Ματιές στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2019: Β΄ όμιλος


16 ομάδες, 4 όμιλοι, 4 πόλεις, 3 μετάλλια, 2 χώρες, 1 κούπα. Και 6 πολύτιμα εισιτήρια για τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά του Φλεβάρη 2020. Ας γνωριστούμε…

Β΄ Όμιλος (Ρίγα, Λετονία)

Ένα μεγάλο φαβορί που επιζητά εναγωνίως να αποτινάξει τον τίτλο του loser, το καμάρι της Σκανδιναβίας στο μπάσκετ γυναικών, μια παραδοσιακή δύναμη του γυναικείου μπάσκετ. Κι ένας, μάλλον, αδύναμος κρίκος…

Μαυροβούνιο

Πήρε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, έχοντας στον πάγκο έναν από τους καλύτερους προπονητές του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη, τον Ισπανό Roberto Íñiguez. Έπειτα όμως από ένα Ευρωμπάσκετ και μια προκριματική φάση ο σενιόρ Ρομπέρτο αποχώρησε και στη θέση του ανέλαβε η παλιά Μαυροβούνια διεθνής, με ελάχιστη προπονητική εμπειρία όμως, Jelena Škerović. Αργότερα, έγινε γνωστή και η απόφαση της 32χρονης Jelena Dubljević να μην παίξει φέτος για να ξεκουραστεί. Αν προσθέσουμε και την απουσία της Iva Perovanović που αποχώρησε από την ενεργό δράση, ποιες είναι αυτές που ξεχωρίζουν για το συμπαθές Μαυροβούνιο; Η γνωστή μας από το πέρασμά της από τον Ολυμπιακό Milica Jovanović, οι σχετικά έμπειρες Snezana Aleksić και Bozica Mujović και φυσικά η νατουραλιζέ Αμερικανίδα Glory Johnson.

Το Μαυροβούνιο επέλεξε φέτος να κάνει μια περίεργη προετοιμασία. Απέφυγε τα σημαντικά διεθνή τουρνουά και έπαιξε σχεδόν όλα τα φιλικά του με σαφώς υποδεέστερες ομάδες: Κύπρο, Ισλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Γερμανία. Άνετες νίκες απέναντι σε ομάδες που όχι απλώς δεν συμμετέχουν στο Ευρωμπάσκετ, αλλά μερικές εξ αυτών δεν πήραν καν μέρος στα προκριματικά (για την ακρίβεια αγωνίζονται στο πρωτάθλημα των αδύναμων χωρών). Εξαίρεση ένα πρώιμο φιλικό προετοιμασίας με την Ουκρανία, από την οποία έχασε δύσκολα. 

Όλα δείχνουν ότι το Μαυροβούνιο θα είναι ο αδύναμος κρίκος του Β΄ ομίλου και δύσκολα θα αποφύγει μια από τις τελευταίες θέσεις της γενικής κατάταξης. Εκτός κι αν μας εκπλήξει…

Τσεχία

Φιναλίστ στο Ευρωμπάσκετ της Ελλάδας το 2003, χρυσό μετάλλιο δύο χρόνια μετά στη Σμύρνη, αργυρό στο Μουντομπάσκετ της Τσεχίας το 2010, αλλά και ένας θλιβερός αποκλεισμός 24 μόλις ώρες μετά την έναρξη του τουρνουά που διοργάνωσαν στην πατρίδα τους οι Τσέχοι δυο χρόνια πριν.


Η Τσεχία ανήκει στις παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή τη δεκαετία τα πράγματα δεν της πηγαίνουν και τόσο πρίμα. Οι μεγάλες παίκτριες και προσωπικότητες του παρελθόντος (Horaková, Vitečková, Veselá κ.ά.) αποχώρησαν, η τσεχική λίγκα αποδυναμώθηκε αισθητά και οι Τσέχοι έμειναν πίσω στην παραγωγή νέων παικτριών (ειδικά καλών ψηλών και πόιντ-γκαρντ). Για να καλύψουν το κενό ενέδωσαν, και αυτοί, στον πειρασμό της νατουραλιζέ, ενσωματώνοντας το 2017 την Kia Vaughn, που πέρασε μια γεμάτη πενταετία στην USK Praha. Φέτος, όμως, η Vaughn ειδοποίησε μέσω του ατζέντη της πως δεν θα παραστεί στη Ρίγα για λόγους υγείας, η άλλη Τσέχα ψηλή και πολύ βελτιωμένη φέτος στην ισπανική λίγκα Julia Reisingerová μπήκε στο χειρουργείο και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Τσέχες έχασαν στην προετοιμασία και την Alena Hanušová με πρόβλημα στο γόνατο. Έμειναν, λοιπόν, να φυλάξουν (τσέχικες) Θερμοπύλες οι σουτέρισσες αδελφές Kateřina και Karolína Elhotová (της USK Praga), η βελτιωμένη χρόνο με τον χρόνο από την εμπειρία της στο εξωτερικό Romana Hejdová (της Basket Landes) και το "πολυεργαλείο" Veronika Voráčková που πέρσι άφησε την Ευρώπη και την USK Praha για τη χάρη του Suracuse, όμως τελικά, για γραφειοκρατικούς λόγους, παρακολούθησε όλα τα παιχνίδια της κολεγιακής της ομάδας από την εξέδρα. Στη θέση του άσσου οι Τσέχες ακόμη υποφέρουν: Lenka Bartáková και Teresa Vyoralová θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη θέση, αμφότερες όμως έχουν αισθητές αδυναμίες στο παιχνίδι τους.

Με έφεση στο γρήγορο παιχνίδι, με πολλά σουτ και καλές αποστάσεις, οι Τσέχες δείχνουν ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση τόσο των αδελφών Elhotová όσο και από αυτή των δευτεροκλασάτων, πλην έμπειρων, ψηλών παικτριών της ομάδας (Kamila Štěpánová, Renáta Březinová και Tereza Krakovičová – πρώην Pecková). Προπονητής ο πανύψηλος Σλοβάκος Štefan Svitek, τον οποίο είδαμε στα προκριματικά να δίνει τεράστια έμφαση στην άμυνα, κάτι που έλειπε από την Τσεχία τα τελευταία χρόνια.

Σουηδία

Θεωρείται ένα από τα "μαύρα άλογα" της διοργάνωσης, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Σουηδία έχει τη δυναμική να πάει μακριά στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Βρέθηκε πολύ κοντά στη ζώνη των μεταλλίων στο τουρνουά του 2013, όταν χρειάστηκε η Céline Dumerc να κάνει τα… μαγικά της για να βγει η Γαλλία από τη δύσκολη θέση στον προημιτελικό, απουσίασε το 2017, αλλά επέστρεψε άξια φέτος παίρνοντας το εισιτήριο μέσα από έναν δύσκολο όμιλο στη φάση των προκριματικών.

Ισορροπημένο ρόστερ, που δεν του λείπει ούτε η εμπειρία ούτε ο ενθουσιασμός. Επικεφαλής οι δίδυμες αδελφές Eldebrink, Frida και Elin, και από κοντά η πληθωρική Amanda Zahui (που όμως δεν συμμετείχε σε όλη σχεδόν την προετοιμασία, καθώς έπαιζε στο WNBA), η δυναμική Farhiya Abdi, η προσφάτως επιλεχθείσα στο WNBA draft Regan Magarity και η μικρή ξανθοσβούρα Klara Lundquist, με φρέσκο συμβόλαιο στη γαλλική BLMA, που εντυπωσίασε τα προηγούμενα χρόνια με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σουηδίας κι έκανε και μια εξαιρετική χρονιά στο Eurocup με τη σουηδική Södertälje (20.8 π., 5.8 ριμπ.). Προπονητής της ομάδας, από το 2017, ο Γάλλος François Gomez, παλιός head-coach της γυναικείας ομάδας της Tarbes με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2010.

Το παιχνίδι της 28ης Ιουνίου με την Τσεχία ενδεχομένως να καθορίσει το μέλλον και των δύο στη διοργάνωση.

Γαλλία

Το μεγάλο φαβορί. Ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά από την αρχή και η Γαλλία οφείλει να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα του τουρνουά ή, τουλάχιστον, εκείνη που διαθέτει ένα από τα πληρέστερα, αν όχι το πληρέστερο, ρόστερ. Johannès, Ayayi, Gruda, Miyem, Epoupa, Chartereau, για να αναφέρω μόνο μερικές παίκτριες, και φυσικά, η προσθήκη του τελευταίου χρόνου, η Αμερικανίδα (με γαλλικές ρίζες) Bria Hartley. Ειδική αναφορά: στις δύο "διχίλιαρες-και-ένα", τις 18χρονες Marine Fauthoux και Iliana Rupert, από τις πιο ταλαντούχες Γαλλίδες παίκτριες της νέας φουρνιάς, που κατάφεραν και… τρούπωσαν πανάξια στην τελική δωδεκάδα.

Το πώς θα διαχειριστεί αυτό το ρόστερ η αρχι-προπονήτρια της Γαλλίας Valérie Garnier είναι ένα θέμα· για την ακρίβεια είναι το μόνιμο θέμα αυτής της γαλλικής ομάδας. Ειδικά την πυραυλοκίνητη τριάδα Hartley, Johannès και Ayayi. Πάντως, η απουσία, λόγω τραυματισμών, της Sarah Michel και πρωτίστως αυτές των Tchatchouang και Ciak μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τη συμπαθή κόουτς που ακόμη δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει τη Γαλλία στο πολυπόθητο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ε, ίσως φέτος που λείπουμε κι εμείς, που το ’χουμε γενικώς χούι να εκθέτουμε τις αδυναμίες της ομάδας της, να είναι η χρονιά της!

Ιούνιος 2019

Σχόλια