Περί μεταγραφών...


Στη Τζιρόνα…

Μετά την ηχηρή μεταγραφή της Marine Johannès στη Lyon, που προκάλεσε αίσθηση στη Γαλλία και αλλού (η Edwige Lawson-Wade, τεχνική διευθύντρια της BLMA, χαρακτήρισε τη Lyon ως τη "νέα Αικατερινούπολη", υπογραμμίζοντας έτσι με έμφαση την ικανότητα της γαλλικής ομάδας να υπογράφει πλέον όποια Γαλλίδα παίκτρια επιθυμεί), άλλη μία μετακίνηση ήρθε να ταράξει τα ευρωπαϊκά νερά του γυναικείου μπάσκετ. Η είδηση, αυτή τη φορά, έρχεται από την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα από την Καταλωνία και την Uni Girona, που ανακοίνωσε την απόκτηση της Sonja Petrović, η οποία, έπειτα από δύο χρόνια παραμονής στο χιονισμένο Κουρσκ, αποφάσισε να κατηφορίσει σε πιο εύκρατα κλίματα. "Επέλεξε την ομάδα μας τόσο για λόγους οικειότητας όσο και γιατί αναζητούσε καλύτερη ποιότητα ζωής", ανέφερε ο αθλητικός διευθυντής της Girona, Pere Puig (οι κατοικούντες στα πέριξ της Τζιρόνα, ωστόσο, γνωρίζουν ότι στην απόφαση της Petrović έπαιξαν ρόλο δύο πολύ γνώριμες της Καταλανές, η Laia Palau και η Marta Xargay· περισσότερα εδώ!). Εξαιρετική κίνηση από τους ανθρώπους της καταλανικής ομάδας, που μέχρι πριν λίγες μέρες προβληματίζονταν αν θα εύρισκαν τους οικονομικούς πόρους για να συμμετάσχει η ομάδα τους την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα! Απ' ό,τι φαίνεται τα κατάφεραν και αναμένονται προσεχώς κι άλλες ανακοινώσεις…


Η Petrović έχει ξαναπαίξει στην Ισπανία (και στην Καταλωνία), με την UB Barça τη σεζόν 2006-2007, αμέσως μόλις έφυγε από τη Σερβία και τον Ερυθρό Αστέρα. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από τη Bourges (2007-2008), μία γεμάτη και περιπετειώδης εξαετία στη Spartak Μόσχας, παίζοντας τα πρώτα χρόνια ελάχιστα πίσω από την Taurasi (και με αρκετά προβλήματα τραυματισμών), μία άκρως επιτυχημένη τριετής θητεία στην USK Praha (2014-2017) υπό την καθοδήγηση της Natália Hejková και μια τελευταία διετία στη Dynamo Kursk του Lucas Mondelo. Τρεις Ευρωλίγκες, κάμποσοι τίτλοι εγχώριων πρωταθλημάτων σε Γαλλία, Ρωσία και Τσεχία, παίκτρια της χρονιάς το 2016 στη Σερβία, πολυτιμότερη της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα για το 2018, και δύο χιαστοί! Το εντυπωσιακότερο όλων: δώδεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ευρωλίγκα, ισάριθμες προκρίσεις σε Final Four (εκ των οποίων τα τρία ήταν Final Eight)! Το 2015 η Marina Maljković την έπεισε να επιστρέψει στην Εθνική Σερβίας κι εκείνη έκανε αμέσως τη διαφορά: χρυσό στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2015, χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Μαζί με την Alba Torrens είναι ένα από τα δύο καλύτερα 3άρια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πολυσχιδής παίκτρια, με τεράστια ποικιλία στο παιχνίδι της, τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη, εξαιρετική σουτέρ και ικανότατη αμυντικός. Παίκτρια ομάδας, που δεν αρνείται να κάνει τη… βρώμικη δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, αν κάτι την κάνει να ξεχωρίζει είναι η τεράστια ψυχή και η αυταπάρνησή της. Δεν διστάζει να βάλει το σώμα της στις φάσεις και ουκ ολίγες φορές έχει παίξει με σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Και είναι αυτή η συναισθηματική σχέση της με το άθλημα που τελικά την έκανε να μην αναζητήσει το μεγαλύτερο οικονομικά συμβόλαιο, αλλά τις συνολικά καλύτερες συνθήκες για τη ζωή της και το παιχνίδι της. Σε πρόσφατη συνέντευξή της υπέδειξε ως πρότυπά της την Danira Nakić, την Κροάτισσα πρώην διεθνή παίκτρια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, και την Αυστραλή Penny Taylor, με την οποία συνυπήρξε στις Phoenix Mercury.


Αλλού στην Ισπανία…

Στο Eurocup θα παίζει του χρόνου, αλλά η Valencia Basket ήλθε για να μείνει. Και μας το κάνει σαφές. Ενδιαφέρουσες μεταγραφές μέχρι στιγμής, με κυριότερες τις δύο Ισπανίδες περιφερειακές παίκτριες, την Queralt Casas (από τη Sopron) και τη Leticia Romero (από την USK Praha, όπου –η αλήθεια είναι– δεν απέδωσε τα αναμενόμενα). Και μαζί με την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας από τη Βαλένθια, ανεβαίνει σιγά, αλλά σταθερά, και η ισπανική λίγκα. Φέτος είναι η χρονιά που σημειώνονται γενικώς αρκετές επιστροφές γηγενών παικτριών.

Μπόνους 

Queralt Casas. Μπαγιάτικη η είδηση, αλλά έχει ενδιαφέρον! Ξεκίνησε την περσινή σεζόν στη γαλλική Carolo Basket, αλλά στη μέση της χρονιάς, περιέργως, οι Γάλλοι την αποδέσμευσαν. Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή της η διεθνής με την Εθνική Ισπανίας Casas αποκάλυψε ότι όσο έμεινε ελεύθερη, για καμιά δεκαριά μέρες δηλαδή, είχε δύο προσφορές από ομάδες της Ευρωλίγκας. Η πρώτη από τη Sopron, που τελικά την απέκτησε. Η δεύτερη, οικονομικά πιο συμφέρουσα (κατά δήλωσή της), από τον Ολυμπιακό!

υγ.

Η Blake Dietrick, πάλι, γνώριμή μας από το πέρασμά της από τη Δάφνη Αγίου Δημητρίου προ διετίας, που ακούστηκε έντονα για τον Ολυμπιακό τις τελευταίες μέρες, συμφώνησε για ακόμη μία χρονιά με την ισπανική Lointek Gernika.

Ιούνιος 2019

Σχόλια