Στη Βαλένθια



Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021, έκδοση 38, και ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων σε Βαλένθια και Στρασβούργο.

Α΄ όμιλος

Το πλήγμα που δέχτηκε η Ισπανία παραμονές της έναρξης του Ευρωμπάσκετ αποδείχθηκε βαρύ. Δεν ήταν μόνο ότι έχασε λόγω Covid την Alba Torrens και την Tamara Abalde, αλλά και ότι για καναδυό μέρες, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα επιβεβαιωτικά τεστ, οι Ισπανίδες τέθηκαν εκτός προπονήσεων. Έτσι, άρρυθμες και μουδιασμένες, τις πέτυχαν οι Λευκορωσίδες στην πρεμιέρα όπου έκαναν τη μεγάλη έκπληξη. Με το buzzer-beater της Alex Bentley στην εκπνοή σχεδόν του παιχνιδιού κέρδισαν 53-51 τις Ισπανίδες κι έφεραν τούμπα τον όμιλο.



Η Ισπανία επέστρεψε με δύο εμφατικές νίκες επί της Σουηδίας και της Σλοβακίας, αλλά η πεντακάθαρη νίκη της Λευκορωσίας την τελευταία μέρα επί της Σουηδίας καθόρισε την τελική κατάταξη. Το σημαντικότερο, ανάγκασε τις Ισπανίδες να παίξουν στα μπαράζ κόντρα στο Μαυροβούνιο για την πρόκρισή τους στην 8άδα. Και να τεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να κονταροχτυπηθούν νωρίς-νωρίς με τις ψυχωμένες Σέρβες στον προημιτελικό.

Όσο για τη Σουηδία των δίδυμων αδελφών Eldebrink μία νίκη χρειαζόταν επί της Σλοβακίας στην πρεμιέρα και την έκανε (74-57). Με πολλές απουσίες έπαιξαν και οι δυο ομάδες σε αυτό το Ευρωμπάσκετ (η Amanda Zahui και η Regan Megarity έλειψαν από τη Σουηδία), αλλά σίγουρα ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ηγέτιδας και αρχηγού της Σλοβακίας Barbora Bálintová άλλαξε κατά πολύ τους συσχετισμούς σε αυτόν τον όμιλο. Παρ’ όλα αυτά, η Σλοβακία κατάφερε να κάνει μία νίκη απέναντι στη Λευκορωσία (58-54) τη δεύτερη αγωνιστική και έτσι αποχαιρετά τη διοργάνωση με θετικό πρόσημο.

Κατάταξη Α΄ Ομίλου

Λευκορωσία: 2-1
Ισπανία: 2-1
Σουηδία: 1-2
Σλοβακία: 1-2


Focus

La Leyenda! Laia Palau. Σε φιλικό ματς προετοιμασίας με το Βέλγιο στο τορνέο της Κόρδοβα η 42χρονη (πλην κάτι μηνών) καπιτάνα της Ισπανίας έφτασε τις 300 συμμετοχές με την εθνική της ομάδα. Στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής κόντρα στη Σουηδία η Palau συμπλήρωσε 69 συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ, τις περισσότερες στην ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τη Σοβιετική (λετονικής καταγωγής και ύψους 214 εκατοστών) Uljana Semjonova. Κι όλα αυτά στο 10ο Ευρωμπάσκετ της πλούσιας και ζηλευτής καριέρας της, από το 2003, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Πάτρα, μέχρι και σήμερα. Και συνεχίζει!


Β΄ όμιλος

Ίσως ο πιο προβλέψιμος όμιλος. Μπορεί να μην έπαιξε εντυπωσιακό μπάσκετ, αλλά η Σερβία και τις σπουδαίες παίκτριες διαθέτει, και την εμπειρία, και την αγωνιστική χημεία και συνοχή, και την τεχνογνωσία. Πήρε δύσκολα το ματς της πρεμιέρας με την Ιταλία με ανατροπή στο τέλος της αναμέτρησης και ύστερα από παράταση (86-81), διέλυσε εύκολα την Ελλάδα με σεμιναριακή άμυνα ολόκληρου γηπέδου εκθέτοντας όλες τις δικές μας αδυναμίες (51-85) και διαχειρίστηκε συνετά και επιτυχημένα το τελευταίο ματς με το Μαυροβούνιο (75-87). Τρεις νίκες για τις Σέρβες και απευθείας πρόκριση στην 8άδα, όπου θα περιμένουν ξεκούραστες πια την αντίπαλό τους, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η οικοδέσποινα Ισπανία.


Όσο για τη νεανική Ιταλία έδειχνε εκ των προτέρων ότι μπορεί να πάρει τη 2η θέση του ομίλου και παρ’ ολίγον να κλέψει και την πρωτιά. Διαθέτει ύψος αλλά και βάθος στον πάγκο της, παίκτριες διψασμένες για επιτυχία με παραστάσεις από υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα και αγώνες, κάποιες από αυτές μάλιστα είναι και καλές σουτέρισσες (π.χ. η Elisa Penna). Της λείπει όμως η εμπειρία, όπως και μια σταθερότερη στην απόδοσή της (στο τρίποντο ειδικά) Cecilia Zandalasini. Στο μπαράζ απέναντι στη Σουηδία (του Ιταλού Marco Crespi – head-coach της Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ 2019) έχουν μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στην 8άδα και να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω.

Αναμέναμε η 3η θέση και η πρόκριση στα μπαράζ να κριθούν στην πρεμιέρα, στο ματς της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο, και έτσι έγινε. Εμπειρότερες οι Μαυροβούνιες, κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (43 έναντι 26), έβαλαν και αρκετά ελεύθερα σουτ (Jovanović και Pašić ήταν αρκούντως αποτελεσματικές στο τρίποντο με 50 και 75% ποσοστό ευστοχίας αντίστοιχα) και μας επιβίβασαν ουσιαστικά στο αεροπλάνο της επιστροφής. Ό,τι ακολούθησε από εκεί και πέρα για την ομάδα μας ήταν απλώς για τη χαρά της συμμετοχής και πρωτίστως για την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών από τις νεαρότερες παίκτριες. 

Περισσότερα όμως για την Ελλάδα σε ξεχωριστό ποστ.

Κατάταξη Β΄ Ομίλου

Σερβία: 3-0
Ιταλία: 2-1
Μαυροβούνιο: 1-2
Ελλάδα: 0-3

Focus

Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ιταλία και τη Σερβία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης τα είχε όλα. Μεγάλο σκορ, ανατροπή, παράταση, σασπένς, πάθος, αλλά και μια ξεχωριστή παράσταση από τη Sonja Vasić: 27 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 53% ευστοχία στα σουτ εντός πεδιάς, 35 λεπτά συμμετοχής.

Και όλα αυτά από μια παίκτρια που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει το μπάσκετ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο φέτος το καλοκαίρι. Μια απόφαση που καθόλου δεν άρεσε, απ’ ό,τι φάνηκε, στη Marina Maljković, η οποία σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την εμφάνιση της παίκτριάς της στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έκανε λόγο για αθλητές, όπως ο Djoković ή ο Nadal, που σε μεγαλύτερη ηλικία από τη Vasić είναι ακόμα ενεργοί και ακμαίοι. Όπως και να το κάνουμε όμως, ο κύβος ερρίφθη από τη Σονίτα κι εμείς παρακολουθούμε πλέον τις τελευταίες παραστάσεις της.



Bonus

Η άμυνα της Σερβίας. Κάθε φορά που οι ψηλές και μακροχερούσες Σέρβες αποφασίζουν να απλώσουν την άμυνά τους σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου η ψυχή των παικτριών των αντίπαλων ομάδων πηγαίνει στην... Κούλουρη. Κάπως έτσι την πάτησε η Ιταλία, επιτρέποντας στη Σερβία να ισοφαρίσει το ματς, ακριβώς έτσι το βιώσαμε κι εμείς στο πετσί μας ειδικά στο α΄ ημίχρονο της μεταξύ μας αναμέτρησης. 16 κλεψίματα είχαν οι Σέρβες απέναντί μας και 23 λάθη εμείς.


Μοναδικό σημείο προβληματισμού για την αρμάδα της Maljković, το μέτριο ποσοστό στο τρίποντο: 25/68, ποσοστό 36.8%. Αν όμως η Jelena Brooks, η Ana Dabović και η Yvonne Anderson βρουν το χέρι τους από τη γραμμή των 6.75, τότε η Σερβία είναι ικανή να φτάσει μέχρις… εσχάτων! Διαφορετικά, θα της κόψει τον δρόμο η Ισπανία...

Ιούνιος 2021

Σχόλια