Η επόμενη Ευρωλίγκα


Στο περιθώριο του Ευρωμπάσκετ Γυναικών στη Λετονία και τη Σερβία κι έπειτα από συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες εθνικές ομοσπονδίες, η FIBA ανακοίνωσε (ανεπίσημα προς το παρόν) τις ομάδες που θα συμμετέχουν την προσεχή χρονιά στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές της διοργανώσεις (Euroleague, Eurocup).

Για την Ευρωλίγκα, δεκατρείς (13) ομάδες εξασφαλίζουν απευθείας τη συμμετοχή τους στους ομίλους, ενώ άλλες έξι (6) θα λύσουν τις διαφορές τους σε διπλούς προκριματικούς αγώνες, από τους οποίους θα προκύψουν οι τρεις που θα συμπληρώσουν την 16άδα της προσεχούς σεζόν. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν αυτές οι έξι ομάδες των προκριματικών θα μπουν στην ίδια κληρωτίδα ή θα τεθούν διάφοροι περιορισμοί όπως έγινε πέρσι.* Σε κάθε περίπτωση, όσες αποκλειστούν θα πάρουν μέρος στο Γιούροκαπ, πιθανότατα, αν όχι σίγουρα, ως επικεφαλής ομίλων. Η κλήρωση θα γίνει στο Μόναχο στις 23 Ιουλίου.

Οι 19 ομάδες που θα πάρουν μέρος στην κλήρωση της 23ης Ιουλίου

Έκπληξη αποτελεί η απουσία από τη λίστα ορισμένων ομάδων, μερικές από τις οποίες ανήκουν στα μεγάλα, ιστορικά σχεδόν, ονόματα της διοργάνωσης. Όπως, λ.χ., η ισπανική Perfumerías Avenida ή ακόμη και η πολωνική CCC Polkowice, που πέρσι έπαιξε στα πλέι-οφ. Κι αν για την Polkowice οι λόγοι είναι ξεκάθαρα οικονομικοί (αν και πρωταθλήτρια Πολωνίας δήλωσε συμμετοχή στο Γιούροκαπ και αντ' αυτής θα περάσει από προκριματικά η 3η του πολωνικού πρωταθλήματος, και 5η της regular season, Arka Gdynia), για την Avenida τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και η απουσία της οφείλεται σε δεδομένες συγκυρίες, αλλά και σε συγκεκριμένες αποφάσεις στις οποίες οδηγήθηκε εσχάτως η FIBA.

Η Avenida ήθελε να παίξει στην Ευρωλίγκα, προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές το προηγούμενο διάστημα (κράτησε, π.χ., τη Jewell Loyd από πέρσι, ένα από τα μεγάλα ονόματα του WNBA) και υπολόγιζε ότι θα έπαιρνε μέρος τουλάχιστον στα προκριματικά. Όμως, εν τέλει, μετά από 13 συνεχόμενες χρονιές στην Ευρωλίγκα και έναν τίτλο το 2011 (αλλά και με περίπου 3000 εισιτήρια διαρκείας σε ετήσια βάση κι ένα γεμάτο, σε κάθε αγωνιστική σχεδόν, Pabellon de Würzburg), αναγκάζεται να συμβιβαστεί με το Γιούροκαπ.

Οι λόγοι;

Κατ' αρχάς, το γεγονός ότι έχασε πέρσι στην Ισπανία το πρωτάθλημα από τη Spar Citylift Girona. Δεύτερον, ότι οι άνθρωποι της Girona, αφού αμφιταλαντεύθηκαν αρχικά, εξασφάλισαν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και αποφάσισαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους προσφέρουν οι κανονισμοί της ισπανικής λίγκας (και της FIBA) και να παίξουν στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (κάνοντας και μία από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις του φετινού καλοκαιριού). Τρίτος λόγος, η FIBA.

Οι 10 πρώτες χώρες στο FIBA Ranking. 32.333 πόντοι χωρίζουν την 8η Ισπανία από την 9η Λετονία!

Βάσει του τριετούς ranking που εφαρμόζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, οι ομάδες από χώρες-ομοσπονδίες που βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις εξασφαλίζουν αυτόματα από 1 έως και 3 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις 1-3 στο ranking επιτρέπουν στις χώρες που τις καταλαμβάνουν να παίξουν με τρεις ομάδες, οι θέσεις 4-7 με δύο και οι θέσεις 8-10 με μία. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες χώρες που βρίσκονται ψηλά στο ranking αδυνατούν να στείλουν περισσότερες από μία ομάδες (λ.χ. η Τσεχία που συμμετέχει μόνο με την USK Praha, καθώς οι υπόλοιπες τσεχικές ομάδες έχουν πολύ χαμηλά μπάτζετ, ή και η Ισπανία που μέχρι πέρσι έστελνε μόνο την Avenida, αφού η δευτεραθλήτρια Girona αρνιόταν τη συμμετοχή της). Έτσι, η FIBA διατηρεί το δικαίωμα να ανακατανέμει όσες θέσεις μένουν κενές προς όφελος των χωρών που βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη, ακόμη και εκτός 10άδας. Οι διαδοχικές μέτριες σεζόν της Avenida τα τελευταία χρόνια (που έχει μείνει εκτός πλέι-οφ στην Ευρωλίγκα, ενώ ούτε στο Γιούροκαπ κατάφερε να φτάσει πολύ μακριά), και οι αντίστοιχα καλύτερες της Schio και της Venezia, έφεραν την Ιταλία στην 7η θέση κι έριξαν την Ισπανία στην 8η, στερώντας της μία ακόμη, πολύτιμη όπως αποδεικνύεται, θέση στην Ευρωλίγκα.

Οι Ισπανοί και ειδικότερα οι φίλοι της Avenida διαμαρτύρονται. Θεωρούν άδικη αυτή την εξέλιξη, ειδικά (λένε) όταν μια χώρα, όπως η Πολωνία, δεν θα συμμετάσχει στην Ευρωλίγκα με την πρωταθλήτριά της, αλλά με την ομάδα που κατετάγη τελικώς 3η στην πολωνική λίγκα (η οποία παρεμπιπτόντως δεν στερείται ούτε ποιότητας ούτε ανταγωνισμού!). Παρ' όλα αυτά, αν οι Ισπανοί φίλοι μας κοιτούσαν καλύτερα το ranking και τις χώρες που "στέλνουν" τελικά ομάδες στη διοργάνωση, θα έστρεφαν τα παράπονά τους προς άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, προς την Ελλάδα, που, μολονότι βρίσκεται στην 13η θέση του ranking, θα δει και πάλι τον Ολυμπιακό (των δύο μόλις περσινών νικών και του πανάδειου ΣΕΦ) να παίζει στα προκριματικά της διοργάνωσης...

Ιούλιος 2019

* UPDATE *

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της FIBA Europe οι έξι (6) ομάδες που θα πάρουν μέρος στα προκριματικά θα χωριστούν σε δύο γεωγραφικές περιφέρειες. Στην ανατολική περιφέρεια η τουρκική Botas SK θα αναμετρηθεί με την πολωνική Arka Gdynia. Στη δυτική ο Ολυμπιακός και η ουγγρική Aluinvent DVTK Miskolc θα κληρωθούν είτε με τη γαλλική BLMA είτε με την ιταλική Umana Reyer Venezia. Θυμίζω ότι μέχρι πέρσι η Ελλάδα τοποθετούνταν στην ανατολική περιφέρεια, φέτος όμως μετατοπίστηκε δυτικά προφανώς για... μαθηματικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά το Γιούροκαπ επιφυλάσσομαι να γράψω περισσότερα όταν γίνει η κλήρωση. Η Ελλάδα όμως αυτή τη φορά δεν θα εκπροσωπηθεί από καμία ομάδα. Ίσως, μεταγενέστερα, από τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό θα το ξέρουμε σίγουρα μετά τα προκριματικά της Ευρωλίγκας.

Σχόλια