Στην Ευρωλίγκα!



Βρισκόμαστε ήδη στη 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της νέας σεζόν (2022-23) και έφτασε η ώρα για μια πρώτη επισκόπηση όσων έχουν συμβεί μέχρι στιγμής.

 

Στον Α΄ Όμιλο

Μια που στο ακριβώς προηγούμενο ποστ μιλούσαμε για την USK Praha, ας πούμε πως παρά τα επιτεύγματά της στο τσεχικό πρωτάθλημα, στην Ευρωλίγκα δεν διανύει και την καλύτερή της αγωνιστική περίοδο. Έχει ήδη κάνει τρεις ήττες με Polkowice, Fenerbahçe και Valencia (θα μπορούσε να τις έχει αποφύγει σχεδόν όλες), και μπροστά της έχει καναδυό πολύ κρίσιμα ματς, προκειμένου να καπαρώσει τη μία από τις δυο πρώτες θέσεις του ομίλου της και να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ του Μαρτίου (αν και μέχρι τώρα η έδρα της είναι αυτή που την έχει προδώσει και μάλιστα δις). 


Αιτία για την αγωνιστική της αστάθεια είναι ασφαλώς ότι βασικές παίκτριές της αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα ακόμη και τώρα (μέσα Γενάρη) η coach Hejková να μην έχει στη διάθεσή της ένα πλήρες και υγιές ρόστερ. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια το αντιμετώπισαν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, και άλλες ομάδες αυτού του ομίλου, με πιο χαρακτηριστικές τη Fenerbahçe και τη Valencia. Κάτι που το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Polkowice, η οποία κατάφερε να πετύχει σπουδαίες νίκες και με τη Fenerbahçe στην Πολωνία, και με την Praha στην Τσεχία, και με τη Bourges στο Prado.


Ωστόσο, για να επιστρέψουμε στις Τσέχες, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, η USK παραμένει εντός στόχων: βρίσκεται στην 3η θέση του Α' ομίλου πίσω από τη Fenerbahçe (8-2) και την Polkowice (7-3), και ισοβαθμεί με ίδιο αριθμό νικών και ηττών (7-3) με τη Valencia. Τα επόμενα δύο ματς με τις Πολωνές εκτός (η Praha θέλει νίκη με +3 πόντους για να καλύψει την ήττα του α' γύρου και να την προσπεράσει) και τις Τουρκάλες εντός είναι τα πιο απαιτητικά και θα κρίνουν, όπως όλα δείχνουν, την τελική κατάταξη.

Καλά δείγματα γραφής είχε δείξει στην αρχή της σεζόν και η τρίτη ουγγρική ομάδα της Ευρωλίγκας (οι άλλες δύο είναι στον απέναντι όμιλο), η KSC Szekszard. Εκμεταλλευόμενη την ενθουσιώδη έδρα της πέτυχε μια σπουδαία όσο και ανέλπιστη νίκη επί της Fenerbahçe στη 2η αγωνιστική και μάλιστα μετά από δύο ολόκληρες παρατάσεις (103-101)! Ενώ στην πρεμιέρα ζόρισε αρκετά την αποδεκατισμένη εκείνο τον καιρό USK Praha στη Hala Královká (82-71). Αλλά το τελευταίο διάστημα οι Ουγγαρέζες βρίσκονται σε πτωτική πορεία και, έτσι πεσμένες, ετοιμάζονται να κατέβουν στον Πειραιά, για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό που μέχρι στιγμής μετρά δέκα ήττες.


Όσο για τη Virtus Bologna, ξεκίνησε με μπόλικες ελπίδες και καλές προθέσεις (θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι φημολογούνταν μέχρι και το όνομα της Breanna Stewart για την ενίσχυση του ρόστερ, μαζί με εκείνο του Miguel Méndez στον πάγκο, τελικά όμως το μπάτζετ της ομάδας μαζεύτηκε τουλάχιστον για φέτος), παρουσιάζεται, ωστόσο, εξαιρετικά ασταθής στα παιχνίδια της. Στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Valencia (αρχές Γενάρη) οι Ιταλίδες μάς πρόσφεραν ένα δωρεάν σεμινάριο για τους δέκα διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να χαρίσεις ένα κατάδικό σου παιχνίδι στις αντίπαλες (73-75) και είναι αλήθεια ότι έχουν χάσει αρκετές φορές φέτος στο τέλος των ματς και με μικρές διαφορές. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη αγωνιστική (τη 10η), κατάφεραν να βάλουν τρικλοποδιά στην πορεία της Polkowice προς τη 2η θέση, δείχνοντας ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο στο ματς. Έτυχε ή πέτυχε; Θα δείξει...


Στον Β΄ Όμιλο

Όπου γίνεται ο κακός... χαμούλης! Sopron (7-3), Schio (7-3), Mersin (6-4) και DVTK (6-4), με την καυτή έδρα, βρίσκονται στην πρώτη τετράδα, ενώ Girona (6-4) και Avenida (5-5) ακολουθούν στις επόμενες δύο θέσεις. Πιο αδύναμες παρουσιάζονται η Landes και η βελγική Mechelen, οι οποίες όμως ενίοτε μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές και να κάνουν τη ζημιά.


Στην παρούσα συγκυρία, πάντως, με εξαίρεση τη Mersin και το α λα WNBA ρόστερ της (όπως βέβαια και τον νεόκοπο προπονητή της — περισσότερα παρακάτω), όλες οι άλλες ομάδες μοιάζουν ικανές να κερδίσουν και να χάσουν από οποιαδήποτε άλλη, ανάλογα με τη μέρα στην οποία θα βρεθούν. Συνεπώς, η τελική κατάταξη σε αυτόν τον όμιλο παραμένει, τέσσερις στροφές από το τέλος, μια ανοιχτή διαδικασία. Και τα τελικά σταυρώματα, επίσης, με τις απέναντι.


Αλλαγή κανονισμού

Πέρασε στα ψηλά και πολλοί ακόμα μπερδεύονται, αλλά φέτος ο κανονισμός της διοργάνωσης έχει αλλάξει. Έτσι οι 5ες και 6ες ομάδες των ομίλων δεν θα συνεχίσουν με την ολοκλήρωση της regular season στο Γιούροκαπ, το οποίο πορεύεται πλέον μόνο του, ωραίο και ανεξάρτητο. Με άλλα λόγια, για τις μισές ομάδες της Ευρωλίγκας το ταξίδι φτάνει στο τέλος του με το πέρας της κανονικής περιόδου.


Αρνητική εικόνα #1

Η αρνητική έκπληξη της σεζόν μέχρι τώρα είναι ασφαλώς η Perfumerías Avenida (3η θέση πέρσι, φιναλίστ πρόπερσι) που μετρά ήδη 5 ήττες, με τις τέσσερις από αυτές να έχουν έρθει απανωτά τις τελευταίες ισάριθμες αγωνιστικές. Μάλιστα η ήττα από τη Landes στο François Mitterrand την 9η αγωνιστική (71-64, έπειτα από παράταση) ξεχείλισε το ποτήρι στην πλευρά των Ισπανών και οδήγησε στην παραίτηση του Roberto Íñiguez από τον πάγκο των Σαλμαντίνων.

Ο καπετάνιος εγκαταλείπει το καράβι, γράφτηκε στα ισπανικά social media, η αλήθεια είναι όμως ότι ο Καπιτάν πήδηξε σε άλλο καράβι, τουρκικό αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στην αστεράτη φρεγάτα της Mersin. Έτσι είχαμε το εξής παράδοξο: την 9η αγωνιστική ο Ισπανός έχανε με την Avenida στη Λάνδη· τη 10η, ωστόσο, κέρδιζε με τη Mersin τη... Λάνδη!



Αρνητική εικόνα #2

Στο μηδέν παραμένει ο Ολυμπιακός στον Α' Όμιλο έχοντας γνωρίσει δέκα ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Αλλά η αρνητική εικόνα δεν είναι αυτή. Δεν είναι καν το ανέμπνευστο και εντελώς προβλέψιμο μπάσκετ που παρουσιάζει, ένα παιχνίδι που τα περιμένει όλα από τη Megan Gustafson, με τις Ελληνίδες να είναι γενικά σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι (με εξαίρεση την Εβίνα Σταμάτη που διανύει ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας της). Δεν είναι ούτε και το ότι εκτοπίστηκε σιωπηρά από τον πάγκο ο Λετονός Mārtiņš Zībarts και τη θέση του πήρε, επίσης σιωπηρά, ο βοηθός του Θάνος Νίκλας (αν και σε αυτή την περίπτωση τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε ο εντός έδρας αποκλεισμός από το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου και η ήττα από τον Παναθηναϊκό).


Πάνω και πριν από όλα, η αρνητική εικόνα στην οποία αναφέρομαι, έγκειται στο θέαμα που βγαίνει από τις κάμερες του ΣΕΦ κάθε δύο Τετάρτες σχεδόν. Ένα άδειο, πανέρημο και αχανές γήπεδο, με καμιά 50αριά γραφικούς στα πεδινά που γιουχάρουν αντίπαλες και διαιτητές. Και να σκεφτεί κανείς ότι στη 10η αγωνιστική βρέθηκε στο ΣΕΦ η Fenerbahçe με τις σούπερ σταρ της. Ε, λοιπόν, τη μέρα αυτή η προσέλευση του κόσμου παίζει να ήταν η μικρότερη της φετινής σεζόν! Ξέχασα όμως: η ΕΟΚ είχε προγραμματίσει την ίδια μέρα και ώρα εμβόλιμη αγωνιστική στην Α1.


Οι δικές μας

Για τις δύο Ελληνίδες που απέμειναν στη διοργάνωση, τη Μαριέλλα Φασούλα της Avenida και την Αρτέμιδα Σπανού της Polkowice (η Ελεάννα Χριστινάκη επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αφού το συμβόλαιό της με τη Valencia έληξε στα τέλη του 2022), θα γράψω περισσότερα στην τελική μου καθιερωμένη ανασκόπηση. Για την ώρα περιορίζομαι στο ότι αποτελούν και οι δυο βασικά γρανάζια των ομάδων τους και κάνουν, συχνά-πυκνά, εξαιρετικές εμφανίσεις. Είναι, με δυο λόγια, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή ως μπάσκετ γυναικών και το μόνο άξιο αναφοράς εξαγώγιμο «προϊόν» μας. Χρειαζόμαστε, όμως, κι άλλες...

Γενάρης 2023

Σχόλια