Μια τρελή, τρελή παρέα!


Διά πυρός και σιδήρου, αλλά στο τέλος πανάξια και πεντακάθαρα! Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Σερβία.

Άντεξαν!

Πέρασαν από δύο παρατάσεις με την Ιταλία στην πρεμιέρα και την Ισπανία στα προημιτελικά, επέζησαν στο buzzer με το Βέλγιο στον ημιτελικό και την τελευταία μέρα, στον τελικό απέναντι στη Γαλλία, οι παίκτριες της Σερβίας απέδειξαν πως και αντοχή διέθεταν και ικανότητα. Με σεμιναριακή άμυνα εξουδετέρωσαν όλα τα ισχυρά ατού της Γαλλίας, ειδικά τη μεγάλη της δύναμη κοντά στο καλάθι, και οδήγησαν τις Γαλλίδες σε 19 λάθη. Gruda (5 π.), Ciak (2 π,), Miyem (2 π.), και Chartereau (6 π.), οι τέσσερις Γαλλίδες ψηλές, έμειναν χαμηλά σε σκορ και ριμπάουντ, ενώ από την άλλη Krajišnik, Vasić και Brooks έλεγχαν αποτελεσματικά την… εναέρια κυκλοφορία. Όταν και τα τρίποντα της Dabović άρχισαν να βρίσκουν τον στόχο τους και η Brooks να θυμάται τον καλό επιθετικό εαυτό της, τότε τα πράγματα έγιναν εύκολα.


Τελικό σκορ: 54-63. Χαμηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι δυο ομάδες είχαν τις δύο καλύτερες επιθέσεις του τουρνουά, σημειώνοντας πάνω από 80 πόντους ανά μέσο όρο μέχρι τον τελικό. Αλλά προτεραιότητα είχαν οι άμυνες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Marina Maljković v. Valérie Garnier: 2-0 (σε Ευρωμπάσκετ)! Και η Σερβία στο ψηλότερο βάθρο του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της!


Όσο για τη Γαλλία, ούτε η πέμπτη συνεχόμενη φορά ήταν αρκετή για να σπάσει η κατάρα των χαμένων τελικών. Εδώ που τα λέμε, σαν κομματάκι δύσκολο να είναι, ειδικά όσο οι Γάλλοι επιμένουν στην αποτυχημένη (εκ του αποτελέσματος) προπονητική συνταγή της Valérie Garnier. Αυτή η τελευταία κατραπακιά πάντως φάνηκε ότι τους πόνεσε πολύ. Τόσο σίγουρο το ’χαν το χρυσό!


Χάλκινες

2 στα 2 η Σερβία σε τελικούς Ευρωμπάσκετ, 2 στα 2 και το Βέλγιο, σε μικρούς τελικούς όμως. Τέσσερα χρόνια πριν, το 2017, θύμα τους είχε πέσει η Ελλάδα. Τώρα ήταν η σειρά της Λευκορωσίας, που όσο να ’ναι μια εμπειρία από μικρούς τελικούς την είχε (2007, 2009, 2015). Τελικό σκορ: 69-77.

Πάντως, αυτό που έχει καταφέρει το μικρό Βέλγιο τα τελευταία χρόνια στο μπάσκετ γυναικών είναι αξιοθαύμαστο. Από το 2007 είχαν οι Βελγίδες να συμμετάσχουν σε Ευρωμπάσκετ και στα τρία πιο πρόσφατα (2017, 2019, 2021) έχουν πάρει δύο τρίτες και μία πέμπτη θέση. Το κυριότερο, παίζοντας υπέροχο μπάσκετ. Περιμένουμε να τις δούμε και αυτές στο Τόκιο.



Πολυτιμότερη παίκτρια

Η Sonja Vasić. Ήταν τέτοια η ακτινοβολία της αλλά και η επιδραστικότητά της στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση κάθε αγώνα που επισκίασε –θαρρώ σωστά– ακόμα και το "φαινόμενο" Jonquel Jones. Η Σονίτα τα έκανε όλα, από αυτήν ξεκινούσε και τελείωνε το παιχνίδι της Σερβίας σε άμυνα και επίθεση, και σε αυτή πήγαινε η μπάλα όταν το ματς έφτανε στην κόψη του ξυραφιού. Με επιτυχή, κατά κανόνα, κατάληξη. Δικαιότατη λοιπόν η επιλογή της, ειδικά όταν αυτή –το ξέραμε από πριν – ήταν και η τελευταία εμφάνισή της σε Ευρωμπάσκετ. Κι επειδή η Vasić δεν είναι Palau να αλλάζει γνώμες, είπε τον αποχαιρετισμό της να τον κάνει με θρίαμβο. Ο ιδανικότερος τρόπος!


Καλύτερη πεντάδα

Τέσσερις συν μία μάς κάνουν πέντε. Αλλά, στη φωτογραφία, είναι μόνο οι τέσσερις! Όλες όμως μία και μία! Endi Miyem (Γαλλία), Emma Meesseman (Βέλγιο), Sonja Vasić (Σερβία), Julie Allemand (Βέλγιο) και, απούσα, η Jonquel Jones (Βοσνία/Ερζεγοβίνη).


Ραντεβού...

Το 2023 στη Σλοβενία και το Ισραήλ.

Ιούνιος 2021

Σχόλια