Μια άλλη ομάδα, στην Κίνα


Για το νέο προπονητικό τιμ της Εθνικής Γυναικών είχα γράψει τον περασμένο μήνα (εδώ). Σε εκείνη την ανάρτηση είχα περιγράψει την πρόκληση που είχαν μπροστά τους οι ολοκαίνουργιοι προπονητές για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 και είχα διατυπώσει τον προβληματισμό μου για την επιλογή να μην αξιοποιηθεί το νεκρό από επίσημες υποχρεώσεις καλοκαίρι για μια μίνι προετοιμασία που θα έδινε ενδεχομένως τη δυνατότητα να δοκιμαστούν κάποιες παίκτριες της νεότερης φουρνιάς· σε κάθε περίπτωση, να τους καταστεί σαφές ότι παρακολουθούνται και υπολογίζονται για τη νέα εποχή της εθνικής ομάδας.

Διαψεύδοντάς με η ΕΟΚ ανακοίνωσε τελικά τη συμμετοχή της ομάδας σε διεθνές τουρνουά στην Κίνα στις 16-18 Αυγούστου, γνωστοποιώντας παράλληλα και τις παίκτριες που θα έπαιρναν μέρος στην προετοιμασία. Εκτός από τις αναμενόμενες Σπανού, Σωτηρίου, Σπυριδοπούλου, Νικολοπούλου, Σταμολάμπρου, Παυλοπούλου, Εζέτζα (ή και τη Φουράκη ακόμη), είδαμε στις κλήσεις και κάποια καινούργια, εξίσου αναμενόμενα, πρόσωπα (Κολλάτου, Χατζηλεοντή, Λούκα), αλλά και μερικά ονόματα που προξένησαν έκπληξη, και σε μένα ακόμη (λ.χ. Καλαμπάκου, Σλούκα, Καραμπάτσα).

Απουσίαζαν φυσικά η Μάλτση (η τελευταία που ανακοίνωσε την αποχώρησή της), η Γέμελος (που μετά και τη μεταγραφή της στον Ολυμπιακό θα είναι, λογικά, πιο εύκολα διαθέσιμη – αν βεβαίως συνεχίζει να υπολογίζεται από τον νέο προπονητή), η Φασούλα, αλλά και η Έλενα Τσινέκε που τον ίδιο περίπου καιρό είχε υποχρεώσεις με τη Νέων Γυναικών. Όπως απουσίαζε, για τον ίδιο λόγο με την αδελφή της, και η Κατερίνα Τσινέκε – δεν μπορώ να σκεφτώ ότι από τη στιγμή που ανασύρθηκαν από τη ναφθαλίνη η Καλαμπάκου και η Σλούκα, κάποιος από τους προπονητές δεν θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και την έτερη Τσινέκε κι ας υστερεί σε ακόμη περισσότερα και από την αδελφή της (αλλά πάλι δεν ξέρω, η Κατερίνα δεν βλεπόταν στην Πρίστινα).

Τελικά, μετά και από ένα νικηφόρο προπονητικό φιλικό με το West Virginia University, η ομάδα ταξίδεψε στην Κίνα χωρίς τις… πενταδάτες Σωτηρίου, Σπυριδοπούλου και Νικολοπούλου, αλλά με την "αρχηγό" Σπανού πανταχού παρούσα, για να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία και την Κίνα (που προετοιμάζονται για το επερχόμενο FIBA Asia Cup, 24-29 Σεπτεμβρίου στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας), καθώς και το Πουέρτο Ρίκο (που θα φιλοξενήσει στο Σαν Χουάν το FIBA AmeriCup, 22-29 Σεπτεμβρίου). Τρεις καθόλου αδιάφορες ομάδες με πραγματικό στόχο μπροστά τους και σε πλήρεις αγωνιστικούς ρυθμούς, ισάριθμες ήττες για τη δική μας ομάδα που προφανέστατα πήγε στην Κίνα για να πειραματιστεί. Κι αν οι ήττες από την Ιαπωνία και την Κίνα ήταν αναμενόμενες και φυσιολογικές (και στο Παγκόσμιο της Τενερίφης να παίζαμε μαζί τους πιθανότατα θα χάναμε), η ήττα από μια μέτρια ομάδα όπως το Πουέρτο Ρίκο (74-53) δείχνει και το μεγάλο σοκ που έχει υποστεί η εθνική μας μετά και τις πρόσφατες αποχωρήσεις. Οι κύκλοι όμως είναι για να κλείνουν κι ας ελπίσουμε ότι τον Νοέμβρη οι αναταράξεις θα έχουν τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο. 


Αύγουστος 2019

Σχόλια