Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #8


Στην καθιερωμένη στήλη αυτού του ιστολογίου επιχειρούμε τη γύρα μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που σιγά-σιγά ρίχνουν την αυλαία τους για φέτος.

Πολωνία

Έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον στην Basket Liga Kobiet, όπου φέτος είχαμε αλλαγή σκυτάλης στην τελική νικήτρια. Η Polkowice ζορίστηκε τόσο από την Arka Gdynia στο Κύπελλο όσο και από τη Lublin στο πρωτάθλημα, ωστόσο κατάφερε να επικρατήσει και στις δύο αυτές διοργανώσεις και να στεφθεί άξια νταμπλούχος Πολωνίας. Αν προσθέσουμε και την κατάκτηση του Super Cup στην αρχή της χρονιάς, τότε μιλάμε για μια πλήρως επιτυχημένη σεζόν με κορωνίδα φυσικά τη δικαιωματική επιστροφή της ομάδας στα σαλόνια της επόμενης Ευρωλίγκας Γυναικών.


MVP των τελικών αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Erica Wheeler, που αποκτήθηκε στα μέσα περίπου της χρονιάς, ενώ η Άρτεμις Σπανού αποτέλεσε βασικότατο μέλος της ομάδας, έχοντας μεστή παρουσία σε άμυνα κι επίθεση. Νέο, λοιπόν, νταμπλ για τη Σπανού και δεύτερο συνεχόμενο, μετά το περσινό που είχε κερδίσει με την Arka Gdynia.

Στην τρίτη θέση του πολωνικού πρωταθλήματος έμεινε η Gdynia, στην οποία αγωνίστηκε από τον Γενάρη και μετά η Πηνελόπη Παυλοπούλου. Αφού βρήκε τα πατήματά της και κυρίως την αυτοπεποίθησή της στον ΠΑΟΚ, ειδικά μετά την περσινή της προβληματική χρονιά στη Ρουμανία, η Παυλοπούλου μεταπήδησε στην Πολωνία κι έδειξε ότι μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την Gdynia έπαιξε σε 16 ματς πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου, είχε 25 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, γύρω στο 40% στα σουτ εντός πεδιάς και κυρίως 5.5 ασίστ ανά μέσο όρο (σε 4 μάλιστα παιχνίδια τελείωσε με διψήφιο αριθμό στις τελικές πάσες). Εξίσου καλά ήταν τα νούμερά της και στα 4 ματς που έπαιξε στην Ευρωλίγκα, με ίσως πιο ενδιαφέρον στατιστικό τις 8.5 ασίστ που μοίρασε κατά μέσο όρο (10 με τη Girona, 11 με τη Fenerbahçe, 8 με τη Landes). Την καλή της αυτή απόδοση την έχει εξαργυρώσει ήδη με την παραμονή της στην ομάδα και την επόμενη χρονιά, με προπονήτρια πάντα τη Jelena Skerović.



Τσεχία

Καμία αλλαγή στην κορυφή της ŽBL, αφού η USK Praha για άλλη μια χρονιά δεν είχε αντίπαλο και απέναντι στη φιναλίστ Žabiny Brno κατέκτησε εύκολα και πεντακάθαρα ένα ακόμη πρωτάθλημα, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισαν διάφορες παίκτριές της.


Κι αφού αγωνιστικά το τσεχικό πρωτάθλημα στερείται ουσιαστικού ενδιαφέροντος, ας σταθούμε στους αριθμούς: 16ος συνολικά τίτλος για την Praha, 12ος συνεχόμενος, αλλά και 245 σερί νίκες από το 2013 και δώθε. 10ος τίτλος με την USK και 30ός (25 εθνικά πρωταθλήματα και 5 Ευρωλίγκες) στην πολυετή καριέρα της και για τη Natália Hejková, η οποία παραδέχθηκε ότι θα συνεχίσει ως head-coach και την επόμενη σεζόν. Κι αν δεν καταφέρει ούτε του χρόνου να κερδίσει ακόμη μία Ευρωλίγκα, πιθανότατα θα καταρρίψει με την Praha εκείνο το εκπληκτικό σερί των 256 νικών της Brno που κρατά από το 2007. Τι απομένει; 12 μόλις παιχνίδια, πρωτίστως όμως... υγεία!

MVP των τελικών αναδείχθηκε —παρά τη σπασμένη μύτη— η Teja Oblak.


Ουγγαρία

Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και τις μεστές εμφανίσεις της στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, η Sopron εξασφάλισε κι έναν ακόμη τίτλο στο ουγγρικό πρωτάθλημα, τον 7ο συνεχόμενο από το 2015. Όχι δίχως απώλειες, ωστόσο, καθώς η ομάδα του Dávid Gáspár γνώρισε δύο ήττες μέσα στη χρονιά, τη μία από την UNI Györ τον Ιανουάριο στη regular season και την άλλη από τη Miskolc τον Απρίλιο στα ημιτελικά.


Στους τελικούς, ωστόσο, απέναντι στην ευρωλιγκάτη για φέτος Szekszárd η Sopron δεν λάθεψε, τελείωσε τη σειρά με 3-0, αν και οι αντίπαλες εμφανίστηκαν ανταγωνιστικές (ειδικά στα δύο πρώτα ματς) και πίεσαν αρκετά τις πρωταθλήτριες Ευρώπης. Σημαντική είναι η είδηση της απώλειας της πανύψηλης Bernadett Határ, που τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο (ρήξη χιαστών) και υπολογίζεται να μείνει εκτός γηπέδων για ένα δεκάμηνο περίπου.

Πάντως, αν μία ομάδα ζόρισε τη Sopron φέτος επί ουγγρικού εδάφους αυτή ήταν αναμφισβήτητα η Miskolc, η οποία θριάμβευσε στο φάιναλ έιτ του Κυπέλλου Ουγγαρίας, κερδίζοντας έπειτα από παράταση στον τελικό με 75-78.


Πρωταγωνίστρια σε εκείνο το ματς η γνώριμή μας, από το πέρασμά της από την ελληνική Α1, Μαυροβούνια Milica Jovanovic που σημείωσε νταμπλ-νταμπλ για τη Miskolc με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ και φυσικά πήρε το βραβείο της MVP.

Απρίλιος 2022

Σχόλια