Στον μεγάλο τελικό



Ημιτελικούς και αγώνες κατάταξης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε το μενού της προτελευταίας μέρας του Ευρωμπάσκετ. Θρίλερ και εκπλήξεις!

Δρόμος βατός, #2

Δίχως να εντυπωσιάσει, παίζοντας όσο χρειαζόταν αλλά κερδίζοντας πειστικά, η Γαλλία προσπέρασε και το εμπόδιο της Λευκορωσίας και έφτασε πρώτη-πρώτη (και ξεκούραστη) σε έναν ακόμη τελικό Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Η Endi Miyem βρέθηκε σε καλή μέρα και ήταν η μόνη που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων (24 π., 7 ρ.), έχοντας 3/3 τρίποντα – είναι, άλλωστε, η πιο αξιόπιστη παίκτρια της Γαλλίας από το τρίποντο στο τουρνουά, καθώς σουτάρει με 62.5%. Όσο για τη Marine Johannès μπορεί να έμεινε στους 9 πόντους, αλλά γενικά στη διοργάνωση έχει μαζί με τη Sandrine Gruda τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής ανάμεσα στις συμπαίκτριές της και είναι μακράν η καλύτερη πασέρ της ομάδας της με 26 ασίστ (σε 5 παιχνίδια).


Η Λευκορωσία το πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά η Nataliya Trafimava από τις παίκτριές της είδε μόνο την Anastasiya Verameyenka (14 π., 11 ρ.) και την Alex Bentley (23 π.) να τραβάνε επιθετικά, ενώ σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε η Maryia Papova (4 π.). Εκείνο όμως που έλειψε κυρίως από τις Λευκορωσίδες ήταν το καλό ποσοστό στο τρίποντο (τελείωσαν το ματς με 7/24), που σίγουρα θα δημιουργούσε λίγη περισσότερη πίεση στις Γαλλίδες.

Τελικό σκορ: 61-73. Και πέμπτος σερί τελικός για τη Γαλλία. Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά;




Θρίλερ

Ντέρμπι περιμέναμε, θρίλερ μας βρήκε. Και να περιμένουμε με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία των διαιτητών καθώς έλεγχαν το instant replay. Ένα παιδιάστικο λάθος στην επαναφορά από τις Σέρβες έστειλε την μπάλα στα χέρια της Kim Mestdagh που είχε 1.5 δευτερόλεπτο να την πετάξει όπως-όπως προς το καλάθι. Η μπάλα παραδόξως μπήκε, οι Σέρβες πάγωσαν, οι Βελγίδες, ένα κουβάρι, προσεύχονταν και τελικά το καλάθι κρίθηκε, ορθά, εκπρόθεσμο.


Άλλο ένα εκπληκτικό παιχνίδι, από αυτά που κατά κόρον μας χαρίζουν σε αυτή τη διοργάνωση οι Σέρβες. Συνεχίζουν όμως να παίζουν με τη φωτιά. Με το Βέλγιο σούταραν και πάλι με κακό ποσοστό (μόλις 21% στο τρίποντο), ενώ Jelena Brooks και Ana Dabović βρίσκονται επιθετικά σε πολύ άσχημο φεγγάρι. Όμως με την προσήλωσή τους στην άμυνα (κράτησαν την Emma Meesseman στους 8 πόντους – όλους στο β΄ ημίχρονο), την εμπειρία και την εγγενή νοοτροπία νικητή καταφέρνουν και φεύγουν πάντοτε νικήτριες από το γήπεδο. Πάλι κορυφαία για τις Σέρβες ήταν η Sonja Vasić (16π., 8 ρ.), ενώ αυτή τη φορά βοήθησε επιθετικά η Alexandra Crvendakić, η οποία πέτυχε τους 13 από τους 15 συνολικά πόντους της στο α΄ δεκάλεπτο (και μετά η Maljković την άφησε στον πάγκο, προτιμώντας τη Nevena Jovanović στο τελείωμα του ματς).


Julie Allemand, Antonia Delaere, Kim Mestdagh τράβηξαν το σκορ για το Βέλγιο, που φεύγει ηττημένο από έναν ακόμη ημιτελικό (τον δεύτερο μετά το 2017) και θα περιοριστεί ξανά στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου. Κρίμα, γιατί είναι μια πραγματικά καλή ομάδα. Ο τρόπος που οι Βελγίδες κινούν την μπάλα, η ροή που έχουν ώρες-ώρες στο παιχνίδι τους, το σωστό διάβασμα και οι καλές συνεργασίες τους δυσκόλεψαν αρκετά ακόμα κι αυτή τη σκληροτράχηλη άμυνα της Σερβίας και σίγουρα θα δημιουργούσαν πονοκέφαλο στο προπονητικό επιτελείο της Γαλλίας ενόψει του τελικού. Αλλά κέρδισαν οι Σέρβες, από τις οποίες αναμένουμε να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Η Marina Maljković φυσικά δεν παρέλειψε να χρίσει αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον τελικό τη Γαλλία.

Τελικό σκορ: 74-73. Άλλο ένα κλειστό παιχνίδι που λήγει υπέρ των Σέρβων. Θα αντέξουν απέναντι στις Γαλλίδες;




Αποκαθήλωση;

Δύο φορές συνεχόμενες σε Ευρωμπάσκετ είχε να ηττηθεί η Ισπανία από το 2001. Ενώ η τελευταία φορά που απείχε από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το μακρινό 1990. Φέτος συνέβησαν και τα δυο. Και δεύτερο συνεχόμενο ματς έχασαν οι Ισπανίδες και από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 αποκλείστηκαν. Και μπορεί με την πιεστική τους άμυνα να οδήγησαν τις νεαρές Ρωσίδες σε 20 λάθη, αλλά εκτός από το α΄ δεκάλεπτο που έληξε υπέρ τους, όλα τα άλλα τα κέρδισαν οι αντίπαλές τους. Πώς;


Κατ’ αρχάς, με μια εκπληκτική εμφάνιση της Raisa Musina, που πέτυχε 20 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ. Κυρίως, όμως, έβαλε με απαράμιλλη εργατικότητα και αυτοθυσία το κορμί της σε όλες τις φάσεις και βοήθησε την ομάδα της στην άμυνα. Μετά, με την x-factor Nina Glonti, η οποία τέλειωσε το ματς με 11 πόντους και 100% ευστοχία! Επίσης, με το μεστότατο παιχνίδι της Kseniia Levchenko. Για πολλά χρόνια η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα στη θέση του άσσου, γι’ αυτό και είχε καταφύγει στις επιλογές των νατουραλιζέ Becky Hammon και Epiphany Prince, αλλά η μικρόσωμη Levchenko αποδείχθηκε τη φορά αυτή λύρα-εκατό. Έβαλε 15 πόντους, μοιράζοντας 9 ασίστ (κάποιες μάλιστα σε πολύ κρίσιμα σημεία του ματς) και ήταν απόλυτα εύστοχη από τη γραμμή των βολών (10/10), εκεί που κρίθηκε τελικά και το παιχνίδι. Πολύτιμη, τέλος, ήταν και πάλι η παρουσία της Maria Vadeeva. Μπορεί να μην έκανε το καλύτερο της παιχνίδι, καθώς η ισπανική άμυνα ήταν προσαρμοσμένη επάνω της, αλλά παρέμεινε ψύχραιμη, έδειξε εμπιστοσύνη στις συμπαίκτριές της και, ακόμα κι έτσι, σημείωσε ένα ακόμη double-double (14 π., 10 ρ.). Και για να συνοψίσουμε: η Ρωσία σούταρε με 40% στο τρίποντο και σχεδόν 93% στις βολές. Και κάπως έτσι, επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο!

Τελικό σκορ: 74-78. Είναι η αρχή του τέλους για την πιο ταλαντούχα γενιά στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ γυναικών ή θα δούμε μια τελευταία αναλαμπή της στους Αγώνες του Τόκιο;



Το μαύρο άλογο, #2

Το εκτιμήσαμε σωστά! Ήταν το τουρνουά της Βοσνίας. Κερδίζοντας άνετα τη Σουηδία στο παιχνίδι κατάταξης οι Βόσνιες πήραν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αυστραλίας για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι Σουηδές τα... έσπασαν και πάλι από το τρίποντο (5/23) και κάπου εκεί τέλειωσε και το ματς. 34 πόντοι και 19 ριμπάουντ από την κυρία "double-double" της διοργάνωσης, την Jonquel Jones. Απλά, ασταμάτητη! Και 5η θέση ανήκει στη Βοσνία!

Τελικό σκορ: 63-82. Θα αποδειχθούν αρκετά γενναίοι οι εκπρόσωποι Τύπου ώστε να ψηφίσουν την Jones ως την MVP του τουρνουά; Ή το ρεκόρ της Εβίνας Μάλτση από το 2009 θα παραμείνει αλώβητο;



Η γωνιά του προπονητή

The animated coach Crespi!

Ο ένας ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του από τους πάγκους. Η άλλη οδήγησε την ομάδα της στον τελικό, έξι χρόνια μετά τον πρώτο.

Η Μαρίνα και τα μπλουζάκια της!

Ιούνιος 2021

Σχόλια