Στα μπαράζ


Με εξαίρεση ίσως τον αποκλεισμό της Ιταλίας, η φάση των μπαράζ δεν μας επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις και κύλησε μάλλον αναμενόμενα.

Γυρίζει στο σπίτι της

Τεράστια ευκαιρία είχαν μπροστά τους οι Ιταλίδες, αλλά απέναντι στη Σουηδία τα έκαναν όλα λάθος. Ανυπομονησία και βιαστικές επιλογές στην επίθεση (η μόνη που διασώθηκε ήταν η Zandalasini που πήρε όμως πολλές προσπάθειες), αναποτελεσματικότητα και κάκιστη τακτική στην άμυνα. Από την άλλη, η Frida Eldebrink έπαιρνε τα σουτ που ήθελε πετυχαίνοντας 22 πόντους, η αδελφή της Elin μοίραζε συνετά την μπάλα (6 ασίστ), η Kalis Loyd έκανε ένα μεστό παιχνίδι (11 πόντοι, 8 ριμπάουντ), αλλά η αποκάλυψη ήταν η 17χρονη Emma Johansson που, σε 31 λεπτά, πέτυχε 5 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ και, το κυριότερο, έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα για τις Σουηδέζες. Και κάπως έτσι ο Marco Crespi σέρβιρε το κρύο πιάτο της εκδίκησης στους συμπατριώτες του. Τελικό σκορ: 46-64!


Επόμενη αντίπαλος: Η Λευκορωσία. Déjà-vu από τον όμιλο!


Το μαύρο άλογο, #1

Σε ένα Ευρωμπάσκετ Γυναικών πάντα (ή σχεδόν πάντα) θα υπάρχει μία ομάδα που θα μας εκπλήξει και θα διαψεύσει τα προγνωστικά. Δύο φορές στο παρελθόν αυτόν τον ρόλο τον επωμίστηκε η Ελλάδα (2009, 2017), ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση μας εξέπληξε η Μ. Βρετανία. Κι αν θυμηθούμε και άλλα Ευρωμπάσκετ (της περασμένης δεκαετίας, ας πούμε) θα σταθούμε σίγουρα στην Κροατία (2011), τη Σουηδία (2013) και το Μαυροβούνιο (2015).


Φέτος το μαύρο άλογο της διοργάνωσης είναι αναμφισβήτητα η Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Επανήλθε σε τελική φάση μετά από 22 χρόνια και με τρεις, μέχρι στιγμής, νίκες συγκαταλέγεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Το ματς με την Κροατία ήταν πραγματικό ντέρμπι. Οι Κροάτισσες έλεγχαν το ματς για τρία δεκάλεπτα, αλλά στο δ΄ οι Βόσνιες έκαναν την αντεπίθεσή τους και επέδειξαν για ακόμη μια φορά την πνευματική τους ετοιμότητα και την ικανότητά τους να παίρνουν τα παιχνίδια στο τέλος. H Jonquel Jones ολοκλήρωσε το ματς με ένα ακόμα double-double (24 π., 17 ρ.), ενώ πέραν της Nikolina Babić πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της Miljana Dzombeta. Τελικό σκορ: 80-69.


Επόμενη αντίπαλος: Γαλλία. Θα αντέξουν οι Βόσνιες απέναντι στο βάθος και το ροτέισιον της Γαλλίας; Κυρίως, η Jones που θα τεθεί αντιμέτωπη με τις Γαλλίδες ψηλές…


Νέες, ωραίες κι ελπιδοφόρες

Ένα δυνατό α΄ δεκάλεπτο (28-13), στο οποίο οι Ρωσίδες μάζευαν όποια μπάλα έβρισκε στεφάνη σε άμυνα και επίθεση, ήταν αρκετό για να ρυθμίσει την εξέλιξη του ματς. Η Σλοβενία προσπάθησε στο β΄ ημίχρονο, εμφανίστηκε καλύτερη και μείωσε κάπως τη διαφορά σε ριμπάουντ (31 έναντι 41 των Ρωσίδων) και σκορ, αλλά για ακόμη μια διοργάνωση μένει εκτός 8άδας. Η Maria Vadeeva (15 π.), μετά τον στραγγαλισμό που υπέστη στο προηγούμενο ματς από τις Γαλλίδες, αυτή τη φορά βρήκε περισσότερο χώρο δράσης απέναντι στη Shante Evans, αλλά όλη τη διαφορά για τη Ρωσία την έκαναν οι άλλες: Raisa Musina (19 π., 14 ρ.), Elizaveta Komarova (20 π. και 70% ευστοχία στα σουτ εντός πεδιάς) και Aleksandra Shtanko (10 π., 3/5 τρίποντα). Τελικό σκορ: 93-75.


Επόμενη αντίπαλος: Βέλγιο. Αν οι Βελγίδες συνεχίσουν τις μέτριες εμφανίσεις και οι Ρωσίδες σουτάρουν με τα ίδια καλά ποσοστά, η Ρωσία έχει ελπίδες.


Με το βλέμμα στραμμένο μετά

Ίσως το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της φάσης. Οι Ισπανίδες με ατσαλένια άμυνα και υποδειγματική κίνηση της μπάλας στην επίθεση κέρδισαν εύκολα και πεντακάθαρα το Μαυροβούνιο. 19 πόντοι από τη María Conde (με 100% ευστοχία στα σουτ – αν δεν έχανε κι εκείνη τη μία βολή, θα μιλούσαμε για το τέλειο επιθετικά παιχνίδι) και 17 για την Astou Ndour-Fall. Το στατιστικό όμως που αποτυπώνει εναργώς την εικόνα του αγώνα είναι οι 25 ασίστ των Ισπανίδων (έναντι μόλις 9 του Μαυροβουνίου) και τα 20 λάθη των Μαυροβουνίων. Τελικό σκορ: 78-51.


Επόμενη αντίπαλος: Σερβία. Ντέρμπι. Ή αλλιώς, με τα λόγια του Lucas Mondelo: Οι Σέρβες ήρθαν για τον τελευταίο τους χορό και θα πεθάνουν σκοτώνοντας

Θα καταφέρει η Σερβία να απλώσει την πολυπλόκαμη άμυνά της σε όλο το γήπεδο και πώς θα αντιδράσουν στην πίεση οι έμπειρες περιφερειακές παίκτριες της Ισπανίας; Με ποιο ποσοστό στα σουτ θα τελειώσουν το παιχνίδι οι δυο ομάδες; Ποια από τις δύο θα ελέγξει καλύτερα τα ριμπάουντ; Κάποια ερωτήματα για το σημαντικότερο ματς των προημιτελικών.


Τοπ 5


Ιούνιος 2021

Σχόλια