Εθνική εκτάκτου ανάγκης

Οι μάσκες κρύβουν και τις αδυναμίες; [πηγή: ΕΟΚ]

Θα διεξαχθεί η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2021 στη Γαλλία και την Ισπανία; Ακόμη δεν το ξέρουμε. Εδώ καλά-καλά δεν γνωρίζουμε αν θα ολοκληρωθούν τα προκριματικά. Πάντως αυτόν τον μήνα έχουμε αγώνες. Εθνική ομάδα. Σε μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Εμείς

Οι συνθήκες έμοιαζαν ευνοϊκές. Η ομάδα μπορεί να ήταν καινούρια, με νέο προπονητικό επιτελείο, αλλά η κλήρωση μας είχε χαμογελάσει. Αποφύγαμε τα μεγαθήρια στον όμιλό μας και το κυριότερο, στην α΄ αγωνιστική των προκριματικών, βρήκαμε απέναντί μας μια Σλοβενία που έτυχε να παίζει εντός έδρας αλλά χωρίς τις δυο βασικές της ψηλές, την Eva Lisec και τη νατουραλιζέ Shante Evans. Από εμάς πάλι, σε εκείνο το πρώτο παράθυρο, έλειπε η Φασούλα (στις ΗΠΑ) και η Χριστινάκη (τραυματισμός).

Τελικό αποτέλεσμα: 70-64. Ήττα. Με μικρή διαφορά μεν, αλλά όποιος έχει δει το παιχνίδι ξέρει ότι η έκβασή του θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Λίγο όμως η απειρία και η έλλειψη αυτοπεποίθησης κάποιων παικτριών, λίγο τα φάουλ (το τέταρτο της Παυλοπούλου προς το τέλος της γ΄ περιόδου μάς πλήγωσε πολύ), λίγο η κακή τακτική σε ορισμένα κρίσιμα σημεία του ματς, αρκετά η άμυνά μας που έμπαζε συνεχώς, πολύ το ότι οι άλλες είχαν Barić και Oblak να τελειώσουν το παιχνίδι, νά τη μια ήττα επώδυνη αλλά και φυσιολογική ταυτόχρονα. Δυο-τρεις μέρες μετά, πάντως, η εύκολη νίκη επί της Ισλανδίας στη Χαλκίδα αναπτέρωσε κάπως το ηθικό μας. Όπως και οι ελπιδοφόρες παρουσίες των δύο μικρών μας, της Μποσγανά και της Χατζηλεοντή.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως το δεύτερο παράθυρο που θα ανοίξει στα μέσα του φετινού Νοέμβρη, σε λίγες μέρες, είναι ακόμη πιο κρίσιμο. Εντός έδρας και τα δύο παιχνίδια που θα δώσουμε, στη "φούσκα" του Ηρακλείου, πρώτα με τη Βουλγαρία και ύστερα με τη Σλοβενία. Πολλά θα κριθούν εδώ. Με δύο νίκες είμαστε με το ένα (ή και ενάμισι) πόδι στα τελικά, με δύο ήττες αποχαιρετούμε πρόωρα. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο και από νίκη με τη Σλοβενία, χρειαζόμαστε καθαρή επικράτηση επί της Βουλγαρίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, για να αρχίσουμε μετά να μετράμε πόντους και αποστάσεις με τις δεύτερες ομάδες των υπολοίπων ομίλων. 

Αλλά η Βουλγαρία αυτής της προκριματικής φάσης μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Δυσκόλεψε πάρα πολύ τη Σλοβενία έναν χρόνο πριν παίζοντας καλό μπάσκετ και αυτή τη φορά θα έχει στη σύνθεσή της την Borislava Hristova, δεινή σκόρερ, που παίζει επαγγελματικά στην πολωνική Gorzów. Τη Hristova τη γνωρίζει πολύ καλά η Πηνελόπη Παυλοπούλου, καθώς ήταν συμπαίκτριες στο Washington State. Στην Αμερική της είχαν δώσει το προσωνύμιο "Bobby Buckets" και είναι η πρώτη σκόρερ στην ιστορία του κολεγίου της! Όσο για τη Σλοβενία, έρχεται στην Ελλάδα πλήρης, με μόνες απουσίες αυτές της μικρής Friškovec (τραυματισμός) και της Rupnik (κορονοϊός). Και φυσικά συνεχίζει να είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου μας.

New commander-in-chief [πηγή: ΕΟΚ]

Κι εμείς; Στην αποστολή μας αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνονται η Χριστινάκη και η Φασούλα, αλλά όχι η Χατζηλεοντή ούτε και η (μια κρύο-μια ζέστη) Γέμελος (που καταπόνησε τα εύθραυστα ποδαράκια της όλο το καλοκαίρι στο WNBA και εξαιρέθηκε). Και δυστυχώς, μετά και τα τελευταία νέα, θα απουσιάσει τόσο η αρχηγός μας Κατερίνα Σωτηρίου όσο και η σουτέρ μας Άννα Σπυριδοπούλου που διαγνώστηκαν θετικές στον κορονοϊό. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη μηδαμινή αγωνιστική δράση του τελευταίου δεκαπενθήμερου για τις περισσότερες αθλήτριές μας αλλά και την ανύπαρκτη σχεδόν εμπειρία από αγώνες αυτού του επιπέδου για κάποιες από αυτές, τότε καταλαβαίνουμε πόσο αυξημένος είναι ο βαθμός δυσκολίας σε αυτό το παράθυρο. Ας ευχηθούμε ότι η μάσκα, η νέα μας εθνική φορεσιά, θα μασκαρέψει και τις πολλές αδυναμίες μας.


Και οι άλλες

Πολλά κι ενδιαφέροντα έγιναν στο πρώτο, προ κορονοϊού, παράθυρο κι εμείς στεκόμαστε στα πιο σημαντικά:

Σε αυτό το παράθυρο ποια θα χάσει; [πηγή: FIBA]


Κατ’ αρχάς, στη νίκη της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης επί της Ρωσίας μέσα στο Όρενμπουργκ με έναν πόντο διαφορά, με την ηγετική εμφάνιση της Jonquel Jones (29π., 16ρ.) για τις φιλοξενούμενες (τελικά η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό για τις Ρωσίδες!). Η Βοσνία, επομένως, διεκδικεί με αξιώσεις ένα από τα 14 εισιτήρια, ακόμη κι αν ηττηθεί από τη Ρωσία στον επαναληπτικό αγώνα και τερματίσει δεύτερη στον Γ΄ Όμιλο. Αρκεί να κερδίσει όλα τα άλλα παιχνίδια του ομίλου της με Ελβετία κι Εσθονία.

Στη νίκη με δέκα πόντους της Τσεχίας επί της Ιταλίας στο Κάλιαρι για τον Δ΄ Όμιλο, αλλά και τη δύσκολη νίκη της στην Πράγα επί της Ρουμανίας με buzzer beater της K. Elhotová. Η Ιταλία κέρδισε με δυσκολία στη Δανία τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση. Τόσο ταρακουνήθηκαν μάλιστα οι Ιταλοί που άλλαξαν, και πάλι, προπονητή. Τρίτο μέσα σε 18 μήνες! Πρώτη κίνηση του νεόκοπου Lino Lardo, η μη κλήση της αρχηγού Giorgia Sottana! Η Τσεχία, από την άλλη, αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα με τον κορονοϊό και τραυματισμούς, που θα είναι θαύμα αν καταφέρει και βγει αλώβητη από αυτό το παράθυρο. Που σημαίνει ότι η Ιταλία έχει τεράστια ευκαιρία σε αυτή τη φάση να σφραγίσει  την πρόκρισή της στα τελικά της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Στην εμφατική νίκη της Λευκορωσίας, με 31 πόντους διαφορά, επί της Μ. Βρετανίας στο Μάντσεστερ για τον ΣΤ΄ Όμιλο. Η Μ. Βρετανία κατεβαίνει με αρκετές ελλείψεις για να αντιμετωπίσει την Πολωνία, ενώ η άλλη αναμέτρηση που ήταν προγραμματισμένη ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία αναβλήθηκε έπειτα από τον εντοπισμό μαζεμένων κρουσμάτων COVID στη λευκορωσική ομάδα.

Στη νίκη της Ολλανδίας επί της Ουγγαρίας στο Άμστερνταμ για τον H΄ Όμιλο. Δύο αναμετρήσεις έχουν οι μεγάλες Ολλανδέζες σε αυτό το παράθυρο, με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, κι έχουν την ευκαιρία να κλειδώσουν μια ιστορική γι’ αυτές πρόκριση σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Η συγκυρία φαίνεται μάλιστα να τις ευνοεί, καθώς οι αγώνες θα γίνουν όλοι στο Άμστερνταμ (σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα η Ολλανδία θα έπαιζε σε αυτό το παράθυρο εκτός έδρας).

Και τέλος, στον Θ΄ Όμιλο. Εκεί που η νίκη της Γερμανίας επί της Βόρειας Μακεδονίας ασφαλώς και δεν αποτέλεσε είδηση. Όμως απέναντι στην Κροατία στη β΄ αγωνιστική οι Γερμανίδες έδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκριση. Περιμένουμε, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επικείμενη αναμέτρησή τους με τη Λετονία, για να δούμε αν θα καταφέρουν τελικά να ανακατέψουν έναν αρκετά ισορροπημένο όμιλο. Μειονέκτημα ασφαλώς ότι η Γερμανία θα παίξει στη Ρίγα ένα ματς που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαγόταν επί γερμανικού εδάφους.


Πάντως, με τις ελλείψεις που θα έχουν οι ομάδες (όλες σχεδόν έχουν κορονέικες απώλειες) και με την αγωνιστική απραξία των τελευταίων ημερών ειδικά για κάποιες χώρες, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάμποσα περίεργα αποτελέσματα σε αυτόν τον γύρο των προκριματικών. Ίσως δηλαδή κάποιες ομάδες να μην καταφέρουν να κάνουν τελικά το 6-0 στον όμιλό τους, όπως αναμενόταν, κι έτσι τα πράγματα να περιπλακούν ακόμη περισσότερο. Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά τη δική μας εθνική δεν τη συμφέρει καθόλου.

Νοέμβριος 2020

Σχόλια