Ευρωλίγκα Γυναικών, έκδοση 2019-2020


Ένας γύρος και μία αγωνιστική μετά την έναρξη της φετινής Ευρωλίγκας Γυναικών. Χωρίς ελληνική συμμετοχή, αφού ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε δίκαια και αναμενόμενα από τη σαφώς ανώτερη BLMA, αλλά με τη συμμετοχή, μετά από πολλά χρόνια, δύο ιταλικών ομάδων, καθότι η Venezia επιτέλους τα κατάφερε και πήρε μια θέση στους ομίλους περνώντας από τα προκριματικά.

Μέχρι στιγμής, η διοργάνωση δεν μας έχει επιφυλάξει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αν και στον Β΄ όμιλο σε κάθε αγωνιστική γίνονται πολύ ενδιαφέροντα κι ανταγωνιστικά παιχνίδια. Δύο ομάδες δείχνουν ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί όχι μόνο για να φτάσουν στο Final Four του προσεχούς Απριλίου, αλλά και για να κατακτήσουν τον τίτλο. Από τη μια, η κραταιά και ζάμπλουτη UMMC που εμφανίζεται ακόμη πιο δυναμωμένη φέτος, καθώς στον ήδη ποιοτικό κορμό των παικτριών της πρόσθεσε την… καλαθομηχανή Allie Quigley και την πολιτογραφημένη Ρωσίδα Jamierra Faulkner, που πέρσι έχασε τη χρονιά λόγω σοβαρού τραυματισμού. Και από την άλλη, η φιλόδοξη USK Praha που φέτος στοχεύει ακόμη ψηλότερα από την περσινή τρίτη θέση. Και αυτή διατήρησε τον βασικό κορμό της κάνοντας όμως δύο πολύ σημαντικές προσθήκες: στον άσσο την Ισπανίδα διεθνή Cristina Ouviña και στις ψηλές την περσινή MVP του Γιούροκαπ Brionna Jones. Από κοντά και η μικρή Τσέχα Veronika Voráčková που επέστρεψε από την Αμερική κι ενσωματώθηκε και πάλι στην ομάδα.


Κάθε αγωνιστική, οι δυο αυτές ομάδες σκορπάνε τον… φόβο και τον τρόμο στον Α΄ όμιλο όπου κληρώθηκαν (7-1, αμφότερες), καθώς κερδίζουν εύκολα και με μεγάλες διαφορές τις αντίπαλες ομάδες, φιλοδωρώντας τους συχνά-πυκνά και με κατοστάρες! Καμία, ωστόσο, δεν είναι αήττητη: η UMMC έχασε απροσδόκητα στη Λετονία από την ουραγό του ομίλου TTT Riga (που δεν εντυπωσιάζει όπως πέρσι), αλλά πήρε το πιο σημαντικό ματς του ομίλου, καθώς πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Πράγας. Κι έτσι η USK έχασε αντίστοιχα την ευκαιρία να επωφεληθεί από το στραβοπάτημα των Ρωσίδων και να τεθεί επικεφαλής του ομίλου. Εξαιρετικό μπάσκετ και από τις δυο ομάδες και ειδικά από την USK Praha που διαθέτει το καλύτερο transition game της διοργάνωσης. Αν και η UMMC, ώρες-ώρες, δείχνει να παίζει με τις μηχανές στο ρελαντί.


Κατά τα λοιπά, στον Α΄ όμιλο, ισοβαθμούν στην 3η θέση (5-3) η γαλλική Bourges και η ρωσική Nadezhda, με τις Γαλλίδες να επικρατούν καθαρά μέσα στο Prado επί των Ρωσίδων. Ανανεωμένη η φετινή Bourges (αγωνιστικά και διοικητικά), ξεκίνησε κάπως νωθρά με απανωτές ήττες, αλλά το τελευταίο διάστημα παίζει καλά και δείχνει να έχει σταθερή απόδοση. Το πρώτο ματς του 2020 με την USK Praha στη Hala Královka θα είναι ένα σημαντικό crash-test και για τις δυο ομάδες. Από την άλλη, η Nadezhda, με προπονητή τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο μέχρι στιγμής, με την προσθήκη όμως της Λευκορωσίδας Anastasiya Verameyenka αναμένεται να καλύψει την οφθαλμοφανή αδυναμία της στις ψηλές και να γίνει πιο ανταγωνιστική στους επόμενους αγώνες του ομίλου.

Θετικό στίγμα στη διοργάνωση αφήνει η βελγική Castors Braine που έχει ήδη φτάσει τις τρεις νίκες (!) και θέτει υποψηφιότητα για μία εκ των δύο θέσεων που θα οδηγήσουν στα play off του Γιούροκαπ. Η άλλη θέση θα πάει λογικά σε μία από τις άλλες τρεις ομάδες (Cukurova, Reyer Venezia, TTT Riga), που –για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά– εμφανίζονται κατώτερες του αναμενομένου.


Σε αντίθεση με τον Α΄ όμιλο, ο Β΄ παρουσιάζεται πιο ανταγωνιστικός και περισσότερο αμφίρροπος. Επικεφαλής εδώ έχει τεθεί η Fenerbahçe (6-2 – με καινούριο προπονητή τον Ισπανό Victor Lapeña) που στο τελευταίο ματς του 2019 έσπασε τη δύσκολη έδρα της Girona στο Fontajau χάρη στο δολοφονικό ένστικτο της δυναμικής μπόμπερ Alina Iagupova. Από κοντά η ιταλική Schio (5-3) που μετά το περσινό της πάθημα (θυμόμαστε πώς συναγωνιζόταν μέχρι ενός χρονικού σημείου τον Ολυμπιακό στις ήττες!) δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο φέτος. Μαζί και η γαλλική BLMA (5-3), που κάνει πολύ καλές εμφανίσεις (χάρη κυρίως στην αποτελεσματικότητα της Αμερικανίδας Stephanie Mavunga) και η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την προσθήκη της Shey Peddy που εντυπωσίασε πέρσι με την TTT Riga. Την τετράδα συμπληρώνει η Dynamo Kursk (4-4), που έχει πληγεί από τους τραυματισμούς (η Astou Ndour ακόμη δεν έχει παίξει) και δεν μπορεί με τίποτα να βρει ρυθμό. Με την ομάδα επανακάμπτει, μετά από πολύ καιρό, η Angel McCoughtry που ανάρρωσε από τον βαρύ τραυματισμό της στο γόνατο. Πλην όμως αποχώρησε ήδη από τον πάγκο ο Roberto Íñiguez λόγω… διαφοράς φιλοσοφίας με τη διοίκηση. Άουτς!

Στις υπόλοιπες θέσεις ισοβαθμούν, με ίδιο αριθμό νικών και ηττών (3-5), η πολωνική Arka Gdynia που έχει σε δαιμονιώδη φόρμα την Αυστραλέζα Bec Allen, η πρωτάρα στη διοργάνωση LDLC ASVEL Féminin (αυτή κι αν έχει πληγεί από τραυματισμούς!) και οι αξιόμαχες Spar Citylift Girona και Sopron, με την τελευταία να προσθέτει στο ρόστερ της από τη  νέα χρονιά την πολύ ποιοτική Αμερικανίδα Candice Dupree. Ένας όμιλος πολύ ανοιχτός που θα κρατήσει το ενδιαφέρον ως το τέλος για τις θέσεις των play off και για εκείνες που οδηγούν στο Γιούροκαπ.



Ντεμπούτο ή πώς για δυο λεπτά μπορείς να περάσεις στην ιστορία!

Η Λιθουανή Justė Jocytė, πρόσφατο απόκτημα της LDLC ASVEL Féminin και του Tony Parker (είχα γράψει για δαύτην κι εδώ), έπαιξε σε αγώνα της Ευρωλίγκας Γυναικών στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών και 29 ημερών. Φυσικά είναι η νεαρότερη στην ιστορία της διοργάνωσης! Εδώ το σχετικό αφιέρωμα της FIBA· κι αν κάτι ξεχωρίζει στη λίστα με την πρώτη πεντάδα είναι ότι μαζί με τη μικρή Justė βρίσκονται τρεις Ουγγαρέζες και μία Ελληνίδα: η άσημη Μαρία Δομπρή, που το 2001 έπαιξε για δυο λεπτά σε αγώνα Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό!

Ασταμάτητη...

Ποια άλλη; Η Alyssa Thomas φυσικά! Μετά από μια εξαντλητική σεζόν πέρσι με την USK Praha και το καλοκαίρι με τις Connecticut Sun, με τις οποίες έφτασε μέχρι το 5ο παιχνίδι στους τελικούς του WNBA. Και παρά το σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού (εδώ) που αντιμετωπίζει στους δυο ώμους της (που δεν της επιτρέπει να σηκώνει με ευκολία ψηλά τα χέρια της και που την αναγκάζει, καίτοι αριστερόχειρ, να σουτάρει τις βολές με το δεξί!)… Στα δύο τελευταία ματς της Πράγας η αποδοτικότητά της (efficiency) άγγιξε τα ύψη: 40 βαθμοί στην κλίμακα αξιολόγησης, με διψήφιο αριθμό πόντων και ριμπάουντ, μπόλικες ασίστ και κλεψίματα. Δεύτερη σκόρερ της διοργάνωσης (19.9 πόντοι ανά μ.ό.) και πρώτη ριμπάουντερ (12.4 μ.ό.). Και αυτή η ικανότητά της να ανοίγει αποτελεσματικά το transition game της ομάδας της!


Oh Emma!

Η καλύτερη παίκτρια στην Ευρώπη. Emma Meesseman. MVP των τελικών του WNBA της χρονιάς που πέρασε, ηγήθηκε της πορείας των Washington Mystics προς τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους. Στην Ευρώπη, σε συλλογικό επίπεδο, τα έχει πάρει όλα, σε εθνικό με το Βέλγιο ένα χάλκινο μετάλλιο στην Πράγα το 2017. Της λείπει μόνο μια ολυμπιακή συμμετοχή. Καλομελέτα κι έρχεται, Έμμα! Εδώ το τελευταίο της κείμενο στη… φωνίτσα των παικτριών της FIBA.

Ένας και μισός!

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την Κωστάκη, τη Μάλτση, την Καλτσίδου, τη Δημητράκου, τη Σπανού. Τη Μαγκλάρα ακόμη σε εκείνη τη χρονιά της στη Hatay, τη Χριστινάκη πέρσι, ακόμη και τον τυχερό Ολυμπιακό της περασμένης σεζόν. Χώρια οι προπονητές, χώρια και οι διαιτητές. Φέτος, μόνος ένας και μισός: στη Ρωσία ο Δικαιουλάκος, και ο βοηθός του. Με μία λέξη: περονόσπορος!

Απουσίες…

Αν κάτι έχει σημαδέψει το πρώτο μισό της φετινής Ευρωλίγκας είναι οι πολλές απουσίες. Κάμποσες είναι οι ομάδες που δεν παίζουν πλήρεις, με το αρχικώς σχεδιασμένο ρόστερ τους δηλαδή, κι αυτό σε μερικές έχει στοιχίσει. Alba Torrens (UMMC), Alena Hanusová (USK), Astou Ndour (Dynamo Kursk), Jelena Brooks (Sopron). Εκείνες όμως που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η LDLC ASVEL Féminin που παίζει χωρίς την Alysha Clark και την Clarissa Dos Santos και κυρίως η Spar Citylift Girona που έχασε νωρίς με τραυματισμό τη Nuria Martínez και στερήθηκε για αρκετά παιχνίδια τις υπηρεσίες της σημαντικότερης φετινής της μεταγραφής, της Sonja Vasić (Petrović μέχρι πρότινος – ωχού αυτοί οι γάμοι!). Η Σονίτα, ωστόσο, επέστρεψε πριν δυο αγωνιστικές και θα δούμε αν μπορέσει να βοηθήσει τη Girona να μπει στα play off ή τουλάχιστον να συνεχίσει στο Γιούροκαπ.


Δεκέμβριος 2019

Σχόλια