Ευρωλίγκας παραλειπόμενα



Ενώ η FIBA ανακοίνωσε τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις προσεχείς "φούσκες" του Ιανουαρίου (Σαλαμάνκα, Πράγα, Μπουρζ, Σκίο), ας θυμηθούμε όσα θαυμαστά, περίεργα κι ενδιαφέροντα συνέβησαν τον Δεκέμβριο σε Κωνσταντινούπολη, Σόπρον και Τζιρόνα. Στον γλυκό απόηχο του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας Γυναικών 2020-2021.

Oh là là! 

Πρώτα μοίρασε 9 ασίστ απέναντι στην Arka Gdynia. Επίσης, μάζεψε 6 ριμπάουντ κι έβαλε 7 πόντους. Μετά βομβάρδισε ανελέητα το καλάθι της USK Praha μέχρι που το κοντέρ σταμάτησε στους 38 πόντους – οι περισσότεροι που επιτυγχάνονται από παίκτρια στην ιστορία της διοργάνωσης. Και τέλος, όταν η άμυνα της Fenerbahçe την κυνηγούσε ανελέητα για να της αποτρέψει το σκοράρισμα, τσουπ, άλλες 10 ασιστούλες. Marine Johannès. Α πα πα!



Βόηθα με να σε βοηθώ

13 η Barbora Balintová της Arka Gdynia (v. Fenerbahçe). 12 η Alyssa Thomas της USK Praha (v. Gdynia). 11 η Alba Torrens της UMMC (v. TTT Riga). 10 η Marine Johannès της Lyon (v. Fenerbahçe). Οι διψήφιες ασίστ αυτού του γύρου. Κατηγορία στην οποία εξακολουθεί να προηγείται στο σύνολο η Laia Palau, που συνεχίζει...




Φαντασία ή πραγματικότητα;

Αυτό το δίλημμα τριβέλιζε το μυαλό μετά τη λήξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην USK Praha και τη Lyon. Από τη μια, το φανταιζί παιχνίδι της ασταμάτητης Johannès. Ένα highlight εν κινήσει. Κι από την άλλη, η Σλοβένα Teja Oblak. Για ενάμιση παιχνίδι, ολόκληρο με τη Fenerbahçe και στο πρώτο μισό με τη Lyon, ήταν ωσεί παρούσα. Και μετά εμφανίζεται στο γήπεδο, βάζει 18 μαζεμένους πόντους και χαρίζει μια πολύτιμη νίκη στην ομάδα της. Αθόρυβα. Χωρίς φανφάρες και άλλα εκκωφαντικά.




Παραστάσεις

Η Satou Sabally, από τη Γερμανία, ήταν μέλος της πολυσυζητημένης πανεπιστημιακής ομάδας του Oregon στο WNCAA. Μέχρι πέρσι. Γιατί από φέτος ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στην Ευρώπη και μάλιστα πέφτοντας στα βαθιά. Ως παίκτρια της Fenerbahçe με τις αβάσταχτες απαιτήσεις. Στο ντεμπούτο της στην Ευρωλίγκα, με «το καλημέρα», έκανε μια ηγεμονική εμφάνιση. Απέναντι στην USK Praha, στην πρεμιέρα, πέτυχε 30 πόντους και πήρε 11 ριμπάουντ διαλύοντας κάθε αμυντικό πλάνο και προσαρμογή της coach Hejková.



Ένα και μοναδικό triple double σημειώθηκε σε αυτόν τον πρώτο γύρο με δράστρια τη σεσημασμένη Alyssa Thomas της USK Praha. "Μηχανή" την αποκαλούν στην Αμερική. "Βιονική Γυναίκα" τη λέω εγώ. 19 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 12 ασίστ! Στο ματς με τη Gdynia.


Η δικιά μας

Η Άρτεμις Σπανού είναι η μόνη εκπρόσωπος της χώρας μας στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Lyon κινήθηκε σε ρηχά νερά, όπως άλλωστε και η ομάδα της Arka Gdynia. Στα επόμενα δύο, όμως, η Σπανού φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Πενταδάτη, τέλειωσε το ματς απέναντι στη Fenerbahçe με 14 πόντους και 8 ριμπάουντ (με 1/5 τρίποντα όμως) και το άλλο με την USK Praha με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ (2/4 τρίποντα). Με 30 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο και στα τρία παιχνίδια. Και με μία υποδειγματική άμυνα πάνω στη Satou Sabally στο α΄ ημίχρονο με τη Fenerbahçe.




New kids on the block

Αρκετές είναι οι παίκτριες που έπαιξαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Η Sabally, που λέγαμε και πιο πάνω, είναι μία από αυτές. Όπως και οι Emese Hof και Maite Cazorla της Perfumerías Avenida. Ή το φετινό απόκτημα της Lyon, η 19χρονη Marine Fauthoux (το -x στο επίθετό της ακούγεται!). Και η ακόμη πιο μικρή Anastasiia Kosu της Kursk, μαζί με την Αμερικανίδα συμπαίκτριά της Arike Ogunbowale.


Από όλες αυτές, όμως, ας σταθώ λίγο παραπάνω στην Καναδή Miranda Ayim, την αρχηγό της Εθνικής Καναδά και παίκτρια, κοντά μια πενταετία τώρα, της Basket Landes. Στα 32 της η Ayim συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα σημειώνοντας κατά μέσο όρο 12.5 πόντους και 9.5 ριμπάουντ. Η εμφάνισή της μάλιστα στο πρώτο ματς εναντίον της Bourges ήταν και αυτή που έδωσε τελικά τη νίκη στην ομάδα της.


Αντί φιλάθλων 

Φίλαθλοι δυστυχώς δεν υπήρχαν στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια. Αν και στην Κωνσταντινούπολη, και ειδικά στα ματς της Fenebahçe, και αρκετός κόσμος υπήρχε (στην κερκίδα των επισήμων και καλά!) και οι ιαχές τους ακούγονταν καθαρά. Στο Σόπρον, όμως, οι Ούγγροι, που τήρησαν με ευλάβεια το πρωτόκολλο της FIBA, βρήκαν άλλο τρόπο να γεμίσουν τα άδεια καθίσματα των θεατών.



Τρεις μόνο

Από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, τρεις μόνο διαθέτουν γυναίκα επικεφαλής στον πάγκο. Η USK Praha τη Natália Hejková. Η Dynamo Kursk την Elen Shakirova. Και η Basket Landes τη Julie Barennes (με απαραίτητο συμπλήρωμά της τη Shona Thorburn). Ποσοστό: 18.75% Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις δύο ομάδες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά (Miskolc, Sepsi), το ποσοστό υποχωρεί ακόμη περισσότερο (16,66%). Το ανδροκρατούμενο κάστρο του μπάσκετ γυναικών!

Το οποίο όμως μερικές φορές μπορεί να έχει και χιούμορ. Ή απλώς κακό γούστο. Όπως ο Maroš Kováčik (το πόδι του έστω) που εικονίζεται στη φωτογραφία!



Η γωνιά του προπονητή

Τζιρόνα, Σόπρον, Κωνσταντινούπολη. Τρεις πόλεις, τέσσερις "φούσκες". Σε αντίθεση με τους Τούρκους που μας έδωσαν μια μάλλον μέτρια τηλεοπτική παραγωγή (άσχετα ζουμ στις φάσεις, ριπλέις την ώρα που εξελισσόταν το παιχνίδι κλπ.), η κάλυψη όλων των υπολοίπων αγώνων στην Ισπανία και την Ουγγαρία ήταν εξαίρετη. Το κερασάκι, όμως, στην τηλεοπτική μας τούρτα, ήταν τα μικρόφωνα που στρέφονταν στους πάγκους των ομάδων κατά τη διάρκεια των τάιμ-άουτ, απ’ όπου ψάρεψα μερικά διαμαντάκια.

Ένα

Με το σκορ στο 60-60 και 20 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο η Julie Barennes καλεί τάιμ-άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση της Basket Landes. Η Bourges μόλις ισοφάρισε το ματς και η Landes έχει την ευκαιρία, αν σκοράρει, να πάρει τη νίκη. Η Barennes δίνει τις αναμενόμενες οδηγίες (να εξαντληθεί ο χρόνος της επίθεσης, το σουτ να γίνει στα τελευταία τρία δευτερόλεπτα κλπ. κλπ.), μέχρι που παρεμβαίνει η Céline Dumerc. Από ποιο σημείο του γηπέδου θα γίνει η επαναφορά, μανδάμ;

Η Landes δεν καταφέρνει τελικά να σκοράρει (μολονότι η επίθεση βγήκε) και το ματς οδηγείται στην παράταση. Εκεί, στην ανάπαυλα, ο αντίπαλος προπονητής Olivier Lafargue μετάνιωσε προφανώς για την επιλογή του να παίξουν οι παίκτριές του άμυνα στην προηγούμενη φάση, γι' αυτό και σπεύδει να δώσει νέα οδηγία σε περίπτωση που… Τελικά, δεν χρειάστηκε.


Δύο

Στη Τζιρόνα, το παιχνίδι με τη Schio έχει φτάσει στην κόψη του ξυραφιού. 18.4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι Καταλανές προηγούνται με 83-81 και η Schio έχει την κατοχή της μπάλας. Ο Καταλανός προπονητής Alfred Julbe, που αντικατέστησε αιφνιδίως τον Eric Suris, καλεί τάιμ-άουτ. "Συγγνώμη", λέει στις παίκτριές του, "αλλά εγώ είμαι παλιός και πιστεύω στην άμυνα. Στην έξυπνη άμυνα, όμως". Το ματς ξαναρχίζει, η Girona παίζει καθαρή άμυνα, η Natalie Achonwa της Schio αστοχεί σε μαρκαρισμένο λέι-απ και οι παίκτριες της καταλανικής ομάδας επανακτούν την κατοχή με 9.3 δεύτερα στο χρονόμετρο. Νέο τάιμ-άουτ και το μικρόφωνο αυτή τη φορά πηγαίνει στον πάγκο της Schio. "Αποφασίστε", προτρέπει τις παίκτριές του ο Γάλλος Pierre Vincent. Και αυτές το κάνουν. Μόνο που αποφασίζουν διαφορετικά από τον προπονητή τους.

Για κακή μας τύχη, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, η FIBA έκοψε τον ήχο από το τάιμ-άουτ του Julbe. Το δεύτερο, όμως, του Vincent, ακούγεται κανονικά.



Χορέψετε, χορέψετε! #2

Μετά τις… μεγάλες Ολλανδέζες που μας διασκέδασαν με τον συγχρονισμένο χορό τους στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, ήρθε και η σειρά των παικτριών της Girona. Jerusalema εκείνες οι Βόρειες, Macarena αυτές οι Καταλανές! Να δεις που θα μας γίνει συνήθεια. Βρε, λες;



Δεκέμβριος 2020

Σχόλια