Πρώτο και αήττητο


Το 39ο Ευρωμπάσκετ Γυναικών ανήκει στην ιστορία κι εμείς έχουμε καινούργια, ολοκαίνουργια, πρωταθλήτρια. Βέλγιο!

Και στο τέλος κερδίζουν οι… Βελγίδες!

Για 35μιση αγωνιστικά λεπτά οι Ισπανίδες είχαν φέρει το παιχνίδι στα μέτρα τους. Κέρδισαν τις περισσότερες μάχες στην άμυνα, έβγαλαν εκτός ρυθμού τις Βελγίδες που ήταν σκιά του εαυτού τους (στο α’ ημίχρονο σημείωσαν μόνο 25 πόντους), τις οδήγησαν σε πολλά λάθη (20 συνολικά) και περιόρισαν κατά πολύ το δημιουργικό τους παιχνίδι στο ματς (μόλις 18 ασίστ).

Η Julie Vanloo δεν έβρισκε χώρους για να σουτάρει, η Julie Allemand αδυνατούσε να ανοίξει τον ρυθμό και η Emma Meesseman βρισκόταν σε απόγνωση. Έπρεπε να βγάλουμε τη φωτιά που είχαμε μέσα μας, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω, παραδέχτηκε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου η αρχηγός του Βελγίου. Στον αντίποδα, πέρα από την ψυχωμένη και πάλι άμυνα των Ισπανίδων, τις κρατούσε στο ματς τα μεγάλα σουτ της Queralt Casas (3/3 τρίποντα) και το ποιοτικό παιχνίδι της Raquel Carrera και της Paula Ginzo.

Ώσπου, εμφανίστηκε σε άμυνα και επίθεση η Kyara Linskens. Ήταν παντού: στην άμυνα με τα 3 μπλοκ και τα 15 ριμπάουντ, στην επίθεση με την επιβλητική της παρουσία στη ρακέτα να τελειώνει τις φάσεις, να παίρνει φάουλ κι, όταν δεν μπορούσε, να βάζει τρίποντο. Τελείωσε το ματς με 18 πόντους, αλλά ο σπόρος για τις Βελγίδες είχε φυτευτεί.

Χρειάστηκαν κάποια λάθη στην άμυνα των Ισπανίδων και κάποια άστοχα σουτ, για να πλησιάσει στο σκορ το Βέλγιο και να προσπεράσει (54-55) με τρίποντο της Emma Meesseman στα 4.15 πριν τη λήξη.



Αυτό ήταν. Με καλή άμυνα και σωστή διαχείριση του ματς παρέμειναν μπροστά στο σκορ και πήραν μια πύρρεια νίκη και μαζί το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο στην ιστορία τους. Τελικό σκορ: 58-64.


Όσο για τις Ισπανίδες, έμειναν με το αργυρό μετάλλιο. Φυσικά και δεν τις ικανοποιεί, αφού είναι η πιο winner ομάδα που υπάρχει εκεί έξω, αλλά, πρώτον, έπαιξαν σε έναν ακόμη τελικό, τον τέταρτο την τελευταία δεκαετία, και, δεύτερον, κέρδισαν το 11ο μετάλλιο της ιστορίας τους. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι για δύο χρόνια είχαν βγει εκτός ανταγωνισμού, μετά την απογοητευτική τους εμφάνιση στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και την απουσία τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας, τότε, ναι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι επανήλθαν!



Η στιγμή

Ένα λεπτό πριν το τέλος του γ’ δεκαλέπτου η Ισπανία προηγήθηκε με 10 πόντους (48-38) με δύο εύστοχες βολές της Leonor Rodríguez. Η Allemand μείωσε σχεδόν αμέσως στους 8 με δυναμικό λέι-απ, που επιχείρησε στην καρδιά της ισπανικής ρακέτας. Στη συνέχεια, οι Ισπανίδες μετά από διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ αστόχησαν σε 3-4 σουτ, και ειδικά το ένα, ένα άστοχο και βιαστικό, όπως αποδείχθηκε, τρίποντο της Silvia Domínguez στα 10 δεύτερα, έδωσε στο Βέλγιο την ευκαιρία να αντεπιτεθεί και την Allemand να κερδίσει καλάθι και φάουλ από την Domínguez. Με το γρήγορο αυτό πεντάποντο οι Βελγίδες επέστρεψαν στο ματς. Χρειάστηκαν μόνο 50 δευτερόλεπτα, για να αλλάξει η εξέλιξη του ματς.



Χάλκινες

Όταν δεν έχουν μπροστά τους την Ισπανία ή το Βέλγιο, όλα γίνονται απλά για τις Γαλλίδες. Κέρδισαν τη… Σταχτοπούτα της φετινής διοργάνωσης Ουγγαρία και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο (και όγδοο στη σειρά σε Ευρωμπάσκετ). Η Γαλλία έλεγξε από την αρχή το ματς παίρνοντας το προβάδισμα στο σκορ, οι παίκτριες έβγαλαν στο παρκέ τη γνωστή τους αθλητικότητα πιέζοντας στην άμυνα τις Ουγγαρέζες, είχαν και συμπαθητικά ποσοστά στα σουτ κι έτσι τελείωσαν το τουρνουά με θετικό πρόσημο. Στη Γαλλία πάντως η γκρίνια έχει αρχίσει και η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη.


H Mamignam Toure σημείωσε 20 πόντους έχοντας 6 στα 7 τρίποντα, ενώ διψήφιες ήταν και η Alexia Chartereau (10 π.), η Iliana Rupert (13 π. — ταλαιπωρήθηκε με εξάρθρωση στον ώμο στο ματς του προημιτελικού και έχασε τον ημιτελικό) και η 19χρονη Leila Lacan (10 π.). Στον αντίποδα, από τις Ουγγαρέζες ξεχώρισε και πάλι η Agnes Studer (15 π.), αλλά και η Virag Kiss (21 π.). Αυτή τη φορά οι παίκτριες του Norbert Székely μετρίασαν τα λάθη τους (μόλις 10), αλλά είχαν πολύ κακό ποσοστό στις βολές (61%, 14/23). Τελικό σκορ: 68-82.


Focus

Με τους 61 πόντους της η Sandrine Gruda έφτασε τους 900 στην ιστορία της διοργάνωσης και παρέμεινε στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών, πίσω από τη θρυλική Λετονή Uliana Semjonova (1014) και τη Σέρβα Marija Veger-Demsar (933). 


Αυτό ήταν το όγδοο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίδας και το τελευταίο της. Μας αποχαιρετά, ανήμερα των γενεθλίων της, με έξι μετάλλια (1 χρυσό, 4 ασημένια, 1 χάλκινο), με επιβλητικές εμφανίσεις που την τοποθετούσαν συχνά στις καλύτερες πεντάδες, αλλά και με το θάρρος της γνώμης της. Στις δηλώσεις της στα γαλλικά media μετά το ματς άφησε αιχμές, ειδικά όταν ρωτήθηκε για τις προσαρμογές στην τακτική που έκανε το νέο προπονητικό επιτελείο της ομάδας: Ίσως θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτό off the record. Δεν θέλω να δείξω κανέναν με το δάχτυλο, όταν χάνουμε, χάνουμε όλοι μαζί. Όλοι, όμως, μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, ακόμη και ο προπονητής.



Στην πέμπτη θέση...

Τερμάτισε η Σερβία που νίκησε τη Γερμανία 62-78. Τόσο αδιάφορο ήταν το ματς που η Marina Maljkovic στήθηκε στον πάγκο χωρίς… σήμα κατατεθέν. Ιδού και το πειστήριο:



Εμ Βι Πι

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Η Emma Meesseman έκανε επιβλητικές εμφανίσεις σε αυτό το τουρνουά και άξιζε το βραβείο της πολυτιμότερης παίκτριας όσο καμία άλλη. 21.7 πόντοι, 8.7 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, αλλά κυρίως ένα πολυδιάστατο και πολυφωνικό ρεπερτόριο κινήσεων και τρόπων να είναι αποτελεσματική σε άμυνα και επίθεση. 


Πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με 130 πόντους σε έξι παιχνίδια, πρώτη και στον μέσο όρο, μπροστά από τις δικές μας Μαριέλλα Φασούλα και Αρτέμιδα Σπανού (18.3 αμφότερες).


All-Star-Five

Η Meesseman επιλέχθηκε φυσικά και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τις άλλες δύο Βελγίδες, τις δύο Julie, Allemand και Vanloo. Το κουιντέτο συμπλήρωσαν οι δύο βετεράνες, η Alba Torrens (που με τους 69 πόντους που σημείωσε σε αυτό το τουρνουά, έφτασε τους 681 στο σύνολο και βρίσκεται στην 11η θέση όλων των σκόρερ, ξεπερνώντας ακόμα και την Amaya Valdemoro, τη μέχρι πρότινος καλύτερη σκόρερ της Ισπανίας) και η Sandrine Gruda.



Μια ξεχωριστή απονομή

Το highlight της διοργάνωσης ήταν σίγουρα η τελετή απονομής. Ίσως η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Ατμόσφαιρα, φωτισμοί, βεγγαλικά, παλμός, αλλά και μια επιλογή τραγουδιών μαγική και πέρα για πέρα εύστοχη.


Τα ονόματα των παικτριών που επιλέχθηκαν στην καλύτερη πεντάδα ανακοινώνονταν υπό τους ήχους του Simply The Best της Tina Turner, το εμβληματικό ρεφρέν του οποίου ακούστηκε καθαρά όταν δόθηκε το βραβείο της MVP στη Meesseman. Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στις Βελγίδες νικήτριες έγινε με το Viva la Vida των Coldplay να ακούγεται σε όλη τη διάρκεια, ενώ το κύπελλο σηκώθηκε από τα χέρια της αρχηγού Meesseman με το ρεφρέν του Dream On των Aerosmith. Για να δέσει γλυκά με το μότο της φετινής διοργάνωσης #DareToDream!

Και εις άλλα με υγεία!

Ιούνιος 2023

Σχόλια