Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #10


Στην καθιερωμένη στήλη αυτού του ιστολογίου επιχειρούμε τη γύρα μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που σιγά-σιγά ρίχνουν την αυλαία τους για το 2022.

Ιταλία

Μετά την περσινή παρένθεση, η Schio επανέκτησε τα πρωτεία της στη Lega Basket Femminile. Έφτασε πρώτη φέτος και αήττητη μέχρι τα ημιτελικά, όπου υπέστη μια απρόσμενη εντός έδρας ήττα από τη Ragusa στο πρώτο ματς της σειράς, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση κερδίζοντας τελικά τη σειρά με 2-1.

Στον τελικό τέθηκε αντιμέτωπη με την ανερχόμενη Virtus Bologna που έκανε την έκπληξη και απέκλεισε τη Venezia (2-1). Κι ενώ η Schio είχε κερδίσει καθαρά τα δύο πρώτα παιχνίδια των τελικών κι έλεγχε το τρίτο, προηγούμενη στις αρχές του δ΄ δεκαλέπτου με 11 πόντους (53-64), απανωτά τρίποντα από την Ivana Dojkic κι ένα σπουδαίο κλέψιμο της Cecilia Zandalasini έφεραν το ματς… τούμπα (72-71).


Στην τελευταία επίθεση η Sandrine Gruda (Schio) αστόχησε στο λέι-απ και κάπως έτσι η σειρά οδηγήθηκε στο τέταρτο παιχνίδι. Το οποίο ήταν και το τελευταίο, αφού οι παίκτριες της Schio κλείδωσαν τις… αυτοκτονικές τους τάσεις στα αποδυτήρια, μπήκαν από την αρχή μπροστά στο σκορ και δεν κοίταξαν στιγμή πίσω τους (69-84).

Τρεις νίκες λοιπόν στη σειρά των τελικών, αλλά και τρεις τίτλοι για τη φετινή Schio, αφού πέραν του πρωταθλήματος πήρε και το Coppa Italia (από τη Bologna και πάλι), όπως και το Super Cup (στην αρχή της σεζόν) από τη Venezia. Τριπλός θρίαμβος και για τη Λετονή Kitija Laksa, που αναδείχθηκε ως η MVP και στις τρεις διοργανώσεις. Και φυσικά τριπλή επιτυχία και για το ελληνικό προπονητικό ντουέτο, τον coach Τζώρτζη Δικαιουλάκο και τον βοηθό του Πέτρο Πρέκα, που οδήγησαν με ασφάλεια και πολύ πειστικά τη Schio στον ενδέκατο τίτλο της ιστορίας της. Undici…


Bonus

Η Ιταλία και πιο συγκεκριμένα η Dinamo Sassari ήταν ο τελευταίος σταθμός της Αγγελικής Βιντσιλαίου για φέτος. Ξεκίνησε τη χρονιά στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, αρκετά ελπιδοφόρα μάλιστα, αν κρίνουμε από τους 20 της πόντους σε 25 λεπτά στο πρώτο ματς των Πρασίνων στο Γιούροκαπ απέναντι στην Polkowice, αλλά η Βιντσιλαίου είδε τον χρόνο συμμετοχής της να ψαλιδίζεται αισθητά από την Ελένη Καπογιάννη, οπότε και αποφάσισε στα μέσα Δεκεμβρίου να πάρει των… ομματιών της και να μεταπηδήσει στην τουρκική Elazig. Εκεί πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής (γύρω στα 30 λεπτά κατά μέσο όρο) έχοντας συμπαθητική παρουσία (11.6 π., 4.4 ρ., 3.4 ασ., 2.1 κλεψ.) στο τουρκικό πρωτάθλημα, μέχρι που τον Απρίλιο βρέθηκε στην Ιταλία.


Η Sassari κατετάγη 10η στο ιταλικό πρωτάθλημα και βρέθηκε να παίζει στα πλέι-ουτ για την παραμονή της στη λίγκα, ωστόσο δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα χάρη κυρίως στη δεσποτική σχεδόν παρουσία της Αμερικανίδας Jessica Shepard (παίκτρια των Minnesota Lynx στο WNBA) που σημείωνε το ένα νταμπλ μετά το άλλο. Χαρακτηριστικότερο όλων εκείνο με τους 44 πόντους και τα 16 ριμπάουντ στο πρώτο ματς των πλέι άουτ απέναντι στη Libertas Moncalieri.



Ισπανία

8 πρωταθλήματα. 10 Κύπελλα. 9 Σούπερ Καπ. Στην Ισπανία, η Perfumerías Avenida. Που φέτος τα πήρε όλα, μαζί και το χάλκινο της Ευρωλίγκας.


Μόνο δύο έκανε ήττες φέτος η αρμάδα του Roberto Íñiguez στη LFEndesa, και τις δυο από τη Girona, αλλά στους ημιτελικούς η Valencia φρόντισε να την απαλλάξει από τον κακό της δαίμονα, αφού απέκλεισε τις Ζιρονέζες που βρέθηκαν εκτός τελικού και πάλι, όπως και πέρσι. Στη σειρά των τελικών, λοιπόν, η Avenida μπορεί να μην είχε εύκολο έργο απέναντι στη Valencia αλλά τελικά κέρδισε καθαρά με 2-0 (καμία σχέση με το περσινό θρίλερ) και πανηγύρισε τον τρίτο της τίτλο για φέτος. Ας σημειώσουμε απλώς ότι τον δεύτερο τελικό στη Fonteta παρακολούθησαν 6000 φίλαθλοι!

MVP των τελικών αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Kahleah Copper, η οποία μπορεί πλέον να τοποθετήσει ένα ακόμη βραβείο δίπλα στα άλλα που κέρδισε μέσα στη χρονιά: εκείνο της MVP στους τελικούς του WNBA, όπως και τον τίτλο με τις Chicago Sky, και το άλλο, της MVP της regular season στην Ευρωλίγκα.

Όσο για τη Μαριέλλα Φασούλα η θητεία της στην Ισπανία τα τελευταία δύο χρόνια μόνο ανοδική πορεία σημειώνει. Από την Cázeres των τελευταίων θέσεων της βαθμολογίας στη μεσαία Tenerife πέρσι και από εκεί στην πρωταθλήτρια Avenida φέτος. Ηχηρή βελτίωση, που δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στους στόχους και τα επιτεύγματα των ομάδων αλλά και στο ίδιο το παιχνίδι της ελληνίδας σέντερ που θα πρέπει πλέον, δικαιωματικά, να θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη και η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του ελληνικού μπάσκετ γυναικών που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό.


Και για να μην ξεχνιόμαστε, την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα θα παίξουν σίγουρα η Avenida και η Valencia, ενώ η Girona θα περάσει πρώτα από τα προκριματικά. Αν και με τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων καθόλου απίθανο η FIBA να δώσει στην Ισπανία τρεις θέσεις στους ομίλους.


Bonus

Η επιστροφή στα παρκέ της Ελεάννας Χριστινάκη. Σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τα πατήματά της και να ξεπεράσει διά παντός τους τραυματισμούς που την κράτησαν πίσω, υπέγραψε στις αρχές Γενάρη στην Araski, με την οποία αγωνίστηκε σε 12 ματς. Έπαιξε περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο με όχι και τόσο καλά νούμερα, αλλά το σημαντικό στην περίπτωσή της είναι ότι επέστρεψε υγιής. Τα άλλα θα έρθουν…



Τουρκία

Καρδιοχτύπησε μόνο στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών απέναντι στη Nesibe Aydin, όταν χρειάστηκε να κάνει ένα επιμέρους 30-16 στο δ΄ δεκάλεπτο για να πάρει τη νίκη. Κατά τα άλλα, η κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου στην KBSL για τη Fenerbahçe εξελίχθηκε σε εύκολη υπόθεση. Επικράτησε άνετα με 3-0 της CBK Mersin, η οποία μετά το Γιούροκαπ έμεινε με τις μισές της ξένες, ενώ στη σειρά των τελικών έπαιξε μόνο με τη Shavonte Zellous (Αμερικανίδα με βοσνιακό διαβατήριο) και τη Σλοβένα Nika Baric.


MVP των τελικών αναδείχθηκε η Γερμανίδα Satou Sabally που είχε μια γεμάτη και παραγωγική χρονιά στο τουρκικό πρωτάθλημα με 15.5 π. και 6 ρ. ανά μέσο όρο.

Στο Κύπελλο Τουρκίας πάντως, στα τέλη του Μάρτη, ήταν η CBK Mersin που χαμογέλασε, αφού νίκησε τη Fenerbahçe με 71-58. Αλλά τότε η Mersin ήταν μια άλλη ομάδα.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία ενόψει της επόμενης σεζόν: Ήδη από φέτος οι Τούρκοι περιόρισαν τον αριθμό των ξένων παικτριών στις τέσσερις για κάθε ομάδα. Από του χρόνου ανακοινώθηκε ότι θα τις μειώσουν έτι περαιτέρω, στις τρεις…


Μεγάλη Βρετανία

Πρωταθλήτριες, αλλά και νταμπλούχες (αφού πήραν και το Κύπελλο), αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι London Lions, που στον ένα και μοναδικό τελικό της WBBL κέρδισαν εύκολα (70-45) τις Sevenoaks Suns. Ο τελικός διεξήχθη στην Ο2 Arena του Λονδίνου και τον παρακολούθησαν… 10.928 φίλαθλοι! Και φυσικά μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο από το BBC Sports!


Η ομάδα του Mark Clark, γνωστότερου σε μας ως η φωνή της FIBA που περιέγραψε πολλά παιχνίδια της εθνικής μας ομάδας σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, δεν είχε εμφανώς αντίπαλο φέτος στην Αγγλία, γι’ αυτό και ολοκλήρωσε τη χρονιά αήττητη. Πέρα όμως από το νταμπλ, εκείνο που θα θυμούνται οι λιονταρίνες του Λονδίνου είναι το παιχνίδι στο Crystal Palace απέναντι στη Bourges (65-64) για τη φάση των 32 του Γιούροκαπ, όταν και νίκησαν με 65-64!

Ειδική μνεία οφείλουμε στη Jo Leedham-Warner, που επέστρεψε φέτος στην ενεργό δράση μετά την εγκυμοσύνη της για λογαριασμό των Lions για μία τελευταία παράσταση. Αλλά και στην έτερη φωνή της FIBA, την Azania Stewart, που κι αυτή βγήκε από τη… ναφθαλίνη για να βοηθήσει με την εμπειρία της την προσπάθεια των Άγγλων να μπουν στον ευρωπαϊκό χάρτη του μπάσκετ γυναικών και σε συλλογικό επίπεδο.



Αλλού στα γρήγορα

ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ… Αφού έσπασε το πλεονέκτημα έδρας που είχε η περσινή κάτοχος του τίτλου Luleå, νέα πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Norrköping που επικράτησε στη σειρά των τελικών με 1-3. H A3 Basket Umeå της Βασιλικής Λούκα τερμάτισε στην 4η θέση, με την ελληνίδα σέντερ να τελειώνει τη χρονιά με 10.4 πόντους και 5.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 26 περίπου λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Όσο για τη Helsinborg του Θάνου Νίκλα ολοκλήρωσε τη σεζόν στη 12η θέση της γενικής κατάταξης με 9 νίκες και 17 ήττες. Ο Νίκλας πάντως δεν θα συνεχίσει στη Σουηδία.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ… Τα πρωτεία της διατήρησε από πέρσι η Freiburg, που επικράτησε της Rheinland Lions. Χρειάστηκε όμως και αυτή να παίξει στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας, αφού δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την πρωτιά της κανονικής περιόδου. Όσο για τις Ελληνίδες της λίγκας: Η Halle της Κατερίνας Χατζηδάκη κατετάγη 10η στη γενική βαθμολογία με 10 νίκες και 14 ήττες. Ενώ η Düsseldorf της Ευγενίας Κολλάτου τερμάτισε στη 13η θέση με 4 νίκες και 22 ήττες και δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό.


ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ… Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Falcon, που κέρδισε στον τελικό τη Sisu με 3-0. Όσο για την Amager της Ελένης Καφαντάρη που ξεκίνησε τη χρονιά με προσδοκίες ακόμη και για τον τίτλο, ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο στη 2η θέση, ωστόσο στα ημιτελικά απέναντι στη Sisu (την προηγούμενη ομάδα της Καφαντάρη) τα... θαλάσσωσε χάνοντας τη σειρά με 2-1 και μαζί την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στον τελικό.

Μάιος 2022

Σχόλια