Bravo, ragazze!


Πρώτα απέκλεισαν την οικοδέσποινα Τσεχία (που τερμάτισε 9η, με δύο μόλις ήττες!). Μετά σταμάτησαν το σερί τίτλων της Ισπανίας (η οποία κατέληξε στην 5η θέση). Στον ημιτελικό ξεπάστρεψαν το μεγάλο φαβορί Γαλλία. Και στον τελικό, στο ωραιότερο ίσως και πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της διοργάνωσης, κέρδισαν δύσκολα αλλά πανάξια τη μέχρι τότε αήττητη Ρωσία (70-67). Ποιες; Οι νεαρές Ιταλίδες, που πήραν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών 2019 στο Κλάτοβι της Τσεχίας.

25 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ από τη δαιμόνια πλέι-μέικερ Costanza Verona, 15 πόντοι, 6 ριμπάουντ από την ογκώδη Sara Madera, που ισοφάρισε το ματς με τρίποντο ένα λεπτό πριν τη λήξη. Ενδιαφέρον στοιχείο: μετά την ήττα από την Ολλανδία στον Δ΄ όμιλο (75-72), η Ιταλία κέρδισε όλα τα κλειστά παιχνίδια, δείχνοντας εξαιρετικό χαρακτήρα στο τέλος των αναμετρήσεων και κάνοντας μεγαλύτερες ή μικρότερες ανατροπές. Κι όταν αντιμετώπισε και πάλι τη Γαλλία στον ημιτελικό είχε πάρει το μάθημά της από το μεταξύ τους παιχνίδι στον όμιλο. 

Χάλκινο μετάλλιο για τη Γαλλία που κέρδισε εύκολα το κουρασμένο Βέλγιο στον μικρό τελικό. 

Στην καλύτερη πεντάδα 


Δύο Ιταλίδες, Costanza Verona και Sara Madera, η Γαλλίδα Tima Pouye, η Ρωσίδα Valentina Kozhukhar και η Billie Massey του Βελγίου αναδείχθηκαν από τους προπονητές ως οι καλύτερες παίκτριες της διοργάνωσης. MVP η 19χρονη Sara Madera.

Για τη διοργάνωση

Το φετινό τουρνουά ήταν αρκετά μέτριο, ίσως μάλιστα να είναι ένα από τα χειρότερα που έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως βέβαια να υπήρχε κάποια σχετική κούραση από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 που είχε μόλις προηγηθεί (ειδικά για κάποιες παίκτριες του Βελγίου, της Ουγγαρίας ή της Ισπανίας), ίσως και κάποιες ομάδες να κατέβηκαν με ελλείψεις, αλλά σε γενικές γραμμές το μπάσκετ που είδαμε στο Κλάτοβι ήταν κακό. Χαμηλά σκορ, ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά στα σουτ από μακρινή και μέση απόσταση για όλες σχεδόν τις ομάδες. Και φυσικά υπήρξαν και χώρες που δεν έφτασαν ποτέ στο ύψος των δυνατοτήτων τους (λ.χ. η Τσεχία). 

Από αυτήν την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλία κέρδισε την Ισπανία και τη Γαλλία παίζοντας για σχεδόν 40 λεπτά άμυνα ζώνης. Όπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τον τελικό έφτασαν η Ιταλία και η Ρωσία, οι μόνες ομάδες που σούταραν με συμπαθητικά ποσοστά (ειδικά η Ιταλία με τις Verona, Orsili και Fassina ήταν πολύ αποτελεσματική στο σουτ μέσης απόστασης – αυτό που δεν υπολογίζει η στατιστική!). Αλλά, γενικότερα, για το σουτ στο μπάσκετ γυναικών, που διαρκώς χειροτερεύει στις μικρές ηλικίες, διατυπώνεται τελευταία έντονος και δικαιολογημένος προβληματισμός, ειδικά όταν οι προηγούμενες γενιές παικτριών, με τις μεγάλες σουτέρισσες, έχουν σχεδόν, αν όχι ολοκληρωτικά, αποχωρήσει από τον χώρο και αυτοί που παρακολουθούν κάνουν αναπόφευκτα τις συγκρίσεις τους. Η Ιταλία πάντως, που στέφθηκε πρωταθλήτρια και στο U18 φέτος (και πέρσι στο U16), είναι μια ομοσπονδία που τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στο εθνικό προπονητικό της πρόγραμμα την εκπαίδευση στο σουτ εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους κι αξιοποιώντας κατάλληλα εργαλεία. Αυτή όμως είναι μια άλλη συζήτηση…

Στα κάτω πατώματα…


Υποβιβάζονται η Λευκορωσία (ανέβηκε πέρσι), η Γερμανία και η συμπαθής Πορτογαλία που έχασε δύσκολα από την Ολλανδία στο παιχνίδι για τις θέσεις 13-14. Μετά το περσινό χάλκινο μετάλλιο η Ολλανδία μάλλον απογοήτευσε στη φετινή της έκδοση, δυο παίκτριές της όμως, η 20χρονη Ilse Kuijt και η 19χρονη Kiki Fleuren, άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις.

Στα πάνω πατώματα…


Προβιβάζονται οι τρεις ομάδες που πρώτευσαν στην Β΄ Κατηγορία. Η Βουλγαρία που άντεξε απέναντι στους 31 πόντους της Φινλανδής Awak Kuier και κατέκτησε το χρυσό στην Πρίστινα, η φιναλίστ Φινλανδία και η Ιρλανδία που νίκησε τη γειτόνισσά της Μ. Βρετανία στον μικρό τελικό. MVP της Β΄ Κατηγορίας αναδείχθηκε η Lotta Vehka-aho της Φινλανδίας, η οποία ψηφίστηκε και στην καλύτερη 5άδα μαζί με τη συμπατριώτισσά της Awak Kuier, την Karina Konstantinova της Βουλγαρίας, την Claire Melia της Ιρλανδίας και τη Holly Winterburn της Μ. Βρετανίας.

Η Βουλγαρία και η Φινλανδία είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα.

Αύγουστος 2019

Σχόλια