Λουκέτα και αποχωρήσεις


Πέρσι, τέτοια εποχή, ήταν η Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ). Οι άνθρωποί της ανακοίνωναν ότι η ομάδα που ξεκίνησε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, που μπήκε στο τουρκικό πρωτάθλημα διά… συγχώνευσης και που φιλοδοξούσε να συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη με έδρα το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, κατεβάζει "ρολά" και αποσύρεται από το επαγγελματικό γυναικείο μπάσκετ. Είχε ήδη κατακτήσει έναν τίτλο Eurocup (2017), ένα πρωτάθλημα Τουρκίας (2017) και μια 4η θέση στο Final Four της Ευρωλίγκας (2018). Και ήταν η ομάδα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι (Eurocup, 2016-2017).

Φέτος, την τύχη της... μακαρίτισσας φαίνεται πως ζήλεψε μια άλλη τουρκική ομάδα, η Çukurova. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Eurocup τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ήταν φιναλίστ του τουρκικού πρωταθλήματος και, μετά από δύο μόλις χρονιές στην KBLS και με εξασφαλισμένο το δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη Ευρωλίγκα, βάζει κι αυτή λουκέτο.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: η Çukurova, με έδρα τη Μερσίνη του τουρκικού Νότου, προήλθε από εξαγορά της ομάδας του ιδιωτικών συμφερόντων Girne Üniversitesi, ελληνιστί Πανεπιστημίου της Κερύνειας! Ναι, της γνωστής Κερύνειας στην Κύπρο!

Αναμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση όπου θα παρουσιάζεται το σκεπτικό αυτής της απόφασης. Πάντως, πέρσι, ένας από τους λόγους που η YDÜ αποχώρησε από τον χώρο ήταν και η άρνηση της FIBA να της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει ως έδρα της το βόρειο τμήμα της Κύπρου!

Ιούνιος 2019

UPDATE (Ιούλιος 2019)

Τελικά, η Çukurova το ξανασκέφτηκε. Ή μάλλον (υποθέτω) έλυσε το οικονομικό της πρόβλημα (ή όποιο άλλο κώλυμα αντιμετώπιζε) και θα συνεχίσει την παρουσία της στον χώρο του τουρκικού μπάσκετ γυναικών. Και του ευρωπαϊκού, μιας και απέστειλε στη FIBA αίτημα εγγραφής στην προσεχή Ευρωλίγκα γυναικών και είναι μία από τις 13 ομάδες που πήραν την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης.

Σχόλια