Υπερκύπελλον το ιταλικόν


Ιταλία. SuperCoppa. Φάιναλ-έιτ. Σάλα PalaRomare. Σκίο, 24-27 Σεπτεμβρίου. Με την παρουσία λίγων, μασκοφόρων, θεατών.

Βενετσιάνικο ριφιφί 

Η Umana Reyer Venezia έφτασε πολύ εύκολα στον τελικό, όπου αντιμετώπισε το μεγάλο φαβορί αυτής της διοργάνωσης, την ευρωλιγκάτη Famila Schio που έπαιζε εντός έδρας. Με μια καλή επιθετική εμφάνιση οι Βενετσιάνες πήραν από νωρίς το προβάδισμα και, μολονότι η Schio κατάφερε να ψαλιδίσει τη διαφορά στους έξι πόντους 2.5 λεπτά πριν το φινάλε, ένα τρίποντο-μαχαιριά της Debora Carangelo έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας από τη Βενετία που επικράτησε τελικά με 73-64.

Δώδεκα χρόνια είχε να κατακτήσει το SuperCoppa η Venezia, τα κατάφερε φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η Schio, από την άλλη, εμφανίστηκε κατώτερη του αναμενομένου, τα περίμενε όλα από τη μονίμως αξιόπιστη Sandrine Gruda (17 πόντοι, 12 ριμπάουντ), ενώ η άρτι επαναπατρισθείσα Giorgia Sottana έκανε ένα μάλλον μέτριο παιχνίδι. Και κάπως έτσι η Schio έχασε το αήττητο σερί των τελευταίων εννέα χρόνων στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μόνη της δικαιολογία ότι έπαιζε χωρίς τις δύο Αμερικανίδες της Stephanie Dolson και Natasha Cloud.

MVP του τουρνουά η Ιταλίδα Francesca Pan, 23 Μαΐων, που επέστρεψε φέτος στην Ιταλία από το Georgia Tech University και η οποία έκανε εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό: 12 πόντοι σε 25 λεπτά συμμετοχής με εντυπωσιακά ποσοστά (75% στο σουτ εντός πεδιάς, 50% στο τρίποντο). Ας κρατήσουμε το όνομά της, γιατί απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει μια νέα γενιά παικτριών στην Ιταλία, την οποία ίσως να δούμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστεί στην ιταλική εθνική γυναικών. Για την ώρα, ας σταθούμε στη σταθερότητα που δείχνει όχι μόνο η Pan αλλά και άλλες Ιταλίδες παίκτριες (λ.χ. η Elisa Penna) στο σουτ από μέση απόσταση, κάτι που το είχαμε επισημάνει για το ιταλικό μπάσκετ γυναικών και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 το 2019.

Σεπτέμβριος 2020

Σχόλια