Επικίνδυνες αποστολές: Ευρώπη 2021 (συνέχεια)

 


Τελικά, η εκκίνηση της φετινής σεζόν της Ευρωλίγκας Γυναικών αποδείχτηκε πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά υπολογιζόταν. Συνέχεια από το α΄ μέρος.


Οι όμιλοι και οι... φούσκες 

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε όλη την Ευρώπη και τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζει κάθε χώρα και επηρεάζουν συναθροίσεις, αθλητικές συναντήσεις και ταξίδια οδήγησαν τη FIBA Europe να αλλάξει τον αρχικό της σχεδιασμό και να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα διεξαγωγής που κατ' ουσίαν μας γυρνάει περίπου μια δεκαετία πίσω στο παλιότερο φορμάτ της διοργάνωσης. Έτσι, αντί για τους δύο ομίλους των οκτώ ομάδων, όπως διαμορφώθηκαν μετά από την κλήρωση του Αυγούστου, θα έχουμε τέσσερις των τεσσάρων, με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να προκρίνονται στη φάση των πλέι-οφ. Τα δε προκριματικά θα λάβουν χώρα στα τέλη Οκτωβρίου.


Η ιδιαιτερότητα με αυτό το φορμάτ είναι ότι οι όμιλοι αυτοί θα λειτουργήσουν σαν φούσκες (hubs), καθώς θα διεξαχθούν σε 4 πόλεις (ανά φούσκα) για τα παιχνίδια του α΄ γύρου (29-11 έως 5-12) και σε ισάριθμες για αυτά του β΄ γύρου (17 έως 23-1). Μία από αυτές τις πόλεις φημολογείται ότι θα είναι το Μπουρζ της Γαλλίας. Το ίδιο θα ισχύσει για τα πλέι-οφ τον Μάρτιο και φυσικά για το Final Four τον Απρίλιο. Περισσότερα εδώ.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στη δημιουργία του Β΄ Ομίλου που τον λες και "φούσκα του θανάτου". Κι όποιος αντέξει!


Το παρασκήνιο

Απ' ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε κοινή γραμμή μεταξύ των ομάδων για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι μισές ήθελαν να ξεκινήσει η διοργάνωση όπως σχεδιάστηκε τον Οκτώβρη, αρκετές ζητούσαν να μετατεθεί η έναρξη τον Γενάρη και μόλις δύο (από τις 18 συνολικά) ήταν υπέρ των φουσκών, σενάριο που τελικά προτιμήθηκε από τη FIBA. Η USK Praha που ψάχνει στην Ευρωλίγκα ανταγωνιστικά ματς για να βρει ρυθμό, από τη στιγμή που το τσεχικό πρωτάθλημα είναι πολύ αδύναμο, προτιμούσε την πλήρη σεζόν ή τουλάχιστον ένα φορμάτ που θα της εξασφάλιζε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Περισσότερο παρασκήνιο (από τους Τσέχους) εδώ κι εδώ.

Σεπτέμβριος 2020

Σχόλια