Κορασίδες διεσώθησαν, στοπ!


Μια άνετη, όπως εξελίχθηκε, νίκη επί της Δανίας (89-44), στον πρώτο αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 9-16, ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την παραμονή της ελληνικής ομάδας στην Α΄ Κατηγορία του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κορασίδων (U16) που διεξάγεται στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας (η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν εκπροσωπήθηκε σε αυτό το τουρνουά – ιδέα δεν έχω αν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο!). Όχι και τόσο συνηθισμένη εξέλιξη για το ελληνικό μπάσκετ κοριτσιών/γυναικών, αφού τα τελευταία χρόνια όσες (λιγοστές) φορές ανεβήκαμε στα πάνω πατώματα μιας διοργάνωσης, γκρεμοτσακιστήκαμε σχεδόν αμέσως, και με κρότο ενίοτε, την επόμενη χρονιά!

Ευχάριστη εξέλιξη για μια ομάδα 16χρονων κοριτσιών που φέτος είχαν στον πάγκο, δίπλα τους, όχι μόνο την Τούλα Καλέντζου, η οποία δραστηριοποιείται έτσι κι αλλιώς στο μπάσκετ κορασίδων τα τελευταία χρόνια και η επίδρασή της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αλλά και τη Στέλλα Καλτσίδου στην πρώτη της προπονητική εμπειρία· όπως μαζί τους είχαν (αυτό κι αν ήταν έκπληξη) και την παλιά αθλήτρια του μπάσκετ και νυν αθλητική παιδοψυχολόγο Φάννυ Ροΐδου! Δεν ξέρω αν… ξύπνησε επιτέλους η ΕΟΚ, πάντως αυτές οι κινήσεις, απ’ όπου κι όποιον/όποιους κι αν προέρχονται, δείχνουν μια… κάποια αλλαγή προσέγγισης. Αρκεί να μην είναι σποραδικές και μεμονωμένες, όπως τόσες και τόσες προηγούμενες. Κι αρκεί αυτές οι πολύπειρες πρώην (και νυν) παίκτριες να αρχίσουν να αναλαμβάνουν ενεργότερο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από εδώ και στο εξής.

πηγή: FIBA U16 Women's European Championship 2019

Επιτυχία λοιπόν για την Κορασίδων μας, αν και στο πρώτο νοκ-άουτ ματς, στη φάση των 16, με τη Λετονία, οι μικρές μας έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουν στην 8άδα της διοργάνωσης και να παλέψουν για μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 του χρόνου. Όμως, ένας απρόσμενος τραυματισμός (της Θεοδοσουλάκη) στη ροή του αγώνα κι ένα συνολικά κακό τέταρτο δεκάλεπτο στέρησαν από τις δικές μας αυτή τη δυνατότητα, με τις Λετονές να ισοφαρίζουν, να προσπερνούν και τελικά να παίρνουν αυτές τη νίκη και την πρόκριση (55-60).

Τελικός απολογισμός: 12η θέση. 3 νίκες με Τουρκία, Πολωνία (με μια εντυπωσιακή και σχεδόν τυπική για το μπάσκετ κορασίδων ανατροπή στην τελευταία περίοδο) και Δανία. 4 ήττες με Τσεχία, Λετονία, Γερμανία και Ουγγαρία. Σε δηλώσεις της η Στέλλα Καλτσίδου επισήμανε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη αθλητικότητας στις Ελληνίδες παίκτριες και πράγματι, στην προκειμένη περίπτωση αθλητικότητα συνεπάγεται και αντοχή. 7 παιχνίδια σε 9 μέρες δεν είναι απλή υπόθεση και μαζί με τις άλλες αδυναμίες της ομάδας (το κακό σουτ λ.χ.) φάνηκε και η έλλειψη αντοχής στο τέλος.

Οι άλλες

πηγή: FIBA U16 Women's European Championship 2019

Πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο για τη Ρωσία που επικράτησε της Λιθουανίας στον μεγάλο τελικό (73-66). Χάλκινο μετάλλιο για την Ισπανία που νίκησε μια προβληματική και πάλι στην επίθεση γαλλική ομάδα στο παιχνίδι της τρίτης θέσης (72-57). Αυτές οι τέσσερις ομάδες, μαζί με την πέμπτη Ιταλία, θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 του χρόνου (2020) στη Ρουμανία. Η Τσεχία και η Λετονία, δυο ομάδες από τις οποίες ηττηθήκαμε εμείς στον όμιλο και στο πρώτο χιαστί ματς, κατετάγησαν στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα.

Η Λιθουανία έφτασε στον τελικό του U16 για πρώτη φορά· είχε ένα χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία το 2006. Ενώ πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στο 2002, για να δούμε την Ισπανία να μένει χωρίς τίτλο και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υποδομών (U16, U18, U20) ταυτόχρονα σε ένα καλοκαίρι…

Προσπέτα και άλλα

πηγή: FIBA U16 Women's European Championship 2019

Η Anastasiia Kosu είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα παίκτρια που ξεπηδά από το ρωσικό μπάσκετ γυναικών. Παίκτρια της Dynamo Kursk, με μόλις 1.83μ. ύψος, αλλά σωματώδης και πολύ αθλητική, χαρακτηριστικά ασυνήθιστα για Ρωσίδες παίκτριες. Πρώτη σε ριμπάουντ, μπλοκ και αποδοτικότητα στο τουρνουά (σούταρε με πάνω από 50%). Γεννημένη στις 21 Απριλίου 2005, δηλαδή μόλις 14 χρονών. 

Η Kosu ήταν μια από τις μικρότερες σε ηλικία παίκτριες της φετινής διοργάνωσης και δίκαια αναδείχθηκε σε MVP του φετινού U16. Υπάρχει όμως και μία ακόμη πιο νέα παίκτρια (η νεαρότερη) που έκλεψε τις δικές μου εντυπώσεις…

πηγή: FIBA U16 Women's European Championship 2019

Justė Jocytė, 13 Νοεμβρίων (γεννήθηκε στις 19/11/2005), ύψους 1.84. Γκαρντ, ψηλό και βασικότατο της Λιθουανίας. Αριστερόχειρ με γλυκό κι αποτελεσματικό σουτάκι. Και με αίμα κρύο να ρέει άφθονο στις φλέβες της! Έβαλε 21 πόντους απέναντι στις αθλητικές Γαλλίδες στην πρεμιέρα (47% στα σουτ) μαζεύοντας και 12 ριμπάουντ, άλλους τόσους με τις Ουγγαρέζες στη φάση των 16 (58% στα σουτ), ενώ τις μικρές μου Τσέχες στον προημιτελικό τις φιλοδώρησε με 20 (47% στα σουτ) και 10 ριμπάουντ. Στον ημιτελικό, πάλι απέναντι στη Γαλλία, πήρε 15 ριμπάουντ και σημείωσε 20 πόντους, με 7/8 βολές κυρίως στο τέλος του ματς, όταν η μπάλα έκαιγε. Και στον τελικό με τη Ρωσία η παραγωγικότητά της εκτινάχθηκε στα ύψη: 33 πόντοι (63.2% ευστοχία) και 9 ριμπάουντ. Χάρμα οφθαλμών! Αν αρχίσει να βλέπει και περισσότερο γήπεδο (και δεν χαθεί κάπου στο ενδιάμεσο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες), ίσως δούμε τα προσεχή χρόνια μια πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική παίκτρια στο μπάσκετ γυναικών.


Η Kosu και η Jocytė συμπεριλήφθηκαν, όπως είναι λογικό, και στην καλύτερη 5άδα του τουρνουά. Μαζί τους η επίσης Λιθουανή Audrone Zdaneviciutė, η Ισπανίδα Marta Morales και η Γαλλίδα Sara Roumy.

Και μια δικιά μας

πηγή: FIBA U16 Women's European Championship 2019

Η Έλενα Μποσγανά, από τις πιο ευέλπιδες κορασίδες μας, αναδείχθηκε δεύτερη σκόρερ (19.3 πόντοι ανά παιχνίδι) και πρώτη πασέρ (4.1 ασίστ) της διοργάνωσης. Το αριστερό της ντράιβ σε συνδυασμό με τον πλατύ διασκελισμό και τα μακριά της χέρια είναι, για αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, ακαταμάχητο και ταλαιπώρησε σχεδόν όλες τις άμυνες. Είναι και η παίκτρια που εκτέλεσε τις περισσότερες βολές στο τουρνουά (60), κέρδισε επομένως και τα περισσότερα φάουλ. Επίσης, έκανε εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ (7η συνολικά, 8.3 ανά παιχνίδι), ενώ οι χερούκλες της ήταν υπερπολύτιμες και στην ελληνική άμυνα. Μέχρι το πέμπτο παιχνίδι, όμως, με τη Δανία, φιγουράριζε στην προσωπική της στατιστική μια μεγάλη κουλούρα στα τρίποντα· για την ακρίβεια είχε 0/9 σούτ. Μια παίκτρια που τις περασμένες χρονιές την βλέπαμε όχι μόνο να μην διστάζει να σουτάρει, ακόμη και στον αιφνιδιασμό, αλλά και να ευστοχεί αρκετά συχνά. Τελικά, ολοκλήρωσε το τουρνουά με 2/17, ποσοστό 11.8. Το λες και τραγικό! Όπως, άλλωστε, ήταν και όλης της ελληνικής ομάδας: μόλις 17.3% (19/110 τρίποντα), το χειρότερο και από τις 16 ομάδες του τουρνουά. Άουτς!

Στα κάτω πατώματα…

υποβιβάζονται στη Β΄ Κατηγορία η Τουρκία, η Σουηδία (χωρίς νίκη και οι δυο) και η Πολωνία. Σώθηκε την τελευταία στιγμή η Δανία.

Στα πάνω πατώματα…

προβιβάζονται στην Α΄ Κατηγορία η Σλοβενία που κατέκτησε την πρώτη θέση στο U16 Β΄ Κατηγορίας που έγινε στη Σόφια (15-24 Αυγούστου), η φιναλίστ Πορτογαλία και η τρίτη Κροατία που επικράτησε της Νορβηγίας στον μικρό τελικό.

Κι ένα υστερόγραφο

Ίσως η ΕΟΚ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της κι αντί να αναλαμβάνει τη διοργάνωση διαφόρων τουρνουά της FIBA για τα αγόρια, να πάρει –επιτέλους– κι ένα τουρνουά για τα κορίτσια. Το U18 της επόμενης χρονιάς είναι μια καλή περίπτωση. Ή ακόμη και το U20 Β΄ Κατηγορίας.

Αύγουστος 2019

*UPDATE* (Νοέμβριος 2019)

Πράγματι! Για τον προσεχή Ιούλιο (4-14) η ΕΟΚ διεκδίκησε και πήρε τη διοργάνωση του τουρνουά U18 Α΄ Κατηγορίας στο Ηράκλειο της Κρήτης (πού αλλού;). Περισσότερα εδώ.

Σχόλια