Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #4


Έστω και μετ' εμποδίων, με αναβολές, καθυστερήσεις και απανωτούς υγειονομικούς ελέγχους, τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη κάνουν σιγά-σιγά την επανεμφάνισή τους. Ώρα λοιπόν για μια πρώτη γύρα. Άλλωστε, σε κάποιες χώρες το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Ισπανία 

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν πρώτοι, νωρίς-νωρίς, στις 19 Σεπτέμβρη. Με 16 ομάδες, άλλωστε, στη LFEndesa τρέχουν για να προλάβουν. Μέχρι στιγμής (αρχές του Οκτώβρη) έχουν διεξαχθεί ήδη οι τρεις πρώτες αγωνιστικές, αν και κάποια παιχνίδια έχουν αναβληθεί λόγω COVID-19. Perfumerías Avenida, Uni Girona και Valencia B.C. έχουν να επιδείξουν μόνο νίκες, με την Avenida να κάνει ήδη "με το καλημέρα" πολύ πειστικές εμφανίσεις. Και με την ενσωμάτωση των Katie-Lou Samuelson και Tiffany Hayes αναμένεται να γίνει ακόμη καλύτερη. Σχεδόν πλήρης παίζει και η Valencia, ενώ η Girona περιμένει την προσθήκη της Chelsea Gray που θα δώσει μια ανάσα στην, τεσσαράκοντα κι ενός Σεπτεμβρίων, Palau στην θέση του άσσου.

Όσο για την Al-Qázeres, με το ελληνικό ενδιαφέρον, ξεκίνησε ελπιδοφόρα με εντός έδρας νίκη επί της Araski, συνέχισε, ωστόσο, με διαδοχικές ήττες και μια βαριά συντριβή από την Avenida στην 3η αγωνιστική. Η μόνη που διασώθηκε από αυτό το παιχνίδι ήταν η Μαριέλλα Φασούλα που σημείωσε τους 22 από τους 42 όλους κι όλους πόντους της ομάδας της. Η Χριστινάκη, αντίθετα, μετά την εξαιρετική της εμφάνιση στην 1η αγωνιστική (20 πόντοι, 4/6 τρίποντα), κινήθηκε σε ρηχά νερά στα δύο επόμενα ματς καταγράφοντας πολύ άσχημα στατιστικά (0/9 τρίποντα και μονοψήφιο αριθμό πόντων ανά παιχνίδι).

Στην Ισπανία βέβαια συζητούν το ιστορικό ματς της 3ης αγωνιστικής ανάμεσα στη Valencia και τη Zaragoza, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του μπάσκετ γυναικών που αναμετρήθηκαν μεταξύ τους δύο ομάδες που διαθέτουν και τμήματα στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των ανδρών, την ACB!

Γαλλία

Μετά την αναβολή της 1ης αγωνιστικής (βλ. εδώ), οι ομάδες της LFB πάτησαν επιτέλους παρκέ στις 3 του Οκτώβρη για τη διεξαγωγή της 2ης αγωνιστικής, που όμως της έμελλε να μείνει μισή. Τρία από τα έξι παιχνίδια μετατέθηκαν σε άλλη ημερομηνία, και πάλι λόγω κρουσμάτων COVID-19, ένα σενάριο που, καταπώς φαίνεται, θα το βλέπουμε συχνά φέτος στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το πιο σημαντικό ματς της αγωνιστικής ήταν αυτό στη Λιλ, ανάμεσα στη Villeneuve d'Ascq και την —ευρωλιγκάτη φέτος— Basket Landes, που έληξε, δύσκολα, υπέρ της συμπαθέστατης ομάδας από τη Λάνδη.

Τα ματς στη Γαλλία διεξάγονται με ελάχιστο κόσμο στις κερκίδες (κατ’ αναλογία με τη χωρητικότητα του γηπέδου και τις επιδημιολογικές συνθήκες κάθε περιοχής), η συνήθεια όμως των Γάλλων, χρόνια τώρα, να έχουν στα γήπεδά τους μπάντες που παιανίζουν την ώρα των αγώνων, κάνει τελικά όλη τη διαφορά στην τηλε-θέαση των παιχνιδιών (σχεδόν όλα μεταδίδονται από το κανάλι της FFBB στο youtube). Μια φευγαλέα, έστω, αίσθηση κανονικότητας!

Πολωνία

Επανεκκίνηση και για την Energa Basket Liga Kobiet που επέστρεψε στα παρκέ στις 3 του Οκτώβρη. Ημιτελώς κι εδώ, καθώς αρκετοί αγώνες αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού. Αδιαφιλοκίνητο φαβορί για εφέτος είναι η Arka Gdynia που στην πρεμιέρα συνέτριψε τη συμπολίτισσά της GTK Gdynia σημειώνοντας κατοστάρα (55-101). Λίγες μέρες πριν είχε κατακτήσει και το SuperPuchar, το πολωνικό σούπερ καπ, κερδίζοντας άνετα την περσινή δευτεραθλήτρια Πολωνίας Artego Bydgoszcz. Και στα δύο παιχνίδια η Άρτεμις Σπανού (πιο αθλητική φέτος ή είναι ιδέα μου;) έκανε μεστές εμφανίσεις με πολύ καλά ποσοστά. Μόνη αρνητική εντύπωση, η αστοχία της στις βολές!

Η Gdynia είναι μια ενδιαφέρουσα ομάδα. Παίζει όμορφο και ελεύθερο μπάσκετ, έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ένα πολύ καλό γκαρντ, τη Σλοβάκα Barbora Balintová, που εντυπωσίασε πέρσι στην Ευρωλίγκα, καθώς και αρκετά καλές σουτέρισσες, λ.χ. την Αυστραλή Alice Kunek. Αν σκληρύνει και λίγο περισσότερο στην άμυνα, θαρρώ πως δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για καμία ομάδα.

Όσο για το πολωνικό πρωτάθλημα, φέτος δεν δείχνει να είναι όσο ανταγωνιστικό ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότερες ομάδες έχουν μειώσει αισθητά τα μπάτζετ τους και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που η Πολωνία συμμετείχε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με αρκετές ομάδες, η νέα σεζόν τη βρίσκει με μόλις δύο, τη Gdynia στην Ευρωλίγκα και την Gorzów στο Γιούροκαπ.

Ουγγαρία

Η VBW CEKK Cegléd της Κατερίνας Σωτηρίου και του Κώστα Κεραμιδά και Σιας ξεκίνησε με νίκη (και κατοστάρα) στο ουγγρικό πρωτάθλημα που άρχισε στις 2 του Οκτώβρη και αναμένεται, στη σύντομη φετινή εκδοχή του, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Γενάρη. Επικράτησε της ZTE NKK με 102-70, με τη Σωτηρίου να αναδεικνύεται ως η καλύτερη παίκτρια της αναμέτρησης (21 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 73% ευστοχία στα σουτ εντός πεδιάς). Με την ουγγρική ομάδα αγωνίζεται και η Ισπανίδα Mariona Ortíz, μέχρι πρότινος παίκτρια της Castors Braine στο Βέλγιο.

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, πάντως, η Cegléd θα συνεχίσει την αγωνιστική δραστηριότητα συμμετέχοντας και στο Γιούροκαπ (έχει κληρωθεί στον Γ΄ Όμιλο), όπως και άλλες δύο ομάδες της Ουγγαρίας, η Szekszárd και η Győr. Στο εθνικό πρωτάθλημα Ουγγαρίας, όμως, ακόμη αναζητείται η ομάδα που θα αμφισβητήσει τα καθολικά πρωτεία της ευρωλιγκάτης Sopron.

Τσεχία

Σε πλήρεις αγωνιστικούς ρυθμούς επανήλθε και η Renomia ŽBL με τη μόνιμη πρωταθλήτρια (και αήττητη από τον Απρίλιο του 2013) ZVVZ USK Praha να σκορπάει τον φόβο και τον τρόμο στο πέρασμά της. 127 πόντους φιλοδώρησαν οι παίκτριες της Praha τις δυστυχείς νεανίδες της Chance U19 στην 1η αγωνιστική, 130 τη δύσμοιρη Slovanka στη 2η. Επιβλητικές εμφανίσεις από το next big thing του τσεχικού μπάσκετ γυναικών, το πολυεργαλείο Veronika Voráčková: έκανε quadruple double στο πρώτο ματς (31 πόντοι, 20 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 10 κλεψίματα) και παρ' ολίγον να το επαναλάβει στο δεύτερο (23 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 12 κλεψίματα). Το ευρωπαϊκό ρεκόρ βέβαια της δικιάς μας Ζωής Δημητράκου (49 π., 18 ριμπ., 10 ασίστ, 12 κλεψ., με τον Μ. Αλέξανδρο το 2009) δεν το κατέρριψε.

Η USK κράτησε και φέτος τον βασικό κορμό παικτριών της κάνοντας μόνο δύο αλλαγές (την Ισπανίδα Maria Konde και την Κροάτισσα Ivana Dojkić) και προσθέτοντας στο ρόστερ της και τη 17χρονη Anastasiia Kovtun από την Ουκρανία (με το βλέμμα στο μέλλον προφανώς). Λόγω μικροτραυματισμών προς το παρόν παίζει χωρίς τις Oblak και Elhotová, ενώ αναμένεται να ενσωματωθούν στο προσεχές μέλλον και οι δυο της Αμερικανίδες, Brionna Jones και Alyssa Thomas (με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Thomas θα ξεπεράσει τον τραυματισμό της στον ώμο που αποκόμισε στους ημιτελικούς του WNBA). Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια στο φετινό ρόστερ της ομάδας, ενόψει και της Ευρωλίγκας, είναι κατά πόσο θα "βγει" στη Natália Hejková (που συνεχίζει απτόητη) το ρίσκο με την ταλαντούχα αλλά άπειρη Dojkić στις θέσεις των γκαρντ...

Οι Τσέχοι πάντως τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε… mood αναπόλησης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τρελή πορεία της εθνικής τους ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργάνωσαν στη χώρα τους το 2010. Με μια ιστορική νίκη επί της τότε κατόχου του τίτλου Αυστραλίας στον προημιτελικό και μια πύρρεια νίκη επί της Λευκορωσίας της Yelena Levchenko (δες πιο κάτω) στον δραματικό ημιτελικό που κρίθηκε στην παράταση, έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Η.Π.Α. Ακόμη κι έτσι, όμως, η Hana Horáková αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης και μέλος, μαζί με τη συνοδοιπόρο της και δεινή σουτέρισσα Eva Vítečková, της καλύτερης πεντάδας.

Τουρκία

Με το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στη Fenerbahçe και τη Galatasaray ξεκίνησε και το τουρκικό πρωτάθλημα, με τη Fener τελικά να επικρατεί δύσκολα, με ανατροπή στο δ΄ δεκάλεπτο, με σκορ 64-61. Δύο αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής κρίθηκαν στην παράταση, με την Izmit Belediyespor να επικρατεί (69-68) της Kayseri (η Γέμελος δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ρόστερ της) και την Cankaya, στο ματς της αγωνιστικής, να περνάει νικηφόρα από την έδρα της ευρωκουπάτης Elazig Il Ozel Idare με σκορ 105-102! Με την Elazig είδαμε να επιστρέφει στην αγωνιστική δράση η Τσέχα Alena Hanusová (στην αρχή της προετοιμασίας είχε συμφωνήσει με τη γαλλική BLMA), που ξεπέρασε τον τραυματισμό της και φάνηκε να βρίσκει τα πατήματά της (23 πόντοι).

Και αλλού, στα γρήγορα

Καμία έκπληξη στην Ιταλία, αφού τα φαβορί Schio, Venezia και Ragusa, εύκολα ή δύσκολα, επικράτησαν επί των αντιπάλων τους, αναμενόμενα αποτελέσματα και στο Βέλγιο, όπως και στη Ρωσία, που άρχισαν τα πρωταθλήματά τους με δυο-τρεις μέρες καθυστέρηση, καθώς είχαν εκκρεμότητες περσινές ως προς τα εθνικά τους Κύπελλα. Castors Braine και Nadezhda Orenburg κατέκτησαν τα Κύπελλα Βελγίου και Ρωσίας, ενώ ας σημειώσουμε ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να διεξάγουν τους αγώνες Κυπέλλου μόνο με τη συμμετοχή των Ρωσίδων παικτριών. Στο Κύπελλο παίζουν, στο πρωτάθλημα παροπλίζονται!

Στον αντίποδα, καμία απολύτως κινητικότητα από τη γυναικεία λίγκα της Ρουμανίας, όπου θα συμμετέχει για λογαριασμό της ACS Sepsi η Πηνελόπη Παυλοπούλου. Όσο για τα καθ’ ημάς, περιμένουμε…


Λευτεριά στη Γιελιένα!

Η Yelena Levchenko, η 37χρονη εμβληματική παίκτρια της Λευκορωσίας με καριέρα στο WNBA και σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μινσκ και καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση. Αιτία (και αφορμή) η ενεργή συμμετοχή της στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko, που κατηγορείται για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές του Αυγούστου. Οι Ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας, η Ένωση Παικτριών του WNBA με επίσημες ανακοινώσεις τους, ομάδες αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι και φίλαθλοι του μπάσκετ και λοιπών αθλημάτων ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της. Περισσότερα εδώ.

Οκτώβριος 2020

Σχόλια