Και τώρα οι δυο τους!


Ισπανία και Βέλγιο. Το ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Αυτό το κύπελλο ποιος θα το πάρει;

Στον τελικό και πάλι

Από τη μια ήταν το σούπερ παιχνίδι της Alba Torrens (27 π., 4 ασ.), που γύρισε τον χρόνο πίσω στο 2017. Από την άλλη, ήταν η φοβερή ομαδική άμυνα της Ισπανίας που κράτησε την Ουγγαρία, τη δεύτερη πιο παραγωγική ομάδα του τουρνουά, στους 60 πόντους. Όταν στην εξίσωση προστέθηκε και το ώριμο παιχνίδι της Maite Cazorla (16 π., 6 ασ.), τα πράγματα απλοποιήθηκαν αρκετά για τις Ισπανίδες. Εντυπωσιακή απόδοση δεν είχαν, αλλά έκαναν καλά τα βασικά και, κυρίως, έβαλαν και σε αυτό το ματς μπροστά την εμπειρία και το πνεύμα του νικητή που τις διακατέχει.


Οι Ουγγαρέζες κέρδισαν τη μάχη των ριμπάουντ (41 έναντι 30), ήταν ελαφρώς πιο εύστοχες (39.3% έναντι 37.9%), αλλά υπέπεσαν σε 24 ολόκληρα λάθη, τη στιγμή που η Ισπανία τελείωσε το ματς με τα μισά (12). Αυτό ήταν εντέλει και το στατιστικό που τις πλήγωσε! Τελικό σκορ: 69-60.



Τα κατάφεραν

Και τι δεν είχε αυτό το ματσάρισμα! Ένα πρώτο δεκάλεπτο της Emma Meesseman, που σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε και από παντού, σημειώνοντας τους 12 από τους 18 πόντους της ομάδας της (και από τους 24 συνολικά δικούς της στο ματς). 

Ένα δεύτερο δεκάλεπτο με επτά, απανωτά σχεδόν, τρίποντα από το Βέλγιο, εκ των οποίων τέσσερα από τη Julie Vanloo (5/12 στο σύνολο). 


Ένα τρίτο δεκάλεπτο για τις Γαλλίδες που βγήκαν αποφασισμένες στην επανάληψη παίζοντας παθιασμένη άμυνα και επιτρέποντας στο Βέλγιο να σκοράρει μόνο 10 πόντους. 

Κι ένα τέταρτο δεκάλεπτο που το παιχνίδι έφτασε στην κόψη του ξυραφιού. Οι Βελγίδες άντεχαν στην πίεση, οι Γαλλίδες πίεζαν, η Alexia Chartereau έβαλε μεγάλα σουτ και η Marine Fauthoux ήταν ηρωική. Στο 1.21 λεπτό πριν το τέλος η Γαλλία μείωσε στους δύο πόντους (65-63) και πήρε την κατοχή μετά από λάθος της εξουθενωμένης Julie Allemand. Αλλά η Fauthoux πάσαρε λάθος στη διείσδυση που επιχείρησε, η Meesseman έκλεψε την μπάλα και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Τελικό σκορ: 67-63.


Στην τρίτη του προσπάθεια, το Βέλγιο τα κατάφερε. Βρίσκεται στον τελικό του Ευρωμπάσκετ κι έχει την ευκαιρία να προσθέσει το χρυσό στη συλλογή των δύο χάλκινων μεταλλίων του. Πρώτα όμως θα πρέπει να νικήσει τις Ισπανίδες!

Όσο για τη Γαλλία, μετά από πέντε σερί τελικούς (και πέντε αργυρά μετάλλια), θα αρκεστεί στο ματς της τρίτης θέσης. Δύσκολη συνθήκη, για μια ομάδα που έθεσε ως μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο στη φετινή διοργάνωση την κατάκτηση του τίτλου και που κάπως έτσι το προπονητικό επιτελείο δικαιολόγησε κάποιες από τις επιλογές που ξένισαν και δυσαρέστησαν τους γάλλους φιλάθλους. C’est la vie!



Fun fact

Ο Rachid Méziane ήταν βοηθός της Valérie Garnier στην Εθνική Γαλλίας. Με την αλλαγή του προπονητικού επιτελείου το 2021 στον πάγκο των Μπλε, μεταπήδησε στο Βέλγιο ως βοηθός του Valéry Demory. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας ανέλαβε ως head-coach των Βελγίδων και λίγους μήνες μετά ήταν αυτός που απέκλεισε τη Γαλλία στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ. Συμβαίνουν και αυτά!

Ιούνιος 2023

Σχόλια