Γαλλικές αναταράξεις

Τελικά η Accor Aréna στο Παρίσι θα μείνει άδεια

"Επιστροφή στο παιχνίδι" (Retour au Jeu) προγραμμάτιζε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Γαλλίας (FFBB), όμως άλλαι αι βουλαί του... ιού. Αν και στην προκειμένη περίπτωση οι βουλές ανήκουν στις παίκτριες.

Επανεκκίνηση ή φόβος; 

Από τον περασμένο Ιούνιο η FFBB άρχισε να προετοιμάζει την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις φτιάχνοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και παρέχοντας όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων. Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ γυναικών η εκκίνηση θα σηματοδοτούνταν —πού αλλού;— στην Accor Aréna στο Bercy του Παρισιού με τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Γαλλίας (Coupe de France) ανάμεσα στην Tango Bourges και τη LDLC ASVEL Féminin. Την αναμέτρηση της 18ης Σεπτεμβρίου θα την παρακολουθούσαν 5000 φίλαθλοι, ανάμεσά τους η αναπληρώτρια υπουργός αθλητισμού της Γαλλίας, κ. Roxana Maracineanu, και η υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και την ισότητα των ευκαιριών, κ. Élisabeth Moreno. Συμβολικές παρουσίες που δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το μπάσκετ γυναικών η γαλλική ομοσπονδία.

Κι ενώ όλα έμοιαζαν έτοιμα και οι ομάδες είχαν φτάσει στο Παρίσι, ανήμερα του αγώνα οι παίκτριες, έχοντας τη στήριξη του συνδικαλιστικού τους οργάνου, των προπονητών και των διοικούντων των ομάδων τους, αποφάσισαν να μην αγωνιστούν διαμαρτυρόμενες για την έλλειψη από την πλευρά της FFBB ξεκάθαρου υγειονομικού πρωτόκολλου για τον COVID-19. Αιτία για την κίνησή τους αυτή ήταν η απόφαση της FFBB να μην αναβάλει ή ακυρώσει τον αγώνα, ύστερα από τη διάγνωση τριών θετικών κρουσμάτων σε παίκτριες της Bourges κι ενός σε παίκτρια της Lyon κατά τον τελευταίο εβδομαδιαίο ιατρικό έλεγχο των ομάδων. Έθεσαν μάλιστα το θέμα στις συζητήσεις που είχαν με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας, καθώς και με την αναπληρώτρια υπουργό αθλητισμού, αλλά, όπως τόνισαν, δεν πήραν σαφείς απαντήσεις κυρίως —αυτό έχει ενδιαφέρον— στο γιατί ακολουθείται άλλο πρωτόκολλο για το μπάσκετ ανδρών (κατά το οποίο με ένα κρούσμα COVID-19 αναβάλλεται η αναμέτρηση) και άλλο για το γυναικείο.

Φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Jean-Pierre Siutat υπεραμύνθηκε της απόφασης να διεξαχθεί ο αγώνας λέγοντας ότι είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρωτόκολλο που ακολουθεί η (επαγγελματική) ανδρική λίγκα (NLB) είναι υπερβολικά αυστηρό. Όπως είναι υπερβολικός, κατά τη γνώμη του, ο φόβος που επέδειξαν οι παίκτριες αρνούμενες a priori την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου. Προσδιόρισε, εξάλλου, την οικονομική ζημία για την ομοσπονδία στις 300.000 ευρώ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στις δύο ομάδες. Για να καταλήξει: Αν μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση ακραίου φόβου, όλα θα είναι περίπλοκα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να ζούμε με τον ιό, κάθε μήνα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι' αυτό θα πρέπει να ρισκάρουμε έστω και στο ελάχιστο.

Φέτος στους δρόμους του Παρισιού οι αφίσες του Κυπέλλου Γαλλίας αφορούσαν μόνο το μπάσκετ γυναικών


Αφορμή;

Είναι αλήθεια ότι ο εντοπισμός τόσων μαζεμένων κρουσμάτων ειδικά στις τάξεις της Bourges θορύβησε δικαιολογημένα τις αθλήτριες. Όπως εξήγησε η Élodie Godin, η βετεράνα αρχηγός των Berruyères, το γεγονός ότι η ίδια και οι υπόλοιπες συμπαίκτριές της βρέθηκαν αρνητικές στον κορονοϊό δεν σήμαινε απαραίτητα ότι σε ένα νέο τεστ το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να βγει διαφορετικό και κανείς δεν κατάφερε να τις καθησυχάσει.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη διάσταση στην απόφαση των παικτριών της Bourges και της Lyon και αυτή είναι η διαφορά στο στάτους του μπάσκετ γυναικών στη Γαλλία (που είναι ερασιτεχνικό, ή έστω ημι-επαγγελματικό, και βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της FFBB) σε σχέση με το ανδρικό (που είναι επαγγελματικό). Ένα θέμα που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα και στην Ισπανία (βλ. εδώ), η Perfumerías Avenida μάλιστα είχε θέσει πριν την έναρξη της περσινής σεζόν το ζήτημα της δημιουργίας επαγγελματικής γυναικείας λίγκας χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από τη FEB. Φαίνεται, λοιπόν, πως τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν στη Γαλλία η FFBB από τη μια πλευρά και η LNB (η ανδρική επαγγελματική λίγκα) από την άλλη, λειτούργησαν ως αφορμή για τις παίκτριες των δύο προβεβλημένων ομάδων της LFB να θέσουν και πάλι το ζήτημα της επαγγελματικής αντιμετώπισης του μπάσκετ γυναικών στη Γαλλία.

Το αν βέβαια η επαγγελματικοποίηση του γυναικείου μπάσκετ όχι μόνο στη Γαλλία αλλά παντού στην Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, κυρίως αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, αυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση. Είναι θετικό όμως πως οι παίκτριες φαίνονται αποφασισμένες να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν συντονισμένα καλύτερες αγωνιστικές συνθήκες. Η Γαλλία, άλλωστε, και από κοντά και η Ισπανία, με την αγωνιστική παράδοση, τη διοικητική οργάνωση και τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν μπορούν να λειτουργήσουν ως οι ατμομηχανές του μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη και να δείξουν και στις υπόλοιπες χώρες τον δρόμο.


Ευρωμπάσκετ 2021

Η FFBB ανακοίνωσε και την πόλη στην οποία θα διεξαχθούν οι δύο όμιλοι του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021. Στρασβούργο. Οι Γάλλοι θα διοργάνωναν και τον τελικό στο Παρίσι, αλλά τελικά τον παραχώρησαν στην Ισπανία και τη Βαλένθια. Ο λόγος δεν έγινε ακριβώς γνωστός, αλλά η απόφαση πάρθηκε τον Μάιο.

Σεπτέμβριος 2020


*UPDATE*

Η κίνηση διαμαρτυρίας των Γαλλίδων παικτριών έφερε αποτέλεσμα. Η FFBB υπέκυψε στις πιέσεις της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της LFB και αναθεώρησε το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ, παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή της ομοσπονδίας αποφάσισε τελικά να μην τιμωρήσει τις ομάδες της Bourges και της Asvel για την απόφασή τους να μην αγωνιστούν στον τελικό του Coupe de France.  Ενδιαφέρουσα πληροφορία: λίγες μόνο μέρες μετά τον ακυρωμένο τελικό η Bourges ανακοίνωνε στις 23 Σεπτεμβρίου τη διάγνωση άλλων δύο κρουσμάτων στο ρόστερ της ομάδας! Κι επειδή κρούσματα εντοπίστηκαν και σε άλλες ομάδες η LFB προχώρησε στην αναβολή της α΄ αγωνιστικής κατά μία εβδομάδα. Έτσι το γαλλικό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 3 του Οκτώβρη.—

Σχόλια