandrine Gruda κι έβγαλε και την κρίσιμη τελευταία άμυνα απέναντι στην Καναδή Natalie Achonwa. Όποιος όμως έχει μάτια, έβλεπε ξεκάθαρα ότι κάθε φορά που πατούσε ΕΚΕΙΝΗ στο παρκέ, μαγικά πράγματα συνέβαιναν για τη Girona: στην περίπτωση της Laia Palau το φύλλο της στατιστικής του αγώνα δεν είναι παρά ένα απλό κομμάτι χαρτί! Που εν προκειμένω, περιέργως, είπε την αλήθεια!


Ωστόσο, η ελπίδα για τη Schio δεν έχει χαθεί. Η μόλις τεσσάρων πόντων διαφορά της ήττας της τής επιτρέπει σαφέστατα να ποντάρει σε ανατροπή στον αγώνα του δεύτερου γύρου. Ειδικά, αν αναλάβει τη διοργάνωση της δεύτερης φούσκας. Αρκεί να βρεθούν περισσότερες παίκτριες για να συνδράμουν επιθετικά τη φοβερή Sandrine Gruda (28 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και ειδικά στις κρίσιμες στιγμές.


Όσο για τις άλλες δυο ομάδες του Γ΄ ομίλου, δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν. Η UMMC με το υπερηχητικό της ρόστερ πηγαίνει ντουγρού για ακόμα έναν τελικό και τίτλο. Ενώ η ανανεωμένη (σε χρώματα κι εμφάνιση) TTT Riga έκανε φιλότιμη προσπάθεια ζορίζοντας και τη Girona και τη Schio, αλλά της έλειψε η αποφασιστικότητα, ίσως και η εμπειρία στο τέλος των παιχνιδιών. Ενθαρρυντική ήταν πάντως η εμφάνιση της δυναμικής σουτέρ Kitija Laksa, μιας παίκτριας που την περιμένουμε να "ξεπεταχτεί" τα επόμενα χρόνια στη διοργάνωση.

Έγραψε ιστορία

Ένα είναι βέβαιο. Όταν δυο γαλλικές ομάδες αντιμετωπίζουν η μια την άλλη στην Ευρωλίγκα, όλα μπορούν να συμβούν. Η Basket Landes, λοιπόν, αν και πρωτάρα, κέρδισε τη Bourges και μάλιστα στην παράταση (69-66). Παρότι οι Berruyères ήταν αυτές που οδήγησαν το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο με τρίποντο της Kristen Mann (προσωρινή μεταγραφή για λίγους μήνες μέχρι να επιστρέψει η Iliana Rupert από τον τραυματισμό της). Αλλά η Landes φέτος δείχνει μια αξιοθαύμαστη συνέπεια στο να κερδίζει όλα τα κλειστά και αμφίρροπα παιχνίδια (στο γαλλικό πρωτάθλημα είναι, όπως και η Bourges, δίχως ήττα ακόμη). Ιστορική πρώτη νίκη, λοιπόν, στη διοργάνωση για την ομάδα από την πανέμορφη Λάνδη και μεγάλη επιστροφή στον θεσμό, μετά από τέσσερις αγωνιστικές σεζόν, της Céline Dumerc.


Η Landes προσπάθησε και για την υπέρβαση απέναντι στην οικοδέσποινα Sopron, χωρίς όμως να τα καταφέρει, μολονότι βρέθηκε πολύ κοντά (59-70). Ατύχησαν όμως οι Γαλλίδες να χάσουν με τραυματισμό την Ισπανίδα Ana Suárez προς το τέλος του γ΄ δεκαλέπτου, βάρυνε και η κόπωσή τους από το προηγούμενο ματς και τελικά έφυγαν από το Σόπρον με μία νίκη που την πανηγύρισαν δεόντως – και δικαίως!

Νικήτρια αυτού του γύρου αναδείχθηκε η Sopron, καθώς, χωρίς να παίξει κάνα σπουδαίο μπάσκετ, κέρδισε πειστικά (όχι όμως και τόσο άνετα όσο δείχνουν τα τελικά σκορ) και τις δύο γαλλικές ομάδες που αντιμετώπισε. Ειδικά η διαφορά των 10 πόντων στη νίκη της απέναντι στη Bourges (70-80) ίσως αποδειχτεί πολύτιμη στη συνέχεια. Πολύ καλές εμφανίσεις συνολικά από την Gabby Williams και τη Jelena Brooks που αποτελούν, μαζί με την Briann January, την επιθετική ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Όσο για τη Bourges, θα μπορούσε να φύγει από την Ουγγαρία με ένα 2-0 υπέρ της, τελικά μάζεψε δύο ήττες και κοιτάει τη συνέχεια. Ελαφρυντικά πάντως μπορούν να της αναγνωριστούν: της έλειπε η Elin Eldebrink, όπως και η Αμερικανίδα Marissa Coleman που από την αρχή της χρονιάς ταλαιπωρήθηκε με τον κορονοϊό και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συνεχίσει με την ομάδα.

Και σε αυτόν τον όμιλο ο πρώτος γύρος διεξήχθη λειψός, καθώς απουσίαζε η Galatasaray, χτυπημένη κι αυτή, όπως η συμπολίτισσά της Izmit, από την Covid-19.




Αναπρογραμματισμός

Η FIBA όρισε νέα ημερομηνία για τα ματς της Galatasaray για τον Δ΄ Όμιλο. Στις 15 και 17 Δεκεμβρίου η τουρκική ομάδα θα αναμετρηθεί δύο φορές στην Ουγγαρία με τη Sopron, η οποία με αυτόν τρόπο προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τέσσερις από τους έξι συνολικά αγώνες της μέσα στο 2020. Αλλά για μια στιγμή. Τί σημαίνει αυτό; Τον Γενάρη, όταν και θα διεξαχθεί ο β΄ γύρος της regular season, Basket Landes, Bourges και Galatasaray θα παίξουν τέσσερα μαζεμένα παιχνίδια; Και η Sopron μόνο δύο;

Δεκέμβριος 2020

Σχόλια