Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2023


Σχηματίστηκαν, ύστερα από την καθιερωμένη κλήρωση, οι όμιλοι της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2023, που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία και το Ισραήλ. 38 εθνικές ομάδες, 10 προκριματικοί όμιλοι, 14 διαθέσιμα εισιτήρια.

Η κλήρωση

Το νέο κριτήριο κατάταξης των ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας (βάσει του FIBA Ranking αυτή τη φορά) και ο αυξημένος αριθμός των ομάδων και κατ’ επέκταση των ομίλων έφερε την Ελλάδα (9η στην Ευρώπη, 15η στον κόσμο) σε προνομιακή θέση, αφού τέθηκε επικεφαλής του Ζ΄ Ομίλου. Μαζί μας κληρώθηκαν η Μ. Βρετανία, η Πορτογαλία (όπως ακριβώς και στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2019), καθώς και η Εσθονία.

Τα μεγαθήρια τα αποφύγαμε, αλλά ο όμιλός μας μόνο εύκολος δεν είναι. Βατός ίσως, εύκολος σε καμία περίπτωση. Οι Βρετανοί ήδη… πανηγυρίζουν για την κλήρωση, αφού βλέπουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουν σε τελική φάση, ενώ οι Πορτογάλοι έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου στο μπάσκετ γυναικών με μια εθνική που είναι αρκετά ανταγωνιστική στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Εσθονία θα είναι μάλλον ο αδύναμος κρίκος του ομίλου, αλλά τα παιχνίδια με την ομάδα που θα τερματίσει τέταρτη δεν θα ληφθούν υπόψη.

Όσο για την Ελλάδα, φαίνεται ότι σε αυτή την περιπέτεια θα μπει με έξι παίκτριες μείον: τις τέσσερις που θα βρίσκονται στα κολέγια (Έλ. Τσινέκε, Έλ. Μποσγανά, Ιω. Χατζηλεοντή, Ιω. Κριμίλη) και τις δύο που αναρρώνουν ήδη από σοβαρό τραυματισμό (Ά. Σπυριδοπούλου, Ε. Χριστινάκη). Ας ελπίσουμε ότι οι υπόλοιπες θα είναι υγιείς, διαθέσιμες και έτοιμες, διότι ακόμη κι ένα στραβοπάτημα μπορεί να κοστίσει. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η πρωτιά του ομίλου. Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!

Αναλυτικά και οι δέκα όμιλοι:


Για πρώτη φορά από το 2017, όταν και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία, στους ομίλους συμμετέχουν και οι διοργανώτριες χώρες. Αν κάποια από αυτές (Σλοβενία & Ισραήλ) καταλάβει θέση που δίνει πρόκριση, το εισιτήριο θα το πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα του ομίλου. Ένας κανονισμός που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα αποδειχθεί σωτήριος για την Τουρκία, καθώς η Σλοβενία αναμένεται να τερματίσει πρώτη στον Δ΄ όμιλο.

Η κλήρωση έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι στο Βέλγιο, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και τη Γερμανία, καθώς τις τοποθέτησε μαζί στον Α΄ Όμιλο. Τρεις ομάδες που για διαφορετικούς λόγους θα μπορούσαν να βρεθούν στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, αλλά τελικά μία από αυτές θα μείνει σίγουρα εκτός, μπορεί και δύο. Προβάδισμα έχει ασφαλώς το Βέλγιο, αλλά η Βοσνία/Ερζεγοβίνη με την Jonquel Jones παρούσα έδειξε από το περασμένο Ευρωμπάσκετ ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις Βελγίδες. Η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε σταθερή ανοδική πορεία και, αν παίξει πλήρης (με τις αδελφές Sabally και τη Gülich), μπορεί να ανακατέψει αρκετά τον όμιλο. Προς το παρόν βέβαια οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στη Satou Sabally (Fenerbahçe), αφού παίζοντας στο WNBA υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα…

Αμφίρροπος αναμένεται να είναι ο Θ΄ όμιλος, με την Τσεχία να αναζητά την 15η συνεχόμενη συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Αλλά και ο Ε΄ με την καινούρια Σερβία να τίθεται αντιμέτωπη με την παρούσα στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ Κροατία.

Τα προκριματικά θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις, τα γνωστά και ως "παράθυρα" της FIBA: Νοέμβριος 2021, Νοέμβριος 2022, Φεβρουάριος 2023. 

Πρώτο παιχνίδι για την Ελλάδα απέναντι στη Μ. Βρετανία. Αρχή από τα δύσκολα!

Αύγουστος 2021

Σχόλια