Στο Στρασβούργο



Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021, έκδοση 38, και ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων σε Βαλένθια και Στρασβούργο.


Γ΄ Όμιλος

Λαχτάρησε, αλλά δεν το πλήρωσε. Μπορεί στην πρεμιέρα το Βέλγιο να έπεσε θύμα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, που έκανε την έκπληξη κερδίζοντας καθαρά με 15 πόντους διαφορά (70-55), αλλά τελικά σε αυτόν τον όμιλο βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη Σλοβενία.

Την τελευταία αγωνιστική, λοιπόν, κι ενώ οι Σλοβένες είχαν υποστεί μια ευρεία ήττα από τις Βελγίδες την προηγούμενη (92-57), έκαναν ένα εξαιρετικό επιθετικό παιχνίδι απέναντι στις Βόσνιες (σημείωσαν 54 πόντους στο α΄ ημίχρονο και 91 συνολικά στο ματς) και πήραν τη νίκη. Και μπορεί να μην βελτίωσαν τη βαθμολογική τους θέση (τερμάτισαν 3ες χάρη κυρίως στη νίκη τους επί της Τουρκίας), αλλά έκοψαν τον άμεσο δρόμο της Βοσνίας προς τα προημιτελικά και στρογγυλοκάθισαν εκεί τις Στρουμφίτες του Βελγίου.

Κατάταξη Γ΄ Ομίλου

Βέλγιο: 2-1
Βοσνία/Ερζεγοβίνη: 2-1
Σλοβενία: 2-1
Τουρκία: 0-3

Focus

22 χρόνια είχαν να βρεθούν σε τελική φάση οι Βόσνιες (από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 1999) και με το που εμφανίστηκαν έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Είχαν φροντίσει, άλλωστε, να στείλουν το μήνυμα ήδη από τα προκριματικά με εκείνη τη νίκη τους επί της Ρωσίας. Το δίδυμο Jonquel Jones και Marica Gajić αποτελεί εγγύηση για το παιχνίδι τους μέσα στη ρακέτα, ενώ η ικανότητα και των δυο στο μακρινό σουτ επιτρέπει στις Βόσνιες να ανοίγουν το γήπεδο και να βρίσκουν χώρο οι υπόλοιπες συμπαίκτριές τους, ειδικά η Nikolina Babić. 

Παίζουν με ένα ροτέισιον 7-8 παικτριών, για αυτό και έχουν αυξομειώσεις στην απόδοσή τους, αλλά προς το παρόν η Jones δείχνει ασταμάτητη, ενώ Gajić και Babić σουτάρουν στο τρίποντο με 50% η πρώτη (6/12) και 58.3% (7/12) η δεύτερη. Πέρα από την εντυπωσιακή πρεμιέρα απέναντι στο Βέλγιο, οι Βόσνιες επέδειξαν πνευματική αντοχή και μαχητικό πείσμα, καθώς νίκησαν την Τουρκία με ανατροπή στο σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ πάλεψαν μέχρι τέλους με τη Σλοβενία οδηγώντας το ματς στην τελευταία επίθεση.



Της ασίστ…

Στο ματς με τη Βοσνία οι Σλοβένες Teja Oblak και Nika Barič μοίρασαν από κοινού 21 ασίστ. Το δημιουργικό παιχνίδι αυτών των δύο είναι και το μεγάλο όπλο των Σλοβένων που τέλειωσαν το ματς με αναλογία ασίστ/λαθών: 30/9.

Βέβαια, μια μέρα πριν, οι Σλοβένες είχαν πέσει θύμα της δημιουργικότητας των Βελγίδων. 35 ασίστ μοίρασαν οι Στρουμφίτες (11 η Julie Allemand), τις περισσότερες στην ιστορία του Ευρωμπάσκετ Γυναικών – αν και ο υπολογισμός των σχετικών στατιστικών κατηγοριών ξεκινά μόνο από το 1995 (Μπρνο) και μετά.





Δ΄ Όμιλος

Απολύτως αναμενόμενη η πρωτιά της Γαλλίας σε αυτόν τον όμιλο, όπως και η απευθείας πρόκρισή της στην 8άδα. Είναι, άλλωστε, η πληρέστερη ομάδα του τουρνουά και το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Φέτος, μάλιστα, εμφανίζονται πιο ώριμες και πιο έτοιμες από ποτέ, έχοντας προσθέσει στο ρόστερ τους την Αμερικανίδα (με γαλλικές ρίζες) Gabby Williams.


Μοναδικό ανησυχητικό σημείο για την ομάδα της Valérie Garnier, που πασχίζει να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά της loser, είναι ο τραυματισμός της Olivia Epoupa (διάστρεμμα στον αστράγαλο) – η Garnier επέλεξε να παίξει σε αυτή τη διοργάνωση μόνο με δύο καθαρόαιμα point-guard και προς το παρόν έχει μείνει μόνο με την Alix Duchet, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά στον άσσο τη Sarah Michel. Σε αυτό ας προσθέσουμε και τη σταθερή αδυναμία που δείχνουν οι Γαλλίδες απέναντι στις άμυνες ζώνης – κάπως έτσι τις ζόρισαν οι Τσέχες στο μεταξύ τους παιχνίδι, ένα όπλο που επιστράτευσε και η Ρωσία αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Φυσικά, με τη Γαλλία προκύπτει πάντα κι ένα ερωτηματικό όσον αφορά το σουτ τριών πόντων. Και μπορεί η Marine Johannès να δείχνει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση (μένει βέβαια να αποδειχθεί και η πνευματική της ετοιμότητα όταν τα παιχνίδια θα ζορίσουν περισσότερο), αλλά τα 0/14 τρίποντα που έχουν μαζί η Vukosavljević και η Williams στα τρία ματς του ομίλου προβληματίζουν. Πάντως, βάσει του συστήματος διεξαγωγής, οι Γαλλίδες φαίνεται ότι έχουν βατό δρόμο μέχρι τον τελικό. Μένει φυσικά να αποδειχθεί...

Την τελευταία μέρα κρίθηκε και η 3η θέση αυτού του ομίλου, στο παιχνίδι ανάμεσα στην Τσεχία και την Κροατία. Με ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε αυτό το τουρνουά και οι δυο ομάδες (από την Τσεχία απουσιάζουν η Kia Vaughn και η Lenka Bartáková και από την Κροατία η Marija Režan) και λίγο-πολύ αυτές οι απουσίες επηρέασαν και τις δυο ομάδες. Τελικά, κερδισμένη βγήκε η Κροατία που βρήκε απέναντί της μια ράθυμη κι ανέτοιμη Τσεχία και πήρε μια εμφατική κι εύκολη, όπως αποδείχθηκε, νίκη (56-84). Η Ivana Dojkić κάνει ένα εξαιρετικό τουρνουά με 20 περίπου πόντους ανά μέσο όρο, ενώ άκρως αποτελεσματικές είναι για την ομάδα της Κροατίας η Ana-Marija Begić και η Iva Slonjsak.


Και η Κροατία, όμως, παίζει με περιορισμένο ροτέισιον και όλα δείχνουν ότι το επικείμενο μπαράζ με τη Βοσνία θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι Βαλκανίων.

Κατάταξη Δ΄ Ομίλου

Γαλλία: 3-0
Ρωσία: 2-1
Κροατία: 1-2
Τσεχία: 0-3


Focus


Με άκρως ανανεωμένη ομάδα κατέβηκαν οι Ρωσίδες σε αυτό το τουρνουά επιθυμώντας να κάνουν μια νέα αρχή και να ξαναβρεθούν σε υψηλές θέσεις. Πρωταγωνίστρια σε αυτή τη νεανική ομάδα είναι ασφαλώς η Maria Vadeeva. Στα 22 της συμμετέχει στο τέταρτο Ευρωμπάσκετ της καριέρας της και δείχνει έτοιμη να ηγηθεί των συμπαικτριών της. Ήταν η πολυτιμότερη της ομάδας στο θρίλερ της πρεμιέρας με την Τσεχία (27 πόντοι, 14 ριμπάουντ), πολύ ουσιαστική στη νίκη επί της Κροατίας, αλλά τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Gruda στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην οικοδέσποινα Γαλλία. Παραμένει όμως το σημείο αναφοράς όλης της ρωσικής ομάδας.


Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Tereza Vyoralová: 19 ριμπάουντ, τα περισσότερα από κάθε άλλη παίκτρια της Τσεχίας στη διοργάνωση. Όταν η πρώτη σου ριμπάουντερ έχει ύψος 176 εκατοστά, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την ομάδα σου! Και η Τσεχία το πλήρωσε. Όπως πλήρωσε και το κακό επιθετικό παιχνίδι της Elhotová και της Hanusová στο τελευταίο ματς με την Κροατία, καθώς επίσης και τα συνολικά 1/11 τρίποντα στο τουρνουά της Veronika Voráčková. Άουτς!


Πρόωρος αποχαιρετισμός, λοιπόν, στην Τσεχία, σε ακόμη ένα Ευρωμπάσκετ. Όπως και στην Kateřina Elhotova που έχει ήδη δηλώσει ότι σταματά το μπάσκετ στα 31 της χρόνια! Μία από τις καλύτερες σουτέρισσες του ευρωπαϊκού μπάσκετ γυναικών, που μας αποδείκνυε κάθε φορά ότι τελικά το καλό σουτ γίνεται με τα… πόδια!


Ζέστη…

Πετσέτες ανέμιζαν για λίγο αέρα στους πάγκους σε κάθε ευκαιρία, πάγος τοποθετούνταν στον λαιμό και το κεφάλι των αθλητριών, προπονητές ίδρωναν και ξεΐδρωναν, η αλήθεια είναι ότι στο Στρασβούργο επικρατούσε μεγάλη ζέστη τις τελευταίες μέρες. Η θερμοκρασία στην πόλη κινήθηκε γύρω στους 33-35 βαθμούς και αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία από τον παρακείμενο ποταμό Ρήνο, έκανε την ατμόσφαιρα αφόρητη και αποπνικτική. Και φυσικά το πρόβλημα επιτεινόταν από το ειδικό πρωτόκολλο λειτουργίας των κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους, όπως η Rhénus Sport Arena, λόγω Covid…


Ιούνιος 2021

Σχόλια