Κύπελλα παντού!


Ή, τελοσπάντων, σχεδόν παντού. Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου πάντως είχε στο μπασκετικό μενού κάμποσα τουρνουά και τελικούς κυπέλλων ανά την Ευρώπη.

Στην Ισπανία

Από τα αγαπημένα τορνέα αυτής της διαδικτυακής γωνιάς, το Copa de la Reina των Ισπανών διεξήχθη φέτος στη Βαλένθια, στην επιβλητική La Fonteta (που θα φιλοξενήσει και τους αγώνες του Ευρωμπάσκετ Γυναικών) με ελάχιστο κόσμο στις κερκίδες. Μια όμορφη διοργάνωση που μας επιφύλαξε μπόλικες συγκινήσεις και μια μεγάλη έκπληξη.

Η Uni Girona μπορεί να κατάφερε να περάσει πανηγυρικά στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, αλλά στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπως και στο SuperCopa, μετρούσε κυρίως ήττες φέτος από τις δυο βασικές της αντιπάλους, την Perfumerías Avenida και τη Valencia Basket. Στο Κύπελλον της Βασιλίσσης, όμως, πήρε το αίμα της πίσω.

Αρχικά κέρδισε την Avenida στον ημιτελικό υποχρεώνοντάς την στην πρώτη φετινή της ήττα (ύστερα από 39 συνεχόμενες νίκες σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις – SuperCopa, LFEndesa, Euroleague Women), σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση (91-78). Και στη συνέχεια επικράτησε επί της Valencia, καθαρά αλλά όχι και άνετα, στον τελικό που μεταδόθηκε από την ισπανική τηλεόραση που παραδοσιακά καλύπτει όλους τους αγώνες του Final 8.


Το Copa de la Reina ήταν ο μόνος τίτλος που έλειπε από τη συλλογή της Girona. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις είχε φτάσει μέχρι τον τελικό, αλλά έβλεπε πάντοτε την πλάτη της Avenida. Φέτος, στην πέμπτη και φαρμακερή, τα κατάφερε.

Μαζί της τα κατάφεραν και δυο παίκτριές της, η Laia Palau και η Adaora Elonu, που έφτασαν στις πέντε κατακτήσεις στη διοργάνωση. Η Palau είχε τέσσερις με τη Ros Casares και ισάριθμες η Elonu ως παίκτρια της Avenida τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για τον Alfred Julbe, τον νεόκοπο προπονητή των Καταλανών, έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στο ισπανικό μπάσκετ που έχει κατακτήσει τόσο το Copa del Rey (με τη Joventut de Badalona το 1997) όσο και το Copa de la Reina. Η αποστροφή του, όμως, προς τις παίκτριές του στη διάρκεια ενός τάιμ-άουτ ότι οι αντίπαλες παίκτριες δεν παίζουν τίμια (δύο φορές και μάλιστα στα αγγλικά) πυροδότησε μια ιδιότυπη κόντρα με τον Roberto Íñiguez, που σύντομα θα μεταφερθεί και στην Ευρωλίγκα, αφού Avenida και Girona θα τεθούν προσεχώς αντιμέτωπες για μια θέση στο φάιναλ-φορ.

MVP του τελικού αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Chelsea Gray. Η αλήθεια, όμως, είναι πως καμιά παίκτρια της Girona δεν υστέρησε, ίσα-ίσα η επιθετική πολυφωνία και η αμυντική προσήλωση συνολικά των παικτριών της Girona συνέβαλαν καθοριστικά στη φετινή τους επιτυχία.

Σαν μαγνήτης τους τραβά τους τραυματισμούς, αλλά αντέχει!


Focus

Julia Reisingerová από την Τσεχία στην Uni Girona. Marie Gülich από τη Γερμανία στη Valencia Basket. Emese Hof από την Ολλανδία στην Perfumerias Avenida. Οι βασικές σέντερ των καλύτερων ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τη δικιά μας Μαριέλλα Φασούλα που αγωνίζεται πλέον στη Ciudad de la Laguna Tenerife, που επίσης συμμετείχε στο Copa de la Reina, έχουμε μια τετράδα Ευρωπαίων ψηλών παικτριών, της νέας γενιάς, με παραπλήσια αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Βαριά κορμιά, λίγη αθλητικότητα, αλλά αρκετά καλά τεχνικά στοιχεία.


Στην Πολωνία

Στη Γκντίνια φιλοξενήθηκε φέτος το Final 8 του Κυπέλλου Πολωνίας, το οποίο διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του πολωνικού πρωταθλήματος. Arka Gdynia και CCC Polkowice έφτασαν, όχι δίχως κόπο, στον τελικό κι εμείς παρακολουθήσαμε έναν άκρως αμφίρροπο αγώνα που κρίθηκε στο τέλος και μάλιστα από... ελληνικά χεράκια.

Συνεχίζει αήττητη!

Η Gdynia είχε την ατυχία να χάσει με βαρύ διάστρεμμα στο α΄ κιόλας λεπτό του παιχνιδιού τη βασική σκόρερ της ομάδας, την Αυστραλή Alice Kunek, ενώ την επιθετική της δυστοκία δυσχέραιναν και οι μέτριες εμφανίσεις της Σλοβάκας Barbora Bálintová και της Αμερικανοπολωνίδας Marissa Kastanek. Όμως είχε, και στις δυο πλευρές του γηπέδου, την Αρτέμιδα Σπανού. Αγωνίστηκε 24 λεπτά, πέτυχε 21 πόντους με 7/9 σουτ εντός πεδιάς (4/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4/4 βολές), μάζεψε 4 ριμπάουντ και έκανε πολλή και αθόρυβη δουλειά στην άμυνα. Τελικό σκορ: 69-65, με τη Σπανού να πετυχαίνει ένα καθοριστικό τρίποντο στο τέλος του παιχνιδιού με το οποίο η Gdynia "κλείδωσε" μια πύρρεια νίκη και τον πρώτο φετινό της τίτλο.

MVP, MVP!


Στην Ιταλία

Final 8 είχαμε και στην Ιταλία, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Famila Wuber Schio και Umana Reyer Venezia έφτασαν αναμενόμενα στον τελικό, όπου επικράτησε, ευκολότερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε, η Schio με 22 πόντους της Sandrine Gruda (11/13 δίποντα) και 14 της Kim Mestdagh. Στον αντίποδα, για τη Venezia ήταν απελπιστικά μόνη η Yvonne Anderson (23 πόντοι), ενώ κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Giampiero Ticchi, ο προπονητής της Venezia, προτίμησε να αφήσει εκτός παιχνιδιού τη μέχρι τότε καλύτερη παίκτρια των Βενετσιάνων, την Αμερικανίδα Natasha Howard, και να χρησιμοποιήσει στη θέση της την Temi Fagbenle!


Schio και Venezia, πάντως, έχουν από μια νίκη και μια ήττα φέτος στις μεταξύ τους αναμετρήσεις για τη Serie A1 και, καταπώς φαίνεται, θα κονταροχτυπηθούν μέχρι το τέλος για το ιταλικό πρωτάθλημα.


Στην Τσεχία

Πέρασαν κάμποσα χρόνια, αλλά φέτος η USK Praha είπε να επιστρέψει κανονικά στον θεσμό, με την πρώτη της ομάδα, για να ρεφάρει, ίσως, σε μια απογοητευτική, σε γενικές γραμμές, χρονιά γι’ αυτήν.

Στο Τσομουτόφ, λοιπόν, διεξήχθη το Final 4 του Κυπέλλου Τσεχίας, η USK και η KP Brno έφτασαν στον τελικό, όμως ένα ύποπτο κρούσμα COVID που εντοπίστηκε σε παίκτρια μιας ομάδας ήταν αρκετό να τινάξει στον αέρα την τελευταία μέρα της διοργάνωσης. Οι τέσσερις ομάδες, καθότι εκκρεμούσε και ο μικρός τελικός για την 3η θέση, συμφώνησαν στην αναβολή των αγώνων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος των πλέι-οφ του τσεχικού πρωταθλήματος που είναι προ των πυλών.


Στη Γαλλία

Αγωνιστική δράση για το Coupe de France είχαμε και στη Γαλλία. Όχι τελική φάση βεβαίως-βεβαίως, οι Γάλλοι παραδοσιακά ακολουθούν μια διαφορετική μορφή διοργάνωσης, αλλά προημιτελικούς.

Εκεί που ξεχώρισαν η μάλλον απρόσμενη ήττα της Basket Landes από τη Landerneau Bretagne (86-73) και η δύσκολη, μετά από παράταση, νίκη της BLMA επί της Charnay Bourgogne Sud (86-84). Και φυσικά το ευρωλιγκάτο ντέρμπι, στο άδειο Prado, ανάμεσα στη Bourges και τη Lyon. Αμφίρροπο ματς για τρία δεκάλεπτα (και κάτι), στο οποίο επικράτησαν τελικά οι οικοδέσποινες Berruyères (83-68) που πέτυχαν ένα επιμέρους σκορ 29-8 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Φοβερή και τρομερή η Alexia Chartereau (28 πόντοι) που φέτος διανύει την πιο παραγωγική της χρονιά.


Την τετράδα συμπληρώνει η συνήθης ύποπτη Flammes Carolo, από τη Σαρλβίλ-Μεζιέρ, την πιο θλιμμένη πόλη του κόσμου, που λέει κι ένα τραγουδάκι, που το ’χει... χούι να φτάνει μακριά σε αυτόν τον θεσμό. Κέρδισε άνετα τη Villeneuve (90-57).

Οι ημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι για τις 20 και 27 Μαρτίου. Tότε θα ξέρουμε τις δύο φιναλίστ…

Μάρτιος 2021

Σχόλια