Το τιμόνι της Γυναικών


Ανακοινώσεις και περγαμηνές

Ο Κώστας Κεραμιδάς έφυγε, ο Βασίλης Μασλαρινός ήρθε. Το ανακοίνωσε η ΕΟΚ πριν καναδυό μήνες, κάπως στα… μουλωχτά, ενώ αργότερα μας γνωστοποίησε και το τεχνικό επιτελείο που θα πλαισιώσει τον ολοκαίνουριο προπονητή.

Νέος, καίτοι γκριζοφόρος, νευρώδης, εργατικός λένε, αρκούντως επικοινωνιακός και, το σπουδαιότερο, με… σπουδαίες εμπειρίες στο μπάσκετ γυναικών! Προπονητής στις κορασίδες του Ηρακλή και της ΕΚΑΣΘ για κάμποσα χρόνια, βοηθός στις γυναίκες του Ηρακλή στην τοπική κατηγορία, μετά για ένα διάστημα στις γυναίκες του Άρη (στα δύσκολα χρόνια!) και εδώ και κάμποσα χρόνια πρώτος προπονητής στις ομάδες νεανίδων και γυναικών του ΠΑΟΚ. Με την τελευταία μάλιστα έχει αξιοσημείωτες επιτυχίες: τελικός Κυπέλλου Ελλάδας το 2018, τελικός πρωταθλήματος Ελλάδας το 2019. Με τις νεάνιδες, επίσης! Μόνιμος πρωταθλητής στο… ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ και τακτικές συμμετοχές στο Πανελλήνιο Νεανίδων.

Από δίπλα, ένας κύριος και δύο κυρίες. Ο Θάνος Νίκλας (βοηθός προπονητή στον ευρωλιγκάτο Ολυμπιακό), η Αναστασία Κωστάκη και η Τούλα Καλέντζου, με πρόσφατη εμπειρία στις μικρές εθνικές ομάδες (η Καλέντζου διατηρεί και το πόστο της στις ομάδες παγκορασίδων και κορασίδων).

Η πρόκληση

Νοέμβρης 2019. Το πρώτο "παράθυρο" για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021. Χωρίς την Καλτσίδου κι εσχάτως τη Λύμουρα (που αποχώρησαν), χωρίς τη Χριστινάκη (που αναρρώνει από τον σοβαρό τραυματισμό της), χωρίς τις νεότερες Φασούλα, Τσινέκε κι Εζέτζα (που θα βρίσκονται στα κολέγιά τους στην Αμερική), αλλά πάντα (μάλλον, κι αν δεν γίνει καμιά... στραβή) με τη Μάλτση. Με πιθανό το ενδεχόμενο Ισπανία και Γαλλία να συνδιοργανώσουν το επόμενο τουρνουά, άρα να τεθούν αυτομάτως εκτός προκριματικής διαδικασίας,* ομάδες όπως η Μ. Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία θα τεθούν επικεφαλής ομίλων. Όπως, άλλωστε, η Σερβία, το Βέλγιο και η Ρωσία, και μάλλον η Ιταλία και η Σλοβενία που τερμάτισαν στην 9η και 10η θέση στο Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προκριματικά: το δεύτερο "παράθυρο" θα… ανοίξει τον Νοέμβρη του 2020 και το τρίτο τον Φλεβάρη του 2021, καθώς θα παρεμβληθούν τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά (Φλεβάρης 2020), από τα οποία θα προκύψουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Τόκιο 2020.

Ο προβληματισμός

Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετείχαν ανεπιτυχώς στα προηγούμενα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. Όπως και η Ελλάδα άλλωστε. Το γεγονός ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν προκρίθηκε στην τελική φάση της Λετονίας και της Σερβίας δεν εμπόδισε, τις ομάδες και τις ομοσπονδίες τους, να κάνουν μίνι προετοιμασίες δίνοντας σειρά φιλικών αγώνων το προηγούμενο διάστημα. Η Ελλάδα, με το νεόκοπο τεχνικό επιτελείο, ήταν κι εδώ απούσα. Λογικό;

Ιούλιος 2019

UPDATE *

Στις 15 του Ιούλη η FIBA Europe ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάθεση της επόμενης διοργάνωσης. Όπως αναμενόταν, οι χώρες που θα συνδιοργανώσουν το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021 είναι η Ισπανία και η Γαλλία. Περισσότερα, εδώ.

Σχόλια