Ευρωλίγκα Γυναικών, γύρος δεύτερος



Τέσσερις ακόμη "φούσκες", επτά ομάδες σίγουρες, μία σε εκκρεμότητα, τέσσερα εισιτήρια. Ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας Γυναικών κι εμείς μετρούμε τις επιβεβαιώσεις και τις διαψεύσεις μας.

Α΄ Όμιλος

Φαινόταν από την αρχή ότι η Perfumerías Avenida μπορεί να φτάσει φέτος στο φάιναλ-φορ και μας το απέδειξε. Κέρδισε όλα τα παιχνίδια στον όμιλό της (6-0) και ήταν η μόνη ομάδα που εκμεταλλεύθηκε σε αυτή τη φάση την έδρα της, αφού φιλοξένησε τη "φούσκα" στη Σαλαμάνκα. Και μπορεί να μην διαθέτει τις σταρ-παίκτριες που ξεχωρίζουν, έχει όμως σίγουρα το προβάδισμα για να βρεθεί στο φάιναλ-φορ, δέκα χρόνια ακριβώς μετά την τελευταία της συμμετοχή όταν και είχε κατακτήσει τον τίτλο (Ekaterinburg 2011).

Η δεύτερη θέση του ομίλου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς υπολείπονται οι αναμετρήσεις των ρωσικών Kursk και Nadezhda με την τουρκική Izmit (που μέχρι τώρα έχει μείνει χωρίς νίκη). Σαφές προβάδισμα, ωστόσο, έχει η Kursk που πέτυχε ευρεία νίκη επί της Nadezhda, υπερκαλύπτοντας τη διαφορά με την οποία είχε χάσει στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, θα είναι αυτή που θα προχωρήσει στα πλέι-οφ.


Focus

Βγήκε από το κολλεγιακό πρωτάθλημα των Η.Π.Α. ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που από την αρχή έτυχαν υψηλής προβολής. Τελικά επιλέχθηκε από το Chicago στην 3η θέση του WNBA draft, ενώ στις περγαμηνές της περιλαμβάνεται ήδη και η κλήση της στην Εθνική ομάδα των Η.Π.Α. Ο λόγος για την Katie Lou Samuelson. Και μπορεί στην Αμερική ακόμη να την περιμένουν να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες, στην από δω μεριά του Ατλαντικού, ωστόσο, η Lou φαίνεται να βρίσκει ανετότερα και γρηγορότερα τα αγωνιστικά της πατήματα. Ταίριαξε τέλεια στην ομαδική φιλοσοφία της Avenida και υπό τις μπασκετικές οδηγίες του εκφραστικότατου Roberto Íñiguez διανύει φέτος μιαν αρκούντως παραγωγική χρονιά. Στον γύρο αυτόν η Samuelson αποτέλεσε την κύρια επιθετική απειλή για τις Σαλμαντίνες πετυχαίνοντας 29 (Izmit), 25 (Nadezhda) και 27 (Kursk) πόντους. Εκείνη ήταν άλλωστε που σήμανε την αντεπίθεση της Avenida στο πρώτο παιχνίδι με την Izmit ευστοχώντας σε 6 από τα 8 τρίποντα που επιχείρησε.



Β΄ Όμιλος

Ενισχυμένη με τη σούπερ δυναμική Alina Iagupova, που παρέα πλέον με τις Kayla McBride και Cecilia Zandalasini σχηματίζουν μια φλογερή τριάδα στην περιφέρεια της Fenerbahçe, και με μια ιδιαίτερα φορμαρισμένη Kia Vaughn στις ψηλές, η τουρκική ομάδα πήρε και τα τρία παιχνίδια αυτού του ομίλου και τερμάτισε πανηγυρικά στην πρώτη θέση.

Μια μέρα πριν, η Lyon είχε καθαρίσει τη δική της πρόκριση επικρατώντας δίκαια επί της οικοδέσποινας USK Praha. Για δεύτερη φορά στα πλέι-οφ οι Γαλλίδες, όσες και οι συμμετοχές τους στη διοργάνωση. Εντυπωσιακό ασφαλώς, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι φέτος η Lyon επιβίωσε πανάξια στον δυσκολότερο –μακράν– όμιλο της διοργάνωσης.


Μεγάλη απογοήτευση της σεζόν φυσικά είναι η USK Praha που δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες που την ήθελαν να φτάνει σε ένα ακόμη φάιναλ-φορ. Ανάποδη χρονιά για τις Τσέχες, που αντιμετώπισαν από πολύ νωρίς απανωτά εμπόδια: τραυματισμός της María Conde που έχασε όλον τον πρώτο γύρο, λοκντάουν τον Νοέμβριο και διακοπή του τσεχικού πρωταθλήματος, απανωτά κρούσματα Covid-19 στην ομάδα – η μισή σχεδόν ομάδα προσβλήθηκε αμέσως μετά το τέλος του α΄ γύρου και την επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη. Χαριστική βολή: ο σοβαρός τραυματισμός της Alyssa Thomas (ρήξη αχιλλείου τένοντα) που ταρακούνησε συθέμελα το φετινό οικοδόμημα της coach Hejková. Άρον-άρον κλήθηκε να βοηθήσει η γνώριμη στην Πράγα Candice Dupree, αλλά αποδείχθηκε ανέτοιμη.

Απογοήτευση... [πηγή: FIBA Euroleague Women]

Όσο για την Arka Gdynia της δικής μας Σπανού, μπορεί να αποχώρησε από τη διοργάνωση χωρίς νίκη, οι εμφανίσεις της όμως και η συνολική της προσπάθεια είναι αξιομνημόνευτες. Με εξαίρεση την πρώτη αγωνιστική με τη Lyon και την τελευταία με την Praha, οι Πολωνές παρουσιάστηκαν πολύ ανταγωνιστικές παίζοντας καλό και ομαδικό μπάσκετ. Σε έναν άλλο όμιλο ίσως να προκρίνονταν στην οκτάδα. Σε αυτόν που τις έριξε η τύχη αποχαιρετούν τη διοργάνωση με έξι ήττες.

Focus

Ξεκίνησε συντηρητικά τη φετινή χρονιά, με το μικρότερο μπάτζετ των τελευταίων χρόνων (γύρω στο 1,5 εκ.). Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποί της αναθεώρησαν γρήγορα τις προθέσεις τους. Ο λόγος για τη Fenerbahçe που αυτή τη στιγμή δείχνει ως η μόνη ομάδα που μπορεί να κοντράρει την UMMC στον πιθανό μεταξύ τους τελικό.

Στον όμιλο της Πράγας οι Τουρκάλες διέλυσαν την ταλαιπωρημένη USK με τις McBride, Iagupova και Zandalasini να αγγίζουν όλες μαζί το ποσοστό του 78% στα σουτ τριών πόντων στο α΄ ημίχρονο του παιχνιδιού· αργότερα, κέρδισαν και την Arka Gdynia (δυσκολότερα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ)· και στο τέλος έκλεψαν τη νίκη (και την πρωτιά του ομίλου) από τη Lyon με την Iagupova να κάνει το καθοριστικό κλέψιμο στην τελευταία φάση του παιχνιδιού.




Γ΄ Όμιλος

Για την πρωτιά του ομίλου ασφαλώς και δεν υπήρχε αμφιβολία: την καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες η υπερηχητική UMMC που, επειδή είχε… ελλείψεις στις ψηλές της, είπε να προσθέσει και την επιβλητική Brittney Griner στο ρόστερ της!

Στο κυνήγι της 2ης προνομιούχας θέσης, όμως, προβλέπαμε εξαρχής θρίλερ και δεν απογοητευτήκαμε. Η Schio, που έπαιζε στην έδρα της, ήθελε νίκη επί της Girona με πέντε πόντους, για να καλύψει τη διαφορά με την οποία είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι στο Fontajau. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος κέρδιζε με τρεις και είχε την τελευταία επίθεση. Η Καναδή Natalie Achonwa αστόχησε τελικά στο λέι-απ και οι Τζιρονέζες, καίτοι χαμένες, πανηγύρισαν έντονα μια ιστορική πρόκριση στην επόμενη φάση. Ειρωνεία της τύχης: η Achonwa μέχρι τότε ήταν η καλύτερη παίκτρια όχι μόνο της Schio αλλά και του παιχνιδιού!


Για την TTT Riga δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν: τελευταία και καταϊδρωμένη με πολύ μέτριο μπάσκετ.


Focus

Εντάξει, το Schio-Girona ήταν γι’ αυτόν τον όμιλο το ματς που περιμέναμε. Ποιος όμως πίστευε, ένα βράδυ πριν, ότι η Girona θα ζόριζε τόσο πολύ την UMMC; Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι Ρωσίδες έπαιξαν με… σβηστές τις μηχανές και περισσότερο χαλαρές απ’ όσο θα ’πρεπε (χωρίς την Alba Torrens που αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα τραυματισμού), το ματς ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος, όταν και η UMMC κατάφερε με κόπο να πάρει το ελαφρύ προβάδισμα. Τελικό σκορ: 90-83.

Αν κάτι πάντως έχει ενδιαφέρον σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι απέναντι σε μια θαυμαστή για τα ύψη της UMMC, η Girona πήρε σχεδόν τους μισούς της πόντους από τις τρεις ψηλές της παίκτριες: Reisingerová (16 π.), Labuckienė (14 π.) και Araújo (10 π.). Σε αυτούς ας προσθέσουμε και τους 13 πόντους της αειθαλούς Laia Palau (3/3 τρίποντα)!


Δ΄ Όμιλος

Μετά την περσινή μεταβατική σεζόν (μη γενόμενη τελικώς λόγω της πανδημίας) η ουγγρική Sopron επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και από τα πλέι-οφ, στα οποία προκρίθηκε πανηγυρικά, θα διεκδικήσει άλλη μια συμμετοχή σε φάιναλ-φορ. Μόνο μελανό σημείο στις μέχρι στιγμής νίκες της, το ότι έπαιξε τα αναβληθέντα παιχνίδια με τη Galatasaray τον Δεκέμβριο. Αμφότερα έληξαν νικηφόρα για τις Ουγγαρέζες, μόνο που τότε η Galatasaray ήταν μια άλλη ομάδα!

Νά λοιπόν πού έγκειται η ιδιαιτερότητα αυτού του ομίλου! Με την Αμερικανίδα Courtney Williams να αποτελεί παρελθόν και τις εμπειρότατες Epiphanny Prince και Angel McCoughtry να προστίθενται στο ρόστερ παραμονές του β΄ γύρου και να αλλάζουν τα πάντα, η Galatasaray εμφανίστηκε πολύ πιο σοβαρή σε αυτή τη "φούσκα", έπαιξε καλύτερα και πιο ομαδικά και κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα ματς που έδωσε απέναντι στις γαλλικές Bourges και Basket Landes. Πήρε, έτσι, την 2η θέση του ομίλου και μαζί και το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.

Η Bourges, πάλι, που φιλοξένησε τη "φούσκα" στο άδειο Prado περιορίστηκε σε μια μάλλον μέτρια χρονιά. Χωρίς βασικό point-guard (με την Alix Duchet τραυματισμένη, το βάρος έπεσε στη Σουηδέζα Elin Eldebrink και τη Sarah Michel που δεν τις λες και άσσους) κέρδισε στο πρώτο ματς την Galatasaray (87-80), έχασε όμως στο δεύτερο (75-65), μαζί και τη διαφορά, κι έτσι αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

Όσο για τη συμπαθέστατη Basket Landes εμφανίστηκε κουρασμένη και χωρίς ρυθμό. Έκανε τέσσερις μαζεμένες ήττες και έμεινε τέταρτη.


Focus

Βαθμολογικά αδιάφορο το τελευταίο ματς του ομίλου ανάμεσα στη Bourges και τη Basket Landes (δεν επαναλήφθηκε το ντέρμπι του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς αυτή τη φορά η Bourges επιβλήθηκε ολοκληρωτικά επί της αντιπάλου της), αλλά το ενδιαφέρον βρισκόταν αλλού. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι στη διοργάνωση για τη σπουδαία Céline Dumerc.

Κοντή, αλλά τεράστια! [πηγή: Euroleague Women]

Αποχαιρετισμός έπειτα από 15 σεζόν και η μοίρα το ’φερε ο επίλογος να γραφτεί στο γήπεδο στο οποίο η Caps πέρασε τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής της καριέρας. Ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει έναν τίτλο Ευρωλίγκας (η μετακίνησή της στην UMMC τις σεζόν 2009-2011 έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον στόχο), αλλά αποχωρεί έχοντας στις αποσκευές της την τρίτη θέση με τη Bourges και το χάλκινο μετάλλιο στο φάιναλ-έιτ του 2013 (εκείνο που έχασε η Καλτσίδου λόγω δεύτερου χιαστού), αλλά και κάμποσες τέταρτες θέσεις. Σε ατομικό επίπεδο φυσικά η Dumerc φιγουράρει στις πρώτες θέσεις βασικών στατιστικών κατηγοριών.


Η γωνιά του προπονητή

Ο ένας για έντονη διαμαρτυρία. Ο άλλος για ανάρμοστη συμπεριφορά. Alfred Julbe και Firat Okul. Και οι δυο στάλθηκαν στα αποδυτήρια από τους διαιτητές με δύο τεχνικές ποινές. Κι αν η αποβολή του Julbe δεν έβλαψε τελικά τη Girona στην καθοριστική αναμέτρησή της με τη Schio, εκείνη του Firat Okul της Izmit προξένησε, αν μη τι άλλο, αλγεινή εντύπωση. Υπερβολικά νευρώδης ο Τούρκος προπονητής της Izmit δεν σταμάτησε στιγμή να διαμαρτύρεται προς τους διαιτητές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας του με την Avenida, μέχρι που, εκτός εαυτού, εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι προς τις παίκτριές του που κάθονταν στον πάγκο. Οι διαιτητές το είδαν, τον χρέωσαν άμεσα με δεύτερη τεχνική ποινή και τον απέβαλαν. Δικαίως!

Αχ, αυτές οι κάλτσες! [πηγή: FIBA Euroleague Women]

Στην εύθυμη νότα αυτού του γύρου, έχουμε και πάλι μια στιλιστική επιλογή. Αυτή τη φορά από τον Gáspár Dávid, τον 38χρονο προπονητή της Sopron. Κάτι τρέχει με τις κάλτσες των προπονητών! Δεν εξηγείται αλλιώς!


Μαύρες τρύπες

Με εξαίρεση τη Σαλαμάνκα, οι υπόλοιπες έδρες περισσότερο ως μαύρες τρύπες λειτούργησαν παρά ως κρυφό όπλο. Praha, Schio και Bourges φιλοξένησαν τις "φούσκες" στα γήπεδά τους, στο τέλος όμως είδαν τα όνειρα και τις φετινές τους βλέψεις να καταποντίζονται.


Τέσσερις

Διασταυρώσεις [πηγή: Euroleague Women]

Τρεις εμφύλιοι. Αυτό βγάζουν οι διασταυρώσεις για τα πλέι-οφ. Και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε ένα φάιναλ-φορ που θα περιλαμβάνει ομάδες από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Η Ρωσία, η Τουρκία και η Ισπανία θα εκπροσωπηθούν σίγουρα, με τις UMMC, Fenerbahçe και Avenida να είναι τα φαβορί. Το ερώτημα είναι αν μαζί τους θα είναι η Ουγγαρία (για τρίτη συνεχόμενη σεζόν) ή η Γαλλία στην αναπάντεχη αλλά ολική επιστροφή της.

Η συνέχεια στα προσεχώς του Μαρτίου…



Ιανουάριος 2021

Σχόλια