Άντε πάλι!


Η Ευρώπη σε νέες περιπέτειες. Με ολίγον από Ελλάδα αυτή τη φορά.


Τσεχία 

Ήταν 10 του Οκτώβρη όταν διεξήχθη η 5η αγωνιστική της RENOMIA ŽBL στην Τσεχία. Μια μέρα πριν, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωνε την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας και το κλείσιμο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, με τους αθλητές και τις αθλήτριες των ομαδικών αθλημάτων να μένουν ουσιαστικά ανέστιοι και ανέστιες. Στο μπάσκετ γυναικών που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, οι περισσότερες ομάδες εφάρμοσαν ειδικό πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων για τις παίκτριές τους, άλλες στράφηκαν στις προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους (ανοιχτά γήπεδα, πάρκα, ακόμα και κάτω από γέφυρες!), ενώ κάποιες (λίγες) σκέφτηκαν μέχρι και την ολιγοήμερη μετακίνηση σε γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, όπου δεν έχουν επιβληθεί τόσο αυστηρά μέτρα και απ’ ό,τι φαίνεται την… πάτησαν.

Η ουσία είναι ότι το πρωτάθλημα γυναικών στην Τσεχία έχει σταματήσει και κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν πότε θα ξαναρχίσει (ως γνωστόν εύκολα κλείνεις, δύσκολα ανοίγεις!), καθώς στη χώρα ο κορονοϊός κάνει θραύση (η πρώτη εκτίμηση, πάντως, για την επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων κάνει λόγο για τις 20-22 Νοεμβρίου).

Για την ιστορία, ας αναφέρουμε ότι σε εκείνη την τελευταία αγωνιστική της 10ης του Οκτώβρη η USK Praha σχεδόν τα… χρειάστηκε. Ταξίδεψε στο Χράντετς Κράλοβε, έπαιξε με μόλις έξι παίκτριες διαθέσιμες στο ρόστερ της και είδε κι έπαθε μέχρι να νικήσει την τοπική ομάδα. 79-85, στο πολύ τέλος του ματς.


Γαλλία

Οι αναβολές και αναπρογραμματισμοί αγώνων ήταν στην ημερήσια διάταξη εξ αρχής, αλλά τουλάχιστον, κουτσά-στραβά, αγωνιστική δράση υπήρχε. Βέβαια, Bourges και Asvel, ευρωλιγκάτες κι οι δυο, χτυπήθηκαν γερά από τον COVID, καθώς στις τάξεις τους εντοπίστηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα. Έπρεπε μάλιστα να περιμένουν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου για να πατήσουν και επίσημα το παρκέ, στη μεταξύ τους αναμέτρηση προγραμματισμένη αρχικά στο πλαίσιο της β΄ αγωνιστικής. Η Bourges επικράτησε τελικά μέσα στο Prado, μπροστά στον κόσμο της, απέναντι σε μια μάλλον απογοητευτική και άνευρη Asvel. Την ίδια στιγμή, και η τρίτη ευρωλιγκάτη ομάδα της Γαλλίας, η Basket Landes, νικούσε μετά κόπων και βασάνων τη Roche Vendée στο Μον’ ντ’ Μαρσάν, στο άλλο εξ αναβολής παιχνίδι της βραδιάς.


Στο τέλος των αναμετρήσεων τόσο η Élodie Godin της Bourges όσο και η Céline Dumerc της Landes που διανύει τη στερνή αγωνιστική της χρονιά, απευθύνθηκαν στους φιλάθλους των ομάδων τους για να τους ευχαριστήσουν. Κίνηση διόλου τυχαία. Λίγα λεπτά πριν είχε μαθευτεί πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανακοίνωνε την επιβολή γενικευμένου lockdown στη χώρα.

Την επομένη, η FFBB ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αναμετρήσεων των γαλλικών πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη γυναικεία λίγκα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αγώνες της LFB θα συνεχιστούν κανονικά. Θα λείπει όμως η μεγαλύτερη ατραξιόν του πρωταθλήματος, οι Γάλλοι φίλαθλοι…


Βέλγιο

Αναβολή και στο πρωτάθλημα του Βελγίου, στο οποίο πρόλαβαν να διεξαχθούν δύο όλες κι όλες αγωνιστικές μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Το Βέλγιο βρίσκεται κι αυτό αντιμέτωπο με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά είναι δυσανάλογα περισσότερα σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας (αν και ο τρόπος με τον οποίο μετρούν τα κρούσματα οι Βέλγοι κρίνεται από πολλούς αμφιλεγόμενος). Έτσι αποφασίστηκε παύση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ αρκετές ομάδες άφησαν τις ξένες αθλήτριές τους να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Castors Braine που είδε το ρόστερ της να αποδεκατίζεται, καθώς οι μόνες που ακολουθούν ατομικές προπονήσεις είναι οι Βελγίδες παίκτριες της ομάδας κι αυτό λόγω των επικείμενων υποχρεώσεών τους με την εθνική τους ομάδα (περισσότερα ενδιαφέροντα και παρασκηνιακά στη συνέντευξη του προπονητή της Castors Braine Frédéric Dussart, εδώ).

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, οι Βέλγοι σκαρφίστηκαν ένα πλάνο που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδό τους. Πρόθεσή τους είναι να χωρίσουν τις ομάδες σε δύο κατηγορίες, αφενός στις επαγγελματικές που διεκδικούν το πρωτάθλημα ή/και συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αφετέρου στις ερασιτεχνικές (ή έστω ημι-επαγγελματικές) που παίζουν απλά για τη συμμετοχή. Οι έξι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα παίξουν συνολικά 20 παιχνίδια (τέσσερα ματς ανά αντίπαλο) από τις 5-6 Δεκεμβρίου κι εξής και μετά θα αρχίσουν τα πλέι-οφ. Όλα αυτά υπό την αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπουν τη διενέργεια τεστ COVID δύο φορές την εβδομάδα. Οι άλλες ομάδες του βελγικού πρωταθλήματος που δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος των τακτικών τεστ θα παίζουν μόνες τους στη Β΄ Κατηγορία. 

Στο Βέλγιο και στην Pepinster (της νεόκοπης Β΄ Κατηγορίας προφανώς) αγωνίζεται και η δικιά μας Στέλλα Φουράκη. Δύο ήττες για την ομάδα της μέχρι στιγμής, που βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας, και ισάριθμα νταμπλ-νταμπλ για τη Φουράκη.


Ελλάδα

Τί κι αν ψυχανεμιζόμασταν ότι φέτος το πρωτάθλημα θα ήταν το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών; Τί κι αν επιβεβαιωθήκαμε, μετά το πέρας των τριών πρώτων αγωνιστικών, ότι τουλάχιστον 4-5 ομάδες θα πάλευαν με αξιώσεις για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογικής κατάταξης; Τί κι αν η δεύτερη αγωνιστική μάς επιφύλαξε το σταμάτημα του σερί νικών του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό της Ελένης Καπογιάννη; Τί κι αν φέτος, λόγω και των συνθηκών, η ΕΟΚ (με την αρωγή των ομάδων φυσικά) στράφηκε προς τη λύση του streaming — αν και πολύ θα θέλαμε οι αγώνες να μεταδίδονται ζωντανά και όχι να μας σερβίρονται σε κονσέρβα εκ των υστέρων. Από τη στιγμή που Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο» ως προς την έξαρση της πανδημίας, τα κλειστά γυμναστήρια κλείνουν, οι αγώνες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, το ερασιτεχνικό, κατά τ’ άλλα, πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών κατεβάζει ρολά. Και κανείς φυσικά δεν γνωρίζει αν και πότε θα ξαναρχίσει ούτε αν η ΕΟΚ είναι σε θέση να ετοιμάσει κάποιο εναλλακτικό πλάνο για τη φετινή χρονιά. Με σημαντικές επιπτώσεις στον προγραμματισμό των ομάδων και τη διατήρηση του ρόστερ τους (τι θα γίνει άραγε με τις ξένες παίκτριες;). Και με εξίσου μεγάλες συνέπειες στη φυσική κατάσταση και την αγωνιστική ετοιμότητα όλων των παικτριών και ειδικά των Ελληνίδων διεθνών που θα πρέπει σε λίγες μέρες να στελεχώσουν την εθνική ομάδα στα κρίσιμα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 (οι μόνες τελικά που θα έχουν αγωνιστικό ρυθμό, αν ανοίξει με το καλό το παραθυράκι της η FIBA, θα είναι η Σπανού στην Πολωνία και η Φασούλα με τη Χριστινάκη στην Ισπανία!).

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως από την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων εξαιρούνται (αλίμονο!) οι επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ανδρών! Η ανακοίνωση της πολιτείας αφήνει βέβαια ένα περιθώριο σε ομοσπονδίες, πρωταθλήματα και ομάδες που μπορούν να εγγυηθούν τον τακτικό εβδομαδιαίο ιατρικό έλεγχο των παικτών/παικτριών τους και την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων. Αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μάλλον δύσκολα θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο σενάριο.

Περιμένουμε, επίσης, να δούμε αν και πώς θα επηρεάσουν οι τελευταίες εξελίξεις τη διενέργεια των προκριματικών αγώνων για το Ευρωμπάσκετ 2021 στο Ηράκλειο. Εκτός από τον όμιλο στον οποίο συμμετέχει η εθνική μας ομάδα, στην Κρήτη θα φιλοξενηθούν και τα παιχνίδια του Β΄ Ομίλου.


Ουγγαρία

Ακόμη το πρωτάθλημα δεν έχει σταματήσει εκεί (έχουν όμως αυστηροποιηθεί τα μέτρα), αλλά η ελληνική… Ceglèd μπήκε σε περιπέτειες. Πέντε παίκτριες και ένα μέλος του προπονητικού επιτελείου της βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η Κατερίνα Σωτηρίου φάνηκε αρχικά ότι θα τη σκαπουλάρει, αλλά τελικά διαγνώστηκε κι αυτή θετική στο δεύτερο, επαναληπτικό, τεστ. Της ευχόμαστε καλή δύναμη και περαστικά!


Αλλού

Για την ώρα τα πρωταθλήματα συνεχίζονται κανονικά σε Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Πολωνία, αλλά και άλλες, λιγότερο προβεβλημένες, λίγκες (Γερμανία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Σλοβενία κ.α.). Κανονικά λέγοντας, με τακτικές αναβολές και αναπρογραμματισμούς! Και φυσικά και στην Τουρκία — εκεί δεν πιάνει ο κορονοϊός, αφού!

Νοέμβριος 2020

Σχόλια