Περιμένοντας το (τρίτο) παράθυρο



Ολοκληρώθηκαν οι αναμετρήσεις της δεύτερης φάσης των προκριματικών αγώνων για το Ευρωμπάσκετ 2021 με πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα που αφορούν αναγκαστικά κι εμάς. Ας δούμε λοιπόν πού βρισκόμαστε και τί μπορούμε να περιμένουμε.

Απουσίες 

Καταρχάς, ας επισημάνουμε ότι δεν υπήρχε ομάδα σε αυτό το παράθυρο που να μην επηρεάστηκε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό. Από μεμονωμένες απουσίες παικτριών μέχρι και απώλειες ολόκληρων ομάδων. Για τη Λευκορωσία που δεν κατάφερε να παίξει σε αυτή τη φάση τα έχουμε πει. Ας αναφέρουμε εδώ και την περίπτωση της Αλβανίας που μην μπορώντας να κατέβει στους αγώνες απέσυρε την, έτσι κι αλλιώς τυπική, συμμετοχή της. Ενώ για τη Ρουμανία που έκανε συμπαθητικές εμφανίσεις στο πρώτο παράθυρο ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστεί ανέτοιμη σε αυτούς τους αγώνες, αφού το ρουμανικό πρωτάθλημα, στο οποίο παίζουν οι περισσότερες Ρουμάνες, δεν έχει καν ξεκινήσει.


Οι (σχεδόν) σίγουρες

Το κλείσιμο αυτού του παραθύρου, πάντως, βρήκε κάμποσες ομάδες να πατούν με το ένα (ίσως και παραπάνω) πόδι στα τελικά του Ευρωμπάσκετ. Εκτός από μία που είδε φως, μπήκε, στρογγυλοκάθισε και περιμένει αναπαυτικά τις υπόλοιπες.

Ο λόγος για το αλέγρο Βέλγιο, τη μόνη ομάδα που εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στην τελική φάση της Ισπανίας και της Γαλλίας. Κέρδισε και τα δύο ματς που έπαιξε, με την Πορτογαλία και την Ουκρανία, και ταυτόχρονα επωφελήθηκε από τη νίκη της Φινλανδίας (που κατέβηκε χωρίς την Awak Kuier) επί της Πορτογαλίας. Κι όλα αυτά χωρίς την Emma Meesseman (Covid-19). Αλλά όταν έχεις τη Julie...

Σημαντικό βήμα προς τα τελικά έκανε και η Σερβία, που επικράτησε τόσο απέναντι στη Λιθουανία όσο και απέναντι στην Τουρκία. Αυτό, το Τουρκία-Σερβία, ήταν μακράν το καλύτερο παιχνίδι της αγωνιστικής. Πενήντα λεπτά χρειάστηκαν οι Σέρβες για να κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση των Τουρκάλων, ένα ματς και δύο παρατάσεις δηλαδή, ίδρωσαν και κοψοχόλιασαν, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν. Απανωτές εναλλαγές στο σκορ, μεγάλα σουτ, ωραίο μπάσκετ κατά διαστήματα, συναρπαστική εξέλιξη. Για την Τουρκία επέστρεψε, μάλλον για να μείνει, η Isil Alben. Ενώ με τη Σερβία έκανε το ντεμπούτο της η νεόκοπη νατουραλιζέ της ομάδας, γνωστή μας από το πέρασμά της από το ελληνικό πρωτάθλημα προ τριετίας, Yvonne Anderson.


Σίγουρη φυσικά για την τελική φάση θεωρείται και η Σλοβενία. Ίδρωσε να καταβάλει την αντίσταση της δικής μας Εθνικής, αλλά πήρε τη νίκη που γύρευε και τον Φλεβάρη το έργο της απέναντι στην Ισλανδία και τη Βουλγαρία αναμένεται εύκολο.

Ένα τελευταίο παιχνίδι τής απομένει με το Μαυροβούνιο, αλλά οι 13 πόντοι με τους οποίους είχε κερδίσει η Σουηδία στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση τον περασμένο Νοέμβρη και το γεγονός ότι παραμένει αήττητη στον Β΄ Όμιλο τής δίνει το μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση. Εδώ ενδέχεται να συναντήσουμε κι ένα σενάριο που ίσως μας προβληματίσει τον επόμενο Φλεβάρη: οι Σουηδές θέλουν νίκη για να βγουν πρώτες, αλλά βολεύονται και με ήττα μέχρι 12 πόντους. Το Μαυροβούνιο πάλι θα θέλει να κερδίσει με +13, αλλά ακόμη και η απλή νίκη, ανεξαρτήτως διαφοράς, μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι, αν φυσικά αυτή συνοδευτεί και με νίκη επί του Ισραήλ! Προς το παρόν, οι Μαυροβούνιες, έχοντας παίξει μόλις δύο παιχνίδια, βρίσκονται στο -6 στη συνολική διαφορά πόντων, ακριβώς όπως κι εμείς! Πάνω μόνο από την Ουκρανία... 

Αποδεκατισμένη ταξίδεψε στη Ρίγα, αφού της έλειψαν πέντε βασικότατες παίκτριές της (Hanusová, Vaughn, Voračková, Vyoralová, Hejdová), αλλά από την πρωτεύουσα της Λετονίας κατάφερε να φύγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο λόγος για την Τσεχία που κέρδισε μεν την αξιόμαχη Δανία, έχασε όμως στο άλλο παιχνίδι από την Ιταλία, αλλά δεν πέταξε τη διαφορά των 10 πόντων με την οποία την είχε κερδίσει στο Κάλιαρι κι έτσι εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα για την πρωτιά του Δ΄ Ομίλου. Εκπληκτικές εμφανίσεις από την Kateřina Elhotová που σούταρε, και στα δύο ματς, 9/12 τρίποντα και είχε συνολικό ποσοστό ευστοχίας 70% στα σουτ εντός πεδιάς!



Οι παίκτριες της Λευκορωσίας μπορεί να είδαν τα παιχνίδια αυτής της φάσης από τα δωμάτια της καραντίνας τους, αλλά η διαφορά των 31 πόντων που έχουν στο σακούλι τους επί της Μ. Βρετανίας από το πρώτο παράθυρο τις έχουν βάλει σε θέση οδηγού στον ΣΤ΄ Όμιλο. Με νίκη επί της αδύναμης, όπως αποδεικνύεται, Πολωνίας τον Φλεβάρη, θέλουν απλώς μια καλή διαχείριση του ματς με τις Βρετανίδες και η πρωτιά θα είναι στο τσεπάκι τους! Μαζί και η πρόκριση.

Το παγερό της αίμα πήρε πίσω η Ρωσία. Κέρδισε τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, κάλυψε και τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού (όχι πως ήταν δύσκολο, ένας πόντος ήταν) και καπάρωσε πανηγυρικά την πρώτη θέση του Γ΄ Ομίλου. Νέος head coach για τις Ρωσίδες, από τον περασμένο Νοέμβρη ήδη, ο Alexander Kovalev, προπονητής σε κείνη τη φημισμένη ρωσική U17 (με Vadeeva και Musina) που νίκησε τις Αμερικανίδες το 2017, στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.


Όσο για αυτά που συμβαίνουν στον Η΄ και Θ΄ Όμιλο, κρυστάλλινη σφαίρα να είχα, δεν θα μπορούσα να προβλέψω ποια ομάδα θα τερματίσει στην πρώτη θέση κάθε ομίλου. Η φιλόδοξη Ολλανδία έχει κερδίσει δύο φορές την Ουγγαρία, αλλά μετράει ήττα με 20 πόντους από τη Σλοβακία. Η Σλοβακία πάλι είχε χάσει πέρσι με 14 πόντους από την Ουγγαρία! Τα δύο ματς, λοιπόν, που έχουν να δώσουν οι Σλοβάκες τον προσεχή Φλεβάρη με Ουγγαρία και Ολλανδία μπορούν να τις βγάλουν από πρώτες μέχρι τελευταίες. Κρατούν, επομένως, την τύχη τους στα χέρια τους.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στον τελευταίο όμιλο, τον Θ΄. Η Κροατία νίκησε τη Γερμανία στο πρώτο παράθυρο, έχασε όμως από τη Λετονία στο δεύτερο. Ωστόσο, οι Κροάτισσες διατήρησαν τη διαφορά με την οποία είχαν κερδίσει τις Λετονές πέρσι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Γερμανίδες πέτυχαν μια σπουδαία νίκη με ανατροπή επί της Λετονίας στη Ρίγα, για να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Μύλος δηλαδή! Για την ώρα, Κροατία και Γερμανία φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τη Λετονία, αλλά το παιχνίδι των Λετονών είναι τόσο απρόβλεπτο που μπορούν να κερδίσουν ή να χάσουν από τον καθένα. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να έχουμε μια ασφαλή εικόνα γι’ αυτόν τον όμιλο.


Οι δεύτερες

Εντάξει, πάντοτε υπάρχουν τα απίθανα σενάρια και τα μαθηματικά τα ίδια που αφήνουν περιθώρια για εκπλήξεις, ας σταθούμε όμως για λίγο στην κοινή λογική. Που είναι αμείλικτη. Ας θεωρήσουμε δεδομένο λοιπόν ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη και η Ιταλία θα είναι δύο από τις καλύτερες δεύτερες της προκριματικής φάσης. Έχουν κερδίσει αμφότερες τις πιθανολογούμενες πρώτες ομάδες των ομίλων τους, επομένως θα φτάσουν άνετα στις πέντε νίκες και στη μαγική αναλογία «3-1» που ανοίγει φαρδιά-πλατιά την πόρτα της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ. Όλα δείχνουν, επίσης, ότι το ίδιο πορτί θα διαβεί και η Τουρκία – έχει μονοψήφιες διαφορές πόντων με τη Σερβία και μία μεγάλη με τη Λιθουανία, ενώ απομένει το τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι στο τρίτο παράθυρο. Η λογική λέει, τέλος, ότι, για την ώρα, στο κατώφλι της μεγάλης πόρτας, με το πόδι μετέωρο, αναμένει και η Μ. Βρετανία, ειδικά μετά τις ευρείες νίκες της απέναντι στην Πολωνία (θα πρέπει να χάσει από τη Λευκορωσία στο τελευταίο παιχνίδι με 30άρα ξανά για να μπει σε περιπέτειες, σενάριο μάλλον απίθανο).

Τέσσερα στα πέντε λοιπόν. Το πέμπτο εισιτήριο, το στερνό, πού θα πάει; Θα γίνει μήπως ανατροπή της τελευταίας στιγμής με τις Βρετανίδες; Θα καταφέρει το Μαυροβούνιο να κερδίσει την πιθανόν αδιάφορη Σουηδία; Θα αλληλοφαγωθούν οι ομάδες του Η΄ και Θ΄ Ομίλου ώστε να τεθούν νοκ-άουτ; Κι εμείς; Πώς θα εμφανιστούμε απέναντι στη Βουλγαρία; Στα προσεχώς που λένε και στο σινεμά...




Φύρδην-μίδγην

Αμερικανικές αποβάσεις

Το διαβατήριο το ’χει καιρό, αλλά τη φορά αυτή η DeWanna Bonner είπε να το χρησιμοποιήσει. Νά σου την, λοιπόν, υπερήφανη Μακεδόνισσα, με τη φανέλα της γείτονος σε αυτό το παραθυράκι!

Εκτός από τη Β. Μακεδονία και τη Σερβία (Yvonne Turner), με ολοκαίνουρια νατουραλιζέ κατέβηκε και το Μαυροβούνιο. Η Markeisha Gatling αντικατέστησε την Glory Johnson.

Οι Γερμανοί σοβαρολογούν. Επικεφαλής στην εθνική τους ομάδα έχουν τοποθετήσει τον Αμερικανό Walt Hopkins, head coach των άκρως νεανικών New York Liberty στο WNBA!


Λετονικό τείχος

Δεν είναι ότι δεν έχουν σουτέρισσες, αλλά αυτό που συμβαίνει με τη Λετονία τα τελευταία ένα-δυο χρόνια είναι ανεξήγητο. 8/33 τρίποντα (24%) είχαν οι Λετονές στο ματς με τη Γερμανία, 2/24 (8%) με την Κροατία. 4/17 για την Elina Babkina, 1/11 για την Kitija Laksa! Με τόσα τούβλα χτίζουν ολόκληρο τείχος!

Ας τις προσέξουμε

Leonie Fiebich, Γερμανία. 20 Γενάρηδων και 192 εκατοστών. Shooting guard. Στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Λετονία, όταν η μπάλα έκαιγε, δεν δίστασε στιγμή: μοίρασε ασίστ, πήρε ριμπάουντ, έπαιξε άμυνα κι έβαλε το πιο σημαντικό καλάθι του αγώνα. Απέναντι στη Β. Μακεδονία ήταν η πολυτιμότερη παίκτρια των Γερμανίδων (19 π., 7 ριμπ., 4 ασίστ).

Για την Ιταλίδα Francesca Pan και τις θετικότατες εντυπώσεις που μου είχε αφήσει παρακολουθώντας την στα παιχνίδια της Umana Reyer Venezia για το ιταλικό πρωτάθλημα έγραψα πριν λίγο καιρό. Με την Ιταλία σε αυτό το παράθυρο η 23χρονη Francesca μάς έδειξε "με το καλημέρα" το ταλέντο και τις διαθέσεις της. 4/5 τρίποντα στα πρώτα έξι λεπτά απέναντι στη Ρουμανία, 2/4 μόλις με την Τσεχία – το ένα όμως μαχαιριά στο κέντρο της τσέχικης καρδιάς!

 

21 χρόνια

Τόσα περίμενε η Δανία για να γευτεί τη νίκη σε προκριματική φάση Ευρωμπάσκετ. Από το μακρινό 1999, κόντρα στην Ιρλανδία, στη Ρίγα του 2020 απέναντι στη Ρουμανία. Ηγετική εμφάνιση από την πολυτάλαντη Maria Jespersen (απόφοιτη του University of South Florida και παίκτρια πλέον της ισπανικής Cadí La Seu) που σημείωσε 35 ολόκληρους πουντίτος.

 

Χορέψετε, χορέψετε!

Ολλανδικώ τω τρόπω...

Νοέμβριος 2020


Σχόλια