Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #5



Στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρωσία ολοκληρώθηκαν για φέτος τα πρωταθλήματα γυναικών, το ίδιο και στη Σουηδία όπου είχαμε και ελληνικό ενδιαφέρον. Στη Γαλλία, από την άλλη, η κορύφωση της αγωνιστικής δράσης ξεκίνησε με τον πολυαναμενόμενο τελικό του Coupe de France.

Τσεχία

Πιο ζόρικα από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά πεντακάθαρα και χωρίς να αγγίξει υψηλά επίπεδα απόδοσης, η USK Praha έφτασε στον 11ο συνεχόμενο τίτλο στη ŽBL. Αν και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος η Sokol Hradec Králové έφτασε κοντά στο να απειλήσει το αήττητο της Praha, στους τελικούς οι πρωταθλήτριες Τσεχίας δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επιβληθούν και να ολοκληρώσουν τη σειρά με τρεις νίκες. MVP αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Brionna Jones (22 π., 7 ρ. ανά μέσο όρο), που κάλυψε πανάξια και αποτελεσματικά το κενό που δημιούργησε ο σοβαρός τραυματισμός της Alyssa Thomas (ρήξη στον αχίλλειο τένοντα). Τη σεζόν αυτή, επίσης, είδαμε και το αγωνιστικό ξεπέταγμα της νεαρής Veronika Voráčková που πήρε σημαντικό ρόλο στην ομάδα και είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το πολύπλευρο ταλέντο της με εντυπωσιακές συχνά-πυκνά εμφανίσεις.

Και κάπως έτσι η USK Praha διεύρυνε το σερί της στις 218 νίκες (από τον Μάιο 2013 και δώθε) και συνεχίζει. Ήδη η Alyssa Thomas, η María Conde και η Teja Oblak έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους με την ομάδα, ενώ ανακοινώθηκαν δύο ακόμα παίκτριες: η επιστροφή της Τσέχας διεθνούς Alena Hanusová και η άφιξη της Σλοβάκας Barbora Bálintová που έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της στην Ευρωλίγκα στις δύο προηγούμενες σεζόν με τη φανέλα της Arka Gdynia. Μια πολύ σημαντική μεταγραφική κίνηση από την Praha που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει για άλλη μια χρονιά υπό τις οδηγίες της, ακόμη ακμαίας, Natália Hejková.

Απροσδόκητη είδηση η κάπως αιφνιδιαστική αποχώρηση, ύστερα από δεκαέξι ολόκληρες σεζόν, της αρχηγού της ομάδας Kateřina Elhotová, η οποία αποφάσισε μετά τη λήξη του Ευρωμπάσκετ να κρεμάσει τα παπουτσάκια της. Μια από τις καλύτερες σουτέρισσες (με πόδια-ελατήρια) που έχει βγάλει ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ γυναικών!


Πολωνία

Αήττητη μπορεί να έφτασε μέχρι τους τελικούς, αλλά εκεί, απέναντι στη CCC Polkowice, η Arka Gdynia τα βρήκε σκούρα. Δύο αγχωτικές πρώτες νίκες στην έδρα της, δύο κάπως πιο καθαρές ήττες στο Πολκοβίτσε (η μία βέβαια μετά από παράταση) και όλα έφτασαν να κρίνονται στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς. Εκεί όμως οι παίκτριες της Gdynia δεν λάθεψαν. Με πέντε από αυτές να φτάνουν σε διψήφιο αριθμό πόντων και με το β΄ και γ΄ δεκάλεπτο της αναμέτρησης να αποβαίνουν άκρως παραγωγικά για την ομάδα τους, η Gdynia πέτυχε την τρίτη της νίκη και στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Πολωνίας.

MVP των τελικών αναδείχθηκε η Αυστραλή Alice Kunek, ενώ πάντα πολύτιμη σε άμυνα και επίθεση ήταν η προσφορά της Αρτέμιδας Σπανού που ολοκλήρωσε ακόμη μια επιτυχημένη και γεμάτη σεζόν στο εξωτερικό.




Ρωσία

Ο κανονισμός της ρωσικής ομοσπονδίας που στο Κύπελλο Ρωσίας απαγορεύει τη συμμετοχή ξένων (μη Ρωσίδων) παικτριών στο ρόστερ των ομάδων μπορεί να στέρησε την UMMC από την κατάκτηση αυτού του τίτλου (κατέληξε στη Nadezhda), το πρωτάθλημα Ρωσίας όμως δεν υπήρχε περίπτωση να της ξεφύγει. Μόνιμη πρωταθλήτρια Ρωσίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία (για την ακρίβεια από τη σεζόν 2008-2009), "καθάρισε" αναμενόμενα με 3-0 τη σειρά των τελικών απέναντι στην Kursk, η οποία εμφανίστηκε μεν ανταγωνιστική (ειδικά στο α΄ και στο γ΄ ματς), αλλά όχι τόσο ώστε να προβληματίσει το θηρίο της Αικατερινούπολης. MVP των τελικών αναδείχθηκε, και πάλι, η Breanna Stewart.


Η έκπληξη, ωστόσο, στη ρωσική λίγκα σημειώθηκε από την MBA που κατετάγη τρίτη εκμεταλλευόμενη το στραβοπάτημα της Nadezhda Orenburg που αποκλείστηκε απροσδόκητα στα προημιτελικά από τη Zyrianochka Syktyvkar. Στα αξιοσημείωτα ότι οι αγώνες έγιναν με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες!


Σουηδία

Στον πέμπτο τελικό κρίθηκε ο τίτλος στη BasketLiga Dam της Σουηδίας, ανάμεσα στην Alvik (της πολλά υποσχόμενης νεαρής Σουηδής Klara Lundquist και της Αμερικανίδας βετεράνας Janel McCarville) και της Luleå. Και μολονότι η Alvik είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και το πλεονέκτημα έδρας, εκείνη που χαμογέλασε στο τέλος ήταν η Luleå που με ένα άκρως παραγωγικό γ΄ δεκάλεπτο έκανε τελικά την ανατροπή και κατέκτησε τον τίτλο. Για την ακρίβεια δεν έκανε μία αλλά τρεις απανωτές ανατροπές, όσες και οι νίκες που χρειάστηκε προκειμένου να "γυρίσει" το 2-0 με το οποίο έχανε στη σειρά των τελικών.

Στη σουηδικό πρωτάθλημα είχαμε φέτος και δύο ελληνικές συμμετοχές. Κατ' αρχάς, τη Βασιλική Λούκα που έπαιξε στη χαμηλής δυναμικότητας Helsingborg BBK, η οποία τερμάτισε τελευταία με μόλις μία νίκη. Η Ελληνίδα σέντερ ολοκλήρωσε τη σεζόν με καλά στατιστικά (17 π., 9.2 ρ.), αν και κάπως αναμενόμενα αφού πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής και ήταν από τις βασικές επιθετικές απειλές της ομάδας της. Επίσης στη Σουηδία, και πιο συγκεκριμένα στη A3 Basket Umeå, βρήκε μπασκετικό καταφύγιο, μετά την παρατεταμένη διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος, και η Αγγελική Βιντσιλαίου, η οποία σε 10 παιχνίδια είχε 10.3 π., 5.3 ρ. και 3.1 ασίστ. Η ομάδα της μάλιστα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Luleå (3-1).

Και επειδή οι Σουηδοί είναι αρκετά οργανωμένοι και επεξεργάζονται μέχρι και προχωρημένα (advanced) στατιστικά για τις παίκτριες και τις ομάδες της λίγκας τους, ιδού δύο πίνακες που αποτυπώνουν συνοπτικά την αγωνιστική φυσιογνωμία της Βιντσιλαίου (πηγή).


Γαλλία

Με τρίποντο της Amel Bouderra, της αρχηγού και... "ψυχής" της Carolo Basket, η συμπαθής ομάδα από τη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ μείωσε στον πόντο (75-74) στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας απέναντι στην έτερη φιναλίστ BLMA, σε ένα ματς που πραγματοποιήθηκε, όπως είθισται, στην AccorHôtel Arena στο Παρίσι το απόγευμα του Σαββάτου 24 Απριλίου. Και μπορεί αυτό το επιβλητικό στάδιο στο Μπερσί της γαλλικής πρωτεύουσας να ήταν άδειο από φιλάθλους, το παιχνίδι ωστόσο μας επιφύλαξε πολλές κι έντονες συγκινήσεις.

Απέμενε λιγότερο από ένα λεπτό για τη λήξη της αναμέτρησης μετά το τρίποντο της Bouderra. Η Mamignam Touré αστόχησε στο τρίποντο για την BLMA και η μπάλα κατέληξε στα χέρια της Αμερικανίδας Yvonne Turner για μια σχεδόν γεμάτη επίθεση. Κι ενώ η Bouderra θα έπρεπε να ήταν αυτή που θα πάρει την τελευταία επίθεση, η Turner μπερδεύτηκε από την καλή άμυνα της Myisha Hines-Allen, η πάσα της προς τη Zaynabe Diallo έγινε μάλλον για να ξεφορτωθεί την μπάλα και η Carolo έχασε άλλη μια ευκαιρία –τη μεγαλύτερη– να κατακτήσει το τρόπαιο με το οποίο φλερτάρει εδώ και χρόνια.

Κυπελλούχος Γαλλίας και μεγάλη νικήτρια η Lattes Monpellier, η οποία με την κατάκτηση του τροπαίου εξασφάλισε και τη συμμετοχή της του χρόνου στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Κι όπως δήλωσε στην κάμερα του διαδικτυακού καναλιού της L' Équipe (που μετέδωσε τον αγώνα) η τεχνική διευθύντρια της ομάδας Edwige Lawson-Wade, την επόμενη σεζόν οι Γαζέλες θα συμμετάσχουν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκπληκτική εμφάνιση από τη Julie Allemand, την καλύτερη point-guard της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, που σε 34 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 22 πόντους με 88% ευστοχία στα σουτ (4/4 τρίποντα) και μοίρασε 8 ασίστ. Δίκαια λοιπόν αναδείχθηκε σε MVP του τελικού. Ενδιαφέρουσα πληροφορία: από την προσεχή σεζόν η Allemand επιστρέφει στη Lyon με την οποία συμφώνησε για την επόμενη τετραετία!

Απρίλιος 2021

Σχόλια