Βόμβες και ντουέτα!

πηγή: FIBA Euroleague Women

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνομα του γυναικείου μπάσκετ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη;

Χμμμ, για να σκεφτώ… 'Ντάξει, ευκολάκι!

Μα φυσικά, η εικονιζόμενη Marine Johannès, η επονομαζόμενη και "διαβολάκι" ή "μικρός Μότσαρτ" του γαλλικού μπάσκετ (αυτό το δεύτερο μ’ αρέσει περισσότερο, ομολογώ, γιατί… la música sobre todo!). Ή τελοσπάντων, όπως έχει πει κι ένας από τους σπίκερ της FIBA που κατά τ' άλλα δεν λέει να προφέρει σωστά το όνομά της, "η παίκτρια που θέλεις να πληρώνεις για να την βλέπεις να παίζει"!


Από τη Mondeville στη Bourges. Από την Εθνική Γαλλίας στο WNBA (το καλοκαίρι –μετά το Ευρωμπάσκετ βεβαίως-βεβαίως!– θα παίξει στις New York Liberty). Και από την επόμενη σεζόν, και για τρία ολόκληρα χρόνια, στη… Lyon. 

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του γαλλικού πρωταθλήματος. Και είναι ενδεικτική των... ορμητικών διαθέσεων της Lyon, της ομάδας του Ομίλου ASVEL (των Parker-Batum), που πρόπερσι φλέρταρε με τον υποβιβασμό, πέρσι έφτασε στα ημιτελικά της γαλλικής λίγκας και φέτος φιγουράρει ήδη στον τελικό, τερματίζοντας και στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Και το πιθανότερο, θα παίξει στους ομίλους της Ευρωλίγκας την προσεχή σεζόν.

Το παρασκήνιο της μεταγραφής μάς το αποκάλυψε, με βαριά καρδιά φαντάζομαι, ο Pierre Fosset, ο πρόεδρος της Bourges, που μετά από 25 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας με τις τρεις ευρωλίγκες, το ένα γιούροκαπ και το ένα κύπελλο Ronchetti, παραδίδει τη σκυτάλη κι αποχωρεί.

Τί μας είπε ο Fosset; Ότι η μικρή Marine είχε διετές συμβόλαιο με τη Bourges, με δυνατότητα επιλογής για τον δεύτερο χρόνο. Και μολονότι ο ίδιος ήθελε να την κρατήσει, και της έκανε καλύτερη προσφορά, και η παίκτρια τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα πήγαινε σε καμιά άλλη γαλλική ομάδα, τελικά... του ’φυγε μέσα από τα χέρια. Αποκάλυψε μάλιστα ο συμπαθέστατος πρόεδρος της Bourges ότι τον Φλεβάρη, μεσούσης της σεζόν, οι άνθρωποι της UMMC ήρθαν σε επαφή με την παίκτρια θέλοντας να σπάσουν το συμβόλαιό της, αλλά ο ίδιος τους έκλεισε ευγενικά την πόρτα.

Στη Lyon λοιπόν μετακομίζει η Johannès (στη θέση της, στη Bourges, έχει ήδη ανακοινωθεί η Ana Dabovic), όπου θα συναντήσει, και… αχτύπητο δίδυμο ελπίζουμε να σχηματίσει (γιατί τα ωραία ντουέτα πολύ μας αρέσουν! 😄), τη Julie Allemand, ένα από τα καλύτερα γκαρντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, που εντυπωσίασε με το Βέλγιο στο Παγκόσμιο της Τενερίφης κι έκανε και μια μεστή χρονιά φέτος με τη Lyon (βλέποντας την ωριμότητα με την οποία παίζει, σχεδόν ξεχνώ ότι είναι μόλις 22 ετών!).


υγ1

Είναι κάπως αστείο, αλλά αυτή δεν θα ’ναι η μόνη βελγο-γαλλική συμμαχία της LFB. Υπάρχει και το ντουέτο της 18χρονης Marine Fauthoux με την 21χρονη Laure Résimont, στην άκρως νεανική ομάδα της Tarbes (ο γαλλικός Πρωτέας Βούλας, ούτως ειπείν! 😜). Τη Fauthoux την είδαμε (και μας άρεσε) στο περσινό Παγκόσμιο U17, στο Μινσκ, αλλά και στο Eurocup με την Tarbes, κι έχει ήδη κληθεί στην προετοιμασία της μεγάλης Εθνικής Γαλλίας για το προσεχές Ευρωμπάσκετ. Ενώ η Résimont είχε με την Sint-Katelijne-Waver στο φετινό Eurocup αξιοπρόσεκτα στατιστικά: 18.2 πόντους και 5.3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

υγ2

υγ3

Θυμάμαι βέβαια και εκείνη την παιχνιδάρα της, νεαρής ετών 40, Μάλτση στην Τενερίφη που τις προσπερνούσε σαν σταματημένες και τις δυο, τη μικρή Marine και την άλλη τη σβούρα την Epoupa, και δεν μπορώ... Δεν περιγράφω άλλο! 😍

Μάιος 2019

Σχόλια