Στη Λετονία και τη Σερβία, μέρος β΄


Σε πλήρη εξέλιξη το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας και της Λετονίας και ήδη έχουν συμβεί ενδιαφέροντα πράγματα και στους 4 ομίλους.

Γ΄ Όμιλος (Nis, Σερβία)

Είναι ένα θαύμα!, αναφωνούσε περιχαρής ο Ούγγρος προπονητής Norbert Székely στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την αναμέτρηση μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ιταλίας. Οι μικρές Ουγγαρέζες κέρδισαν το δεύτερο συνεχόμενο ματς στον όμιλό τους κι έγιναν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στην 8άδα της διοργάνωσης.

Θαύμα ακριβώς δεν ξέρω αν είναι, πάντως σε αυτόν τον ορθάνοιχτο όμιλο, με τα αμφίρροπα ματς (όλα κρίθηκαν στο τέλος με μικρές διαφορές) και τις γενικώς μέτριες, όπως παρουσιάστηκαν στις δυο πρώτες μέρες του τουρνουά, ομάδες, η Ουγγαρία ήταν εκείνη που ήξερε ή τελοσπάντων βρήκε τον τρόπο να κερδίσει και τα δύο κλειστά ματς που έπαιξε μέχρι στιγμής. Το πρώτο, με τη Σλοβενία, κάνοντας μια τεράστια ανατροπή στο τέλος με μπροστάρισσα την Yvonne Turner· το δεύτερο, με την Ιταλία, βάζοντας κρίσιμα καλάθια στα τελευταία λεπτά.


Κι επειδή τα παιχνίδια επιδέχονται κι ανάποδες αναγνώσεις, ας το διατυπώσω κι αλλιώς: Η Ουγγαρία κέρδισε το πρώτο ματς με τη Σλοβενία, επειδή οι Σλοβένες έχασαν λόγω τραυματισμού την Eva Lisec και με 5 φάουλ τη Shante Evans έξι λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού· έτσι έμειναν τραγικά εκτεθειμένες κάτω από το καλάθι (δεν έχουν άλλες λύσεις στις ψηλές), έπαιξαν αναγκαστικά ζώνη και το πλήρωσαν. Οι Ουγγαρέζες κέρδισαν και το δεύτερο ματς με την Ιταλία, επειδή οι Ιταλίδες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα… έσπασαν στα σουτ, μακρινά και μη, καθώς σούταραν 7/31 τρίποντα και 10/37 δίποντα (ποσοστό 22.6% και 27% αντίστοιχα). Και όπως είναι φυσικό το… πλήρωσαν κι αυτές!


Πολύ κακή η Zandalasini, που φέτος εμφανίζεται αγνώριστη, επηρεασμένη ίσως και από τον τραυματισμό της. Μας χάρισε όμως τούτο δω στην πρεμιέρα:


Η άλλη είδηση αυτού του ομίλου είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας. Για πρώτη φορά μετά το 2011, όταν κι εμφανίστηκαν δυναμικά στο προσκήνιο, οι Τουρκάλες επιστρέφουν πρόωρα στο σπίτι τους και βεβαίως χάνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μέτριες έως κακές εμφανίσεις από την τουρκική ομάδα που έδειξε αδυναμία να βρει τα κατάλληλα plays στο τέλος των παιχνιδιών για να πάρει τη νίκη. Κι αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την αρχικά ευνοϊκή γι' αυτήν κλήρωση.

Η 2η και 3η θέση του ομίλου θα κριθούν στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής μεταξύ της Σλοβενίας και της Ιταλίας. Ακόμη ένα αμφίρροπο παιχνίδι, στο οποίο έχει προβάδισμα η Σλοβενία και γιατί σουτάρει καλύτερα, αλλά κυρίως επειδή το δίδυμο Oblak και Barič στιγμές-στιγμές μοιάζει να ζωγραφίζει μέσα στο γήπεδο. Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δευτερότριτος αυτού του ομίλου θα αντιμετωπίσει τον δευτερότριτο του Δ΄ (που θα τον μάθουμε το βράδυ της Κυριακής), μάλλον λίγη σημασία έχει η τελική κατάταξη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτός κι αν οι… θεοί του μπάσκετ αποφανθούν διαφορετικά!

Περί στατιστικών…

… η Ιταλία έχει τη δεύτερη χειρότερη επίθεση του τουρνουά με 54 πόντους ανά μέσο όρο. Μια θέση πιο πάνω η Τουρκία: 54,5 πόντοι μ.ό. Στον αντίποδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στην 4η και 5η θέση με 73.5 και 73 πόντους μ.ό., αντίστοιχα!

… η Nika Barič έχει μοιράσει 22 ασίστ σε δύο παιχνίδια. 10 στο πρώτο και 12 στο δεύτερο. Και έχει υποπέσει σε μόλις 4 λάθη! Μέχρι στιγμής είναι μακράν η καλύτερη πασέρ της διοργάνωσης, με δεύτερες τις Dikaioulaku (Λετονία) και Iagupova (Ουκρανία) με 14.


Δ΄ Όμιλος (Zrenjanin, Σερβία)

Χειρότερα να παίξουμε δεν μπορούμε κι αυτό από μια άποψη είναι θετικό. Τάδε έφη η μονίμως αγέλαστη Marina Maljković μετά το τέλος της αναμέτρησης της Σερβίας με τη Λευκορωσία στην πρώτη αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ. 55-53, αγχωτική νίκη για τις Σέρβες που λίγο έλειψαν να πέσουν, και πάλι, θύματα της πρεμιέρας του τουρνουά· και θα έπεφταν πράγματι, αν η Sonja Petrović δεν το… έπαιρνε πάνω της!


Στη συνέχεια κέρδισαν κάπως πιο άνετα και τη Ρωσία (77-63), χάρη κυρίως στις εμπνεύσεις της Ana Dabović (που αναγεννάται κάθε φορά που παίζει με την εθνική της), τις πολύτιμες επιθετικές βοήθειες της Butulija και της Milić, και την ποιότητα, αμυντική κι επιθετική, της Jelena Brooks.


Είναι μακράν ο πιο δύσκολος όμιλος της φετινής διοργάνωσης. Τέσσερις ομάδες που θα μπορούσαν να φτάσουν στην 8άδα, στο τέλος όμως μία θα πάει… σπίτι της. Ποια θα είναι αυτή; Προς το παρόν, η Ρωσία παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Χρειάζεται μόνο νίκη την τελευταία αγωνιστική επί της Λευκορωσίας, για να πάρει την 3η θέση και να συνεχίσει στα μπαράζ. Μόνο που οι Λευκορωσίδες δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος. Κράτησαν τη Σερβία στους 55 πόντους στην πρεμιέρα, αλλά και το αλέγρο Βέλγιο στους 61 την επομένη. Αυτό ήταν κι ένα από τα πιο ανέλπιστα αποτελέσματα της διοργάνωσης μέχρι στιγμής. Με μπροστάρισσες τις Verameyenka και Bentley και με μια εξαιρετική τακτική στην άμυνα πάνω στη Meesseman στο δ΄ δεκάλεπτο οι Λευκορωσίδες πήραν μια σπουδαία νίκη (61-69) επί του Βελγίου κι έβαλαν φωτιά στον όμιλο. Μετά από έξι συνεχόμενες ήττες σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ έσπασαν και την κατάρα που τις κυνηγούσε στις τελευταίες διοργανώσεις…

Το Βέλγιο, πάλι, μετά την καθαρή νίκη στην πρεμιέρα επί της Ρωσίας εμφανίστηκε αγνώριστο τη δεύτερη μέρα, κυρίως επειδή τα γκαρντ της ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Έτσι ούτε οι 23 πόντοι της Meesseman ούτε οι 17 της Kim Mestdagh ήταν αρκετοί για να εξασφαλίσουν οι Βελγίδες τη δεύτερη νίκη τους. Το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τη Σερβία θα έχει ενδιαφέρον και θα κρίνει εν ολίγοις την 1η θέση του ομίλου.

Η επιλογή…

… σε ένα γκρουπ όπου δεσπόζουν τα δίδυμα ψηλών, η Marina Maljiković επιλέγει να χρησιμοποιεί τις Petrović και Brooks ως τις βασικές ψηλές του αρχικού της σχήματος (στο 4 και στο 5 αντίστοιχα). Ρίσκο που μέχρι στιγμής έχει βγει, ειδικά απέναντι στη Ρωσία, όπου Brooks και Petrović επέτρεψαν στη Vadeeva να παραμείνει μόνο 20 λεπτά στο παρκέ, καθώς αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η εξέλιξη δεν της άρεσε καθόλου!


Από την άλλη, η βασική 5άδα της Σερβίας προκαλεί σχεδόν… τρόμο: Dabović, Jovanović, Crvendakić, Petrović, Brooks. Αν αυτές οι πέντε βρουν το… χέρι τους και αρχίζουν να βομβαρδίζουν απ’ έξω, η Σερβία μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η απίθανη ιστορία... 

...της Jelena Brooks.

Τοπ 5 – Μέρα 2


Ιούνιος 2019

Σχόλια