Σίγησε την έδρα


Η Sopron. Tην κατάμεστη Ülker Arena της Κωνσταντινούπολης.

Θρίαμβος

Βρέθηκαν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παρατάχθηκαν χωρίς ελλείψεις και τραυματισμούς. Άντεξαν στην πίεση των 9500 (και βάλε) φωνακλάδων οπαδών. Επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό. Έπαιξαν γερή και ψυχωμένη άμυνα. Ακολούθησαν το προπονητικό πλάνο. Έβαλαν σπουδαία καλάθια.


Να τι χρειάστηκε να κάνουν για 80 αγωνιστικά λεπτά, σε ημιτελικό (69-74) και τελικό (60-55), οι παίκτριες της ουγγρικής Sopron. Και κάπως έτσι στέφθηκαν άξιες πρωταθλήτριες Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στον δεύτερο μόλις τελικό τους μετά το 2018.



Focus

Η εμφάνιση της Jelena Brooks στον ημιτελικό με την Perfumerías Avenida (27 π.) ήταν καταλυτική κι έστειλε κατ’ ουσίαν τη Sopron στον τελικό. Η οργανωτική ικανότητα της Briann January με τα μόλις 4 λάθη σε 69 αγωνιστικά λεπτά χάρισαν στην ομάδα της την απαραίτητη συνοχή και ηρεμία σε ένα καυτό γήπεδο. Το φόβητρο της πανύψηλης (208 εκατοστών) Bernadett Határ εμφανιζόταν σταθερά στις αμυντικές περιστροφές. Και φυσικά η αεικίνητη Gabby Williams, με το ενεργητικότατο παιχνίδι της σε άμυνα και επίθεση, κέρδισε τον τίτλο της MVP του φάιναλ φορ.


Αλλά, πέρα από κάθε άλλο, η επιτυχία της Sopron αντανακλάται στο πρόσωπο της 37χρονης αρχηγού Zsófia Fegyverneky. Παίζοντας για όλη της την καριέρα στην Ουγγαρία, ούτε που πίστευε ποτέ ότι θα έφτανε στο σημείο να κατακτήσει με ομάδα της χώρας της έναν τίτλο Ευρωλίγκας. Και νά που τα κατάφερε! Της πήρε απλώς 18 χρόνια!


Χαμένη και πάλι

Ήταν ο τέταρτος τελικός την τελευταία δεκαετία. Παντού και με κάθε τρόπο. Στην Τουρκία ή εκτός. Με διαφορετικά ρόστερ και προπονητές. Με περισσότερα ή λιγότερα χρήματα. Σε φάιναλ φορ ή φάιναλ έιτ. Με ή χωρίς ρωσικές ομάδες. Τελικά, όμως, για τη Fenerbahçe τίποτα δεν είναι αρκετό.


Πέρασε δύσκολα από τον ημιτελικό (74-83), καθώς χρειάστηκε στο δ΄ δεκάλεπτο τα απανωτά τρίποντα της Amanda Zahui B και τον τραυματισμό της María Conde για να κάμψει την αντίσταση της USK Praha· απέφυγε την πιο γεμάτη στο ρόστερ Avenida στον τελικό· κι, ενώ όλοι περίμεναν ότι φέτος θα γράπωνε την ευκαιρία απέναντι σε μια αντίπαλο που είχε κερδίσει, δις μάλιστα, στη διάρκεια της regular season, έπαθε… κοκομπλόκο! Η Fenerbahçe σημείωσε μόνο 55 πόντους (αρνητικό ρεκόρ για φέτος), σουτάροντας με τραγικά ποσοστά και πλήρωσε ουσιαστικά το ανοικονόμητο και άκρως ατομικό παιχνίδι ορισμένων παικτριών της. Αποτέλεσμα; Once a loser, always a loser, για την πιο ψυχαναγκαστική περίπτωση ομάδας στην ιστορία της Ευρωλίγκας Γυναικών.


Focus

Στις δύο wingwomen της ομάδας. H Kayla McBride και η Alina Iagupova ήταν οι αρνητικές πρωταγωνίστριες της Fenerbahçe. Δεν κινήθηκαν μόνο σε χαμηλά για την κλάση τους επίπεδα, αλλά σούταραν γενικώς στον… γάμο του Καραγκιόζη. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το κοινό τους ποσοστό στα τρίποντα. 0/4 η McBride, 0/10 η Iagupova. Σύνολο οι δυο τους 0/14 στον τελικό, την ώρα που η ομάδα τους τελείωσε το παιχνίδι με 5/26 (19%) από τη γραμμή των 6,75. Άουτς!


Φυσικά από το κάζο δεν γλίτωσε ούτε ο Victor Lapeña, ο οποίος πρόλαβε ήδη να δει την πόρτα της εξόδου (πέρσι πάντως είχε υπογράψει επέκταση συμβολαίου για τρία χρόνια). Και, μολονότι κυκλοφόρησε έντονα η φήμη για πρόταση στον Τζώρτζη Δικαιουλάκο να αναλάβει για τρίτη φορά το προπονητικό πόστο, τελικά ως νέα προπονήτρια της Fenerbahçe ανακοινώθηκε η Marina Maljković.


Χαρούμενες χάλκινες

Λένε ότι είναι ο πιο άχαρος αγώνας της χρονιάς, αλλά ποιος δεν θέλει να ολοκληρώσει ένα φάιναλ φορ με νίκη; Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Perfumerías Avenida, της ομάδας που πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Φέτος τον δρόμο προς το παιχνίδι της κούπας τον έκοψε η φορμαρισμένη Sopron και… η Jelena Brooks.

Αλλά στον μικρό τελικό η αντίσταση της USK Praha κράτησε μόνο για ένα ημίχρονο. Με περισσότερες επιλογές από τον πάγκο και μεγαλύτερη φρεσκάδα στα πόδια η Avenida έκανε ένα εξαιρετικό γ΄ δεκάλεπτο (22-9 ήταν το επιμέρους σκορ υπέρ των Ισπανίδων) και κέρδισε καθαρά την κατάκοπη κι εξουθενωμένη Praha (71-59).



Focus

Στην πρώτη της συμμετοχή στην Ευρωλίγκα Γυναικών η Μαριέλλα Φασούλα έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που κατακτά ένα μετάλλιο στη διοργάνωση — ας είναι και το χάλκινο (η 3η θέση του Σπόρτιγκ το 1991 ανήκει στην προϊστορία του θεσμού και καλό είναι να παραμείνει εκεί). Ξεπέρασε έτσι την Εβίνα Μάλτση που το 2007 με τη Bourges έφτασε μέχρι την 4η θέση. Η Φασούλα έπαιξε σχεδόν 20 λεπτά στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας 4 πόντους στον ημιτελικό με τη Sopron και 2 στον μικρό τελικό με τη USK Praha.



Εκτός βάθρου

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τελευταίο παιχνίδι η Natália Hejková παραδέχθηκε πως εκτός από την πνευματική ετοιμότητα και το αγωνιστικό πλάνο σε ένα φάιναλ φορ χρειάζεται και λίγη τύχη. Αυτή όμως έλειψε από την USK Praha.

Η πολύπειρη coach έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με μείον 2,5 παίκτριες στη διάθεσή της (την Hanusová που δεν ταξίδεψε, την Bálintová που ταξίδεψε αλλά δεν έπαιξε και την ανέτοιμη ακόμα από τον τραυματισμό της Stanković). Είδε στο πιο κρίσιμο σημείο του ημιτελικού με τη Fenerbahçe τη María Conde να αποχωρεί με πρόβλημα στον ώμο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχασε στο α΄ δεκάλεπτο του παιχνιδιού με την Avenida από χτύπημα στο πρόσωπο και την Teja Oblak, το μοναδικό point guard που της είχε απομείνει. Η Oblak επέστρεψε τελικά στο ματς, αλλά το δεκάλεπτο σχεδόν που καθηλώθηκε στον πάγκο ήταν αρκετό για τη ζημιά. Χωρίς άλλες επιλογές οι παίκτριες της Hejková εξουθενώθηκαν από το περιορισμένο ροτέισιον και δεν είχαν την απαιτούμενη ενέργεια να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα ματς.


Παρ’ όλα αυτά, και σε αυτό το φάιναλ φορ η USK Praha απέδειξε πώς το σύγχρονο up-tempo παιχνίδι της μπορεί να κάνει το μπάσκετ γυναικών να φαντάζει ελκυστικό στα μάτια του μέσου θεατή (το β΄ δεκάλεπτο του ημιτελικού είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα). Αναμφισβήτητα, όμως, η ομάδα από την Πράγα πληγώνεται από την… ξηρασία στην παραγωγή νέων παικτριών που πλήττει εδώ και περίπου μια δεκαετία το τσεχικό μπάσκετ γυναικών. Πολύ πιο απλά: μια Voráčková δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Και δυστυχώς για τους Τσέχους δεν διαφαίνεται αλλαγή εποχής στον ορίζοντα…


Focus

Στη στατιστική. Γιατί μπορεί η USK Praha να έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με δύο ήττες, αλλά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον αριθμό των ριμπάουντ που μάζεψε σε αυτό το φάιναλ φορ. 39 ριμπάουντ στον ημιτελικό (έναντι 30 της Fenerbahçe) και 51 στο ματς του χάλκινου μεταλλίου (έναντι 30 της Avenida). 19 επιθετικά στο πρώτο παιχνίδι, 24 στο δεύτερο! Από την άλλη, εκείνο το 1/13 (7.7 %) του ημιτελικού στα τρίποντα δεν καταπίνεται με τίποτα…

Απρίλιος 2022

Σχόλια