Στη Λετονία και τη Σερβία, μέρος α΄


Σε πλήρη εξέλιξη το Ευρωμπάσκετ Γυναικών και ήδη έχουν συμβεί ενδιαφέροντα πράγματα και στους 4 ομίλους. 

Α΄ Όμιλος (Ρίγα, Λετονία) 

Με δύο νίκες μόνη πρώτη στο γκρουπ η Ισπανία. Αναμενόμενα αλλά καθόλου εύκολα, ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι με τη Μ. Βρετανία, όπου χρειάστηκε τα μεγάλα plays από τα πολύπειρα γκαρντ της (Ouviña, Domínguez) για να κάμψει στα τελευταία λεπτά τη σθεναρή αντίσταση των Βρετανίδων. Ήδη από την προετοιμασία είχε φανεί το πρόβλημα των Ισπανίδων στο περιφερειακό σουτ και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Ουκρανία (για 40 λεπτά) όσο και η Μ. Βρετανία (για μεγάλο χρονικό διάστημα) επιστράτευσαν τη ζώνη στην άμυνά τους. Με την Ουκρανία στην πρεμιέρα τη λύση έδωσε η Marta Xargay (31 πόντοι), με την αειθαλή Laia Palau να σιγοντάρει με κάθε τρόπο (16 πόντοι, 7 ασίστ, 6 ριμπάουντ).

πηγή: FIBA EuroBasket Women

Στην πρεμιέρα είχαμε και μία από τις μέχρι στιγμής εκπλήξεις του τουρνουά. Η Μεγάλη Βρετανία, με πολύ ενέργεια και ενθουσιασμό στο παιχνίδι της, νίκησε κατά κράτος την οικοδέσποινα Λετονία (74-60). Αγχωμένες οι Λετονές, αλλά και ταλαιπωρημένες από τις απανωτές ατυχίες, είδαν μια από τις καλύτερές τους παίκτριες, την Kristīne Vītola, να αποχωρεί λόγω τραυματισμού στο 5ο μόλις λεπτό της αναμέτρησης. Στη συνέχεια δεν μπόρεσαν ποτέ να προσαρμοστούν στα δεδομένα του παιχνιδιού, έπαιξαν πολύ κακό μπάσκετ (σουτάροντας άσχημα και προσπαθώντας να περάσουν την μπάλα στις ψηλές με ανορθόδοξο τρόπο) και ηττήθηκαν φυσιολογικά από τις Βρετανίδες (που έχοντας τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ παίζουν ελεύθερα, χωρίς άγχος, και μάλιστα είναι και πολύ καλές!).

Με προβλήματα εμφανίστηκαν οι Λετονές και στο α΄ ημίχρονο του δεύτερου ματς με την Ουκρανία, αλλά για κακή τύχη των αντιπάλων τους, βρήκε το… χέρι της η Elina Dikaioulaku. 33 πόντοι, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας της.


Δικαίως λοιπόν η Zenta Meļņika την αγκαλιάζει με θέρμη μετά το παιχνίδι…

πηγή: FIBA EuroBasket Women

Πολύτιμη νίκη για τη Λετονία, που παίζει στη συνέχεια με την Ισπανία, και δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τις Ουκρανές. Η Alina Iagupova τα κάνει όλα και... συμφέρει (38 πόντοι με την Ισπανία, 28 με τη Λετονία, 2η στη στατιστική κατηγορία των ασίστ), αλλά είναι μία και δεν φτάνει. Η Ουκρανία όμως έχει μια ακόμη ευκαιρία την τελευταία αγωνιστική με τη Μ. Βρετανία.

Ειδική αναφορά…

…στη Johannah Leedham. Παίκτρια μεγάλων αγώνων και σημαντικών διοργανώσεων, μια πραγματική μαχήτρια των γηπέδων, ηγείται εκπληκτικά μιας μέτριας σχετικά ομάδας που όμως φροντίζει να την ακολουθεί πιστά. Καταλυτική στο ματς της πρεμιέρας με τη Λετονία, βρίσκεται παντού μέσα στο γήπεδο, διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι και δεν είναι τυχαίο ότι είναι μέχρι στιγμής πρώτη στα κλεψίματα στο τουρνουά. Η Μ. Βρετανία είναι η ομάδα που έχει εκπλήξει θετικά προσώρας και, για να χαριτολογήσω κάπως, φέρνει στον τρόπο παιχνιδιού της λίγο σε… Ελλάδα: άμυνα, πάθος, ενθουσιασμός, ξεκάθαροι ρόλοι, αδιαπραγμάτευτη κι ανεξάντλητη προσπάθεια. Διεκδικεί μιαν ιστορική πρόκριση στην 8άδα, αλλά οφείλει πρώτα να φτάσει, και μαθηματικά, στα μπαράζ.


Β΄ Όμιλος (Ρίγα, Λετονία) 

Είδαν κι έπαθαν οι Γαλλίδες να κερδίσουν την Τσεχία στην πρεμιέρα του τουρνουά (74-61, δυσκολότερα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ). Τα κατάφεραν στο τέλος του παιχνιδιού σφίγγοντας κατά πολύ την άμυνά τους κι εκμεταλλευόμενες τα παιδαριώδη λάθη των Τσέχων. Στη συνέχεια πέρασαν ένα εύκολο μεσημέρι με το ταπεινό Μαυροβούνιο και με 2-0 προηγούνται σε αυτόν τον όμιλο. Η Garnier μένει πιστή στο μεγάλο και συνεχές της ροτέισιον, έχει παίξει ελάχιστα με την τριάδα Hartley-Johannès-Ayayi ταυτόχρονα στο παρκέ (είναι και που η σβούρα Epoupa παίζει εξαιρετικά) και γενικά προς το παρόν αισθάνεται άνετα στην καρέκλα της. Αγκάθι για τη Γαλλία το… "άστατο" σουτ της Johannès: 2/8 τρίποντα με την Τσεχία (μόλις 25% στα σουτ εντός πεδιάς), 4/5 με το… χαλαρό Μαυροβούνιο (71% στα σουτ).

Η αναμέτρηση μεταξύ Σουηδίας και Τσεχίας φάνταζε από την αρχή ως το πιο σημαντικό ματς αυτού του ομίλου. Οι Σουηδές που προέρχονταν από μια σχετικά εύκολη νίκη με το Μαυροβούνιο στην πρεμιέρα, εκμεταλλεύθηκαν το γρήγορο και up-tempo παιχνίδι τους και προηγήθηκαν στο πρώτο μισό του παιχνιδιού κάνοντας τις Τσέχες να φαντάζουν ομάδα… τρίτης κατηγορίας. Όμως στην επανάληψη σκόραραν μόλις 20 πόντους, έναντι 41 των Τσέχων, που πάτησαν το γκάζι σε άμυνα και επίθεση και πήραν μια πολύτιμη νίκη (71-64) που εκτός απροόπτου τους εξασφαλίζει τη 2η θέση του ομίλου.


Renáta Březinová και Kamila Štěpánová ήταν οι παίκτριες-κλειδιά για τις Τσέχες: 23 πόντους η μία, 14 η άλλη (κυρίως στο β΄ ημίχρονο και οι δυο). Αυτό ακριβώς χρειαζόταν η Τσεχία, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να στηρίζεται μόνο στο επιθετικό παιχνίδι της Kateřina Elhotová και της Romana Hejdová. Το άλλο που χρειάζονταν οι Τσέχες ήταν καλή άμυνα. Και τη βρήκαν κάτω από την καθοδήγηση του Σλοβάκου προπονητή Štefan Svitek. Αν κατέβαιναν και πλήρεις σε αυτό το τουρνουά, θα είχαν βάσιμες ελπίδες για την 8άδα. Τώρα θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο χιαστί (διασταυρώνονται με τον 3ο του Α΄ ομίλου), αφού βεβαίως πρώτα κάνουν το καθήκον τους απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Το οποίον Μαυροβούνιο είναι πράγματι μια από τις αδύναμες ομάδες αυτής της διοργάνωσης. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τί μπορεί να συμβεί μέσα σε 40 αγωνιστικά λεπτά…

Το στατιστικό…

… σε δύο παιχνίδια η Σουηδία έχει κάνει 43 ολόκληρα λάθη! 25 με το Μαυροβούνιο, 18 με την Τσεχία. Φυσικά προηγείται στη σχετική στατιστική κατηγορία. Πόσες τελικές πάσες είχε στα αντίστοιχα ματς; 18 και 16. Αναλογία για Όσκαρ, που λένε!

Τοπ 5 – Μέρα 1


Ιούνιος 2019

Σχόλια