Ματιές στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2019: Γ΄ όμιλος


16 ομάδες, 4 όμιλοι, 4 πόλεις, 3 μετάλλια, 2 χώρες, 1 κούπα. Και 6 πολύτιμα εισιτήρια για τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά του Φλεβάρη 2020. Ας γνωριστούμε…

Γ΄ Όμιλος (Νις, Σερβία)

Μία σε πτώση, μία σε άνοδο, μία κάπου ανάμεσα και ο κρίσιμος άγνωστος x. Με δυο λόγια: ένας ορθάνοιχτος όμιλος!

Ουγγαρία

Μετά τις Quigley, Vandersloot και Goree (με τη βοήθεια της οποίας πήραν την πρόκριση σε αυτό το τουρνουά), οι Ούγγροι, πιστοί στην παράδοσή τους, συνεχίζουν να μοιράζουν αφειδώς διαβατήρια. Φέτος "εθνικοποίησαν" την Yvonne Turner, που τα τελευταία χρόνια έπαιζε στη Sopron Basket και από του χρόνου θα την βλέπουμε με την ομάδα της ρωσικής Nadezhda. Λόγω υποχρεώσεών της στο WNBA η Turner ενσωματώθηκε όψιμα στην ομάδα της Ουγγαρίας (μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη του τουρνουά) και με δεδομένη την απουσία κάποιων άλλων εμπειρότερων αθλητριών, ο Ούγγρος προπονητής Norbert Székely θα στηριχτεί αρκετά στο νέο αίμα του γυναικείου ουγγρικού μπάσκετ. Στην πανύψηλη (διακοσίων οκτώ εκατοστών!) παίκτρια της Sopron Bernadett Határ, στις εμπειρότερες Dóra Horti και Krisztina Raksányi και στις νεαρές, πλην όμως πολλά υποσχόμενες, Ágnes Studer, Debóra Dubei και Virág Kiss. Δυσάρεστη είδηση: η απουσία της 20χρονης Livia Gereben, ενός εξαιρετικού ταλέντου που της έλαχε να διαγνωσθεί προσφάτως με λευχαιμία…

Με εξαίρεση τη Határ, που όμως είναι επιρρεπής στα φάουλ, η Ουγγαρία υπολείπεται σε ποιοτικές λύσεις στις ψηλές. Αν προσθέσουμε και τη συνολική έλλειψη εμπειρίας για αυτό το επίπεδο, οι Μαγιάρες φαντάζουν ως η πιο αδύναμη ομάδα αυτού του ομίλου. Αρκεί βεβαίως να αποδειχθεί.

Ιταλία

Στο περασμένο Ευρωμπάσκετ η Ιταλία βίωσε το δικό της δράμα. Βρέθηκε να παίζει μια ιστορική γι’ αυτήν πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τενερίφης απέναντι στη Λετονία, στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Μέχρι που ένα αμφιλεγόμενο σφύριγμα των διαιτητών έγειρε, κυριολεκτικά στο τέλος του παιχνιδιού, την πλάστιγγα προς τις Λετονές σκορπίζοντας απογοήτευση, έως και θυμό, στην ιταλική πλευρά. Έτσι το όνειρο του Παγκοσμίου έμεινε ανεκπλήρωτο και… η ζωή συνεχίστηκε!

Με τις μεγαλύτερες σε ηλικία παίκτριες εκείνης της ομάδας να έχουν ήδη αποχωρήσει (Laura Macchi, Raffaella Masciadri) και με την Kathrin Ress να χάνει τη φετινή διοργάνωση λόγω τραυματισμού, η ομάδα του κοντοπίθαρου γενειοφόρου Marco Crespi θα βασιστεί αναγκαστικά στη νεότερη γενιά Ιταλίδων παικτριών. Στην αρκετά έμπειρη Georgia Sottana, στις αδελφές Caterina και Franceca Dotto, στη σουτέρισσα Nicole Romeo (Ιταλο-Αυστραλέζα, που καλύπτει τη θέση της νατουραλιζέ), στη νεαρή ψηλή Olbis Futo Andre, σε δυο-τρεις άλλες πολύτιμες ρολίστριες (Martina Crippa, Elisa Penna, Valeria De Pretto), αλλά πρωτίστως στο μεγάλο αστέρι της ομάδας, την Cecilia Zandalasini, την αποκάλυψη της Πράγας προ διετίας.

Ρόστερ που υπολείπεται σε ύψος, ενδεχομένως και σε μεγάλες προσωπικότητες (πλην της Sottana και της ταλαντούχας Καικιλίας). Παραμένει όμως ομάδα του προπονητή της, όπως ακριβώς είδαμε στη διάρκεια των προκριματικών, και διαθέτει αρκετές πιθανότητες να περάσει στην 8άδα. Αρκεί η Zandalasini να ξεπεράσει τελείως τον τραυματισμό που την ταλαιπώρησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να τη δούμε στη Νις σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Σλοβενία

Συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ δυο χρόνια πριν, στην Πράγα, έκαναν και την πρώτη τους ιστορική νίκη απέναντί μας, κι όποιοι θεώρησαν ότι οι Σλοβένες έφτασαν στο ταβάνι τους, προφανώς γελάστηκαν. Στα προκριματικά, με ένα εξαιρετικό τακτικά παιχνίδι, κατάφεραν να κερδίσουν στην έδρα τους τη Γαλλία, συμπλήρωσαν στο σύνολο τις πέντε πολυπόθητες νίκες στο γκρουπ τους (ό,τι δεν καταφέραμε εμείς, δηλαδή, με αντιπάλους στα μέτρα μας) και νά τες πάλι με εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους της φετινής διοργάνωσης και με τη φιλοδοξία αυτή τη φορά να πάνε ακόμη μακρύτερα.

Nika Barič και Teja Oblak, τα δύο πόιντ-γκαρντ και οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας. Η πρώτη, μέχρι πέρσι, ανήκε στη ρωσική UMMC. Η δεύτερη έγινε, τη χρονιά που μας πέρασε, το δεξί χέρι της Natália Hejková στην USK Praha. Στις ψηλές η έμπειρη Eva Lisec (της Schio) και η ογκώδης νατουραλιζέ Shante Evans (της Artego Bydgoszcz πλέον). Στα φτερά οι νεαρότερες Annamaria Prezelj και Aleksandra Krošelj. Γκεστ από τον πάγκο: το ανερχόμενο αστέρι του σλοβενικού γυναικείου μπάσκετ, η 20χρονη Zala Friškovec με σουτ που… σκοτώνει! Προπονητής ο νευρώδης, στα όρια του ενοχλητικού ενίοτε, Damir Grgić.

Αν είχαν περισσότερο βάθος ως ομάδα οι Σλοβένες, θα μπορούσαν να φτάσουν ψηλά, ακόμα κι έτσι, όμως, είναι σε θέση να επηρεάσουν την τελική κατάταξη σε αυτόν τον όμιλο.

Τουρκία

Σε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως δεν εμποδίζει την Τουρκία να είναι πάντα παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις. Με νέο προπονητή αυτή τη φορά, τον Ceyhun Yildizoğlu (της… μακαρίτισσας Çukurova), τον ίδιο που την οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 2011, όπου ηττήθηκε από τη Ρωσία. Επικεφαλής η μπαρουτοκαπνισμένη Isil Alben, από δίπλα οι εξίσου έμπειρες Bahar Çağlar και Olcay Çakir Turgut, αλλά και οι Pelin Bilgiç και Ayşe Cora που έδειξαν εντυπωσιακή σταθερότητα στη διάρκεια της προετοιμασίας. Έκπληξη η απόφαση του Yildizoğlu να έχει διαθέσιμες στην προετοιμασία και τις δύο νατουραλιζέ, τη γνωστή από προηγούμενες καμπάνιες Quanitra Hollingworth και τη νεόκοπη (και αυτή που τελικά επέλεξε για τη δωδεκάδα του) Kiah Stokes.

Για ακόμη μία χρονιά, η Τουρκία πέφτει στα… μαλακά. Σε έναν ορθάνοιχτο όμιλο, όπως αυτός, έχει τη δυνατότητα με δυο-τρεις καλούτσικες εμφανίσεις να πάρει την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στην 8άδα, και να παίξει κατόπιν τα… ρέστα της για ένα μετάλλιο ή, πιθανότερα, για μια θέση σε ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά της προσεχούς χρονιάς.

Ιούνιος 2019

Σχόλια